• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Psikodrama nedir?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Psikodrama nedir?

Psikodrama, Moreno tarafından geliştirilmiş bir psikoterapi tekniğidir. Moreno, parkta, sokakta ve günlük yaşamın çeşitli alanlarında kişilerin bazı oyunlar çerçevesinde (örneğin çocukların evcilik oyunu) formel yaşantılarını kendiliğinden dramatik bir biçimde oynayarak, bir bakıma rahatladıklarını gözlemiş ve kendiliğinden oynanan oyunun tedavi edici etkisini bir psikoterapi tekniğine taşımıştır.

Bu teknik, benzeri psikolojik şikayetleri ya da rahatsızlıkları olan kişilerin, belirli bir konuda, doğaçlama olarak yaşantılarının bir epizodunu bir oyun halinde sahnelemeleri esasına dayanmaktadır.
 

Papatya

V.I.P
V.I.P

Psikodrama. Tiyatroyu psikolojik tedavide kullanan bir tekniktir.. Jacob Levy Moreno tarafından, 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. Öncelikle bireyin grup içinde iyileştirilmesini hedefleyen bir grup psikoterapi yönteminden oluşur. Spontanlık, yaratıcılık ve eylem dinamiklerini temel alır. Kişilerin ilişkilerini, bu ilişkilerde yaşadıkları sorunları, çatışmaları ve kendi iç dünyalarını spontan bir biçimde, bir oyunun içinde rol alarak incelemelerini ve farkındalığa ulaşmalarını sağlamaya çalışır.


Psikodrama, J.L. Moreno'nun tanımıyla, gerçeğin yeniden canlandırılmasıdır. Moreno, psikolojik bozuklukları "rol kuramı" içinde ele almıştır. Psikodramanın beş temel unsuru vardır. Sahne, protogonist, yönetici, yardımcı egolar ve grup. Protogonist, oyunu oynanan, üzerinde çalışılan kişidir. Ele alınan konunun sahnelendiği yer, sahnedir. Konu sahnelenmeden önce protogonist diğer grup üyeleri arasından kendi konusunu oynayacak kişileri seçer, bu kişilere yardımcı ego denir. Her psikodrama oturumu bir lider (psikodrama konusunda uzman olan bir psikodramatist) tarafından yönetilir.

Pikodramada kullanılan üç temel teknik vardır.

1. Eşleme: Lider veya grup üyeleri tarafından protogonistin duygu ve düşüncelerini onun ağzından söyleme.

2. Rol değiştirme: Protogonist, ele alınan konuyla ilgili rollere teker teker girerek o rolün yerini alır.

3. Ayna: Protogonist sahnede ele alınan konuyu dışarıdan gözlemler.

Bir psikodrama oturumu 3 safhadan oluşur. Isınma, oyun, paylaşım.


Isınma: Grubun ve protogonistin yapılacak çalışmaya hazır ve istekli olması.

Oyun: Çalışmanın yapılması.

Paylaşım: Çalışma sonucunda tüm üyelerin bir araya gelerek yapılan çalışmayla ilgili geribildirimde bulunması.


Psikodrama teknikleri ; aksiyon metotları, encounter(karşılaştırma) teknikleri, geliştirme oyunları, tiyatro oyunları, yapılandırılmış yaşantılar, sözsüz alıştırmalar olarak kullanılır . Bunları Moreno geliştirmiştir. Moreno ' dan sonra da yönlendirilmiş fantezi, psikosentez, duyumsal uyanıklık, Gestalt terapi, yaratıcı drama gibi alanlardan uyarlanmış fikirlerle geliştirilmeye devam etmektedir.

Antogonist : Protagonistten sonraki en önemli kişi genellikle eşi veya çatışma halindeki kişidir.

Koterapist : Yardımcı yönetici, lidere yardım eder.

Psikodrama duygusal problem çözümünü içeren "protagonist merkezli " bir oyun biçimidir. Genellikle derin duygusal yaşantılara doğru gidiş söz konusudur.

Kaynak: Vikipedi


 

Papatya

V.I.P
V.I.P
Psikodrama; kendimizi tanımayı, kendimize ve durumlara dışarıdan bakmayı, hayatın akışı içinde baş etme gücümüzü artırmayı sağlayan bir paylaşım yöntemidir.


Yöntem eylem, spontanlık ve yaratıcılık üzerine kurulmuştur.
Yani oyunlar, rol alma ve canlandırmalar ile yaratılan sahnelerin çalışıldığı hareketli bir yöntemdir. Hayatın olağan akışı içinde herkesin yaşayabileceği durumlar ve beraberinde yaşanan duygular psikodramanın çalışma alanıdır. Psikodrama yöntemi ile geçmiş, bugün, gelecek, hayaller, rüyalar ele alınabilir.
Kişi iç dünyasını ve duygularını istediği kadarıyla açarak kendi tiyatrosunu ortaya koyar. Psikodrama sürecinde karşılıklı güven ve gizlilik ilkesi titizlikle oluşturulur.
Psikodramatist bu süreç boyunca yargılamadan ve akıl vermeden danışanın içsel yolculuğuna eşlik eder.

Bireysel psikodrama çalışmalarına monodrama adı verilir.
Monodrama oturumlarında sahneyi kurarken kumaşlar, taşlar, oyuncaklar ve başka çeşitli nesneler kullanılır. Grup çalışmalarında ise sahnede grup üyeleri rol alır. Her oturumun sonunda geri bildirimler ve paylaşımlara zaman ayrılır.
Psikodrama çalışmaları ile duygusal yüklerden arınmak, farklı bakış açıları geliştirmek, yaşamın olumlu
yönlerini fark etmek, uyum ve esnekliği artırmak, çatışmaları çözmek, sorunlarla baş etme gücünü pekiştirmek ve yeni çözüm yollarını keşfetmek hedeflenir
.

Dr. G. Berna Gökengin
 
Top