On yıl sonra sahil ilçelerinde ilköğretim okulları kapanabilir

yeşüLL

limitsizsiniz...!
Özel üye


İzmir'in Türkiye ortalamasına göre daha "yaşlı'' olan nüfusu, kentin kıyı ilçelerinde daha da "yaşlanıyor''. Medyan (ortanca) yaşın yükselmesinin nedeni olarak çocuk sayısındaki azalma ve "beklenen ömrün'' yükselmesi gösteriliyor.



Özellikle sahil ilçelerinde çalışma yaşını tamamlamış nüfusun daha yoğun olarak yerleşmesinin de bu oranı önemli ölçüde yükselttiği bildirildi.

İzmir'in sahil şeridinde bulunan Karaburun, Güzelbahçe ve Çeşme gibi ilçelerinde 0-4 yaş grubunun toplam nüfus içindeki payının azalmasının, ilköğretim okullarındaki öğrenci sayısını azaltacağı, 8-10 yıl sonra buralardaki okulların birleşmesini gündeme getirebileceği ifade edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürü Rıdvan Yaka, Türkiye'nin ortanca yaşının 28,5 olduğunu, İzmir'de bu rakamın 32,4'e yükseldiğini anlatarak, "Dikili, Foça, Karaburun, Çeşme gibi kıyı ilçelerde ise İzmir ortalamasının da üzerinde. Örneğin Karaburun'da 41,8 ve bu gittikçe yükseliyor.'' diye konuştu.

Sahil ilçelerinde çocuk sayısının giderek azaldığına dikkati çeken Yaka, "Bu iniş devam ettikçe, buralara yeni okulların yapılmaması gerekiyor.'' dedi. Yaka, 2008 sonu itibarıyla sahil ilçelerinin yaş gruplarına bakıldığında 0-4 yaş grubundaki çocuk sayısının 5-9 yaş grubundaki çocuk sayısına göre değişen oranlarda düştüğünü, 10 yıl sonra bu bölgelerde öğrenci sayısının azlığından dolayı ilköğretim okullarının birleşmesinin gerekebileceğini söyledi. İzmir'in nüfus artış oranı yüzde 1,5 iken Çeşme'de yüzde 15, Güzelbahçe'de yüzde 14,97, Karaburun'da yüzde 14,73, Dikili'de yüzde 12,85, Seferihisar'da yüzde 4,32, Urla'da yüzde 3 arttığının hatırlatılması üzerine Yaka, sahil bölgelerine emeklilerin yoğun olarak yerleşmeyi tercih ettiğini, buralarda nüfus artış hızı daha yüksek olsa da, bunun genç ve çocuk sayısında değil, yaşlı nüfusta bir artışa tekabül ettiğini dile getirdi.

(İZMİR AA ZAMAN )


 
Top