Prf. Dr. Oktay Sinanoğlu

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Oktay Sinanoğlu, (d. 2 Ağustos 1934, Bari, İtalya - ö. 19 Nisan 2015, Florida, ABD) Türk kuantum kimyacısı, kuramsal kimyacı ve moleküler biyolog.

(1935. balya. Bul): Değişik ülkelerde iki kez Nobel Ödülü'ne aday gösterilen Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu 1953 yılında, Ankara'da TED'in Yeni şehir Lisesini birincilikle bitirdi Sonradan "kolej" olan lisenin eğitim dili o tarihte tamamen Türkçeydi; takviyeli yabana dil dereleri vardı.. TED tarafından Amerika'yı burslu olarak kimya mühendisliği için yollandı.

1956'da ABD Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley Kimya Mühendisliğini birincilikle bitirdi. 1957'de ABD'de M.I.T.'den birincilikle Yüksek Kimya Mühendisi oldu; "Alfred Sloan Ödülünü aldı. 1959'da Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Kuramsal Kimya doktorasını yaptı; iki ödül kazandı.

1959-1960'da ABD Atom Enerjisi Merkezinde araştırmalar yaptı. 1961'de hem Harvard hem de Amerika'ma en tanınmış üniversitesi olan Yale'de kendisinin yeni kuantum (nicem) kimyası ve fiziği üzerine teorileri hakkında üst düzey dersler verdi. 1962'de, Yale'de,.26 yasında. Batının 300 yılda en gene profesörü oldu.

ODTÜ Mütevelli Heyeti, kuramsal! kimya bölümünü Türkiye'de de kuran Oktay Sinanoğlu'na mahsus olmak üzere "Danışman Profesör" unvanını verdi. ODTÜ'de eğitimin Türkçe olması için uğraş verdi.

1964'de Yale'de "Moleküler Biyoloji" konusunda ikinci kürsüsüne atandı. 1973'de Almanya'nın en yüksek "Alexander von Humboldt Bilim Ödülü"nü -bursunu değil- kazanan İlk bilimci oldu. 1975'de Japonya'nın "Uluslararası Seçkin Bilimci ödülü"nü kazandı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çıkardığı özel bir kanunla, Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek "Türkiye Cumhuriyeti profesörü Unvanı"nı verdi.

1976'da Türkiye Cumhuriyeti Özel Elcisi olarak Japonya'ya gönderildi; Türk -- Japon Kültür, Eğitim ve Bilim ilişkileri'nin temelini attı. Amerika Bilim ve Sanat Akademisi'nin ilk ve tek Türk Üyesi oldu. Hindistan Devleti'nce davet edilerek Hindistan Cumhurbaşkanı ve Bakanlarla görüştürüldü. Meksika'da Üçüncü Dünya Ülkeleri'nin Bağımsızlığı için çalışmalar yürüttü.

Yıldız Teknik Üniversitesinden yaş sınırında (67) emekli oldu. Yale'deki hayat kaydıyla, ömür boyu olan iki kürsülü profesörlüğünü, Türkiye'nin ve Türkçe'nin basına gelenlerle daha verimli mücadele edebilmek için, "emeritus professor" unvanına çevirterek Türkiye'deki faaliyetlerini daha da yoğunlaştırdı. O ara Türkiye genelindeki herhangi bir Evrenkentte (üniversitede) yetenekli gençlere, fizik, kimya, matematik, moleküler biyoloji dallarında Mastır, doktora araştırmaları yaptırması, her şeyi YÖK'ten soran rektörlerce engellendi. Ama Oktay Sinanoğlu, bir yandan bilimsel araştırmalarına dış ülkelerde devam ediyor.

1962'den günümüze dek ilk TÜBiTAK Bilim Ödülünü, ilk Sedat Simavi ödülü'nü alan Oktay Sinanoğlu, 1992'de "Bilgi çağı Ödülü"nü, 1995'te "İLESAM Üstün Hizmet Ödülü"nü, "Yılın Fikir Adamı Ödulü"nü ve "Yılın Bilim Adamı" ödüllerini aldı.

2001'de Yerel Gazeteler Birliğince "Halk Kahramanı ödülü" verildi. Bu yıl da Antalya'da Uğur .Mumcu Bilim ödülü (2002) Yerel TVler Birliği'nin halk oylamasıyla Türkiye Halk Kahramanı Seref Ödülü (2002), Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili ödülü (2002), TÜRKSAV Türk Dünyasına Hizmet Ödülü (2002) verilen Oktay Sinanoğlu, Kazakistan H. A Yesevi Üniversitesi vb. gibi bir çok kuruluşta profesörlük, mütevelli heyeti üyeliği görevinde bulunmakta olup, Atatürk Kültür Kurumu Asli Üyesi'dir, 250 kadar uluslararası bilimsel yayını, bilimsel kuramları ve çeşitli dillere çevrilmiş kitapları vardır.
 
Prf. Dr. Oktay Sinanoğlu 'nun belirtilen kitaplarından
Büyük Uyanış
Bye Bye Türkçe
Hedef Türkiye
adlı kitaplarını okudum.Normalde güzel yazıyor,fikirleri de oldukça iyi ama bence kitapları çok birbirinin aynısı.Rüyayla başlıyor hemen hemen hepsi.İçerik deseniz yine benzeri cümlelerle tamamlanıyor.Yani bence 2 kitabını okuduğunuzda bu değerli prf'umuzun fikirlerini rahatça öğrenebilirsiniz.Özellikle gençlerimizin okumasını tavsiye ederim.
 
hiç haberim yoktu..mekanı cennet olsun.
ilkokulda hocamız By By Türkçe kitabını zorla okutturmuştu, o zamanlar pek varmasam da şimdi dilimize ve bilime, kültüre ne denli katkılarda bulunduğunu görüyorum.

Böyle insanlar ölmez, sonsuza kadar kitaplarda, sohbetlerde, akıllarda yaşamaya hep devam ederler.
 
Geri
Top