Sema Ne Demektir?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Hz. Mevlana ruhun yaratılmasını sembolik olarak müzik ile bağdaşlaştırmaktadır. Bu nedenle Mevleviler, müzik eşliğinde sema yaparak, bunu yaşatmışlardır.

Allahı hissetmek için yapılan Sema, musiki ile gerçekleşir. Varlıktaki hakikati hissetmek ve onda yok olmak Sema sayesinde yapılmaktadır. Sema başlamadan önce saz heyeti yerini alır bu heyete mutrip denilir. Önce neyzen başı sonra kudümdüzen başı ve arkasından diğerleri yerine oturur. Semazenlerin de gelmesinden sonra şeyh efendi gelir. Şeyh efendi mürşid olarak nitelendirilir. Çünkü, hakikat yolculuğunda yol gösterecek olan kişi odur.

Mevlevi ayini 6 bölümden oluşur. İlk bölüm Naat diye geçer. Naat kelime olarak övmek demektir. İlk bölümde, Allah resulü Muhammet Mustafaya adanır. Bunun manası, Tassavvufta tüm alemlerin zuhurunun Hz. Muhammet olduğunu söylemektir. Nat okunduktan sonra küdüm darbı vurularak, kainatın yaradılışında Allahın ol emri verişi yerine getirilir. Neyzen başı, bir taksim geçer. İnsan ruhuna ilk nefesin verilmesi olarak kabul edilen bu uygulamadan sonra insanın yolculuğu başlamış kabul edilir.

Taksim sonrası ilk eser yani peşreve geçilir. Semazenler, manevi şey efendi ayağa kalkarak ayaklarını yere vurur. İnsanın doğumunu simgeleyen bu hareket sonrası, üç tur dolaşılır. Semazenler selamlaşır ve şeyh efendiden izin alınarak sema başlar.[/COLOR]
 
Top