Oksitosin Hormonu Nedir? Oksitosin Hormonu Nasıl Arttılır?

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Oksitosin hormonu nedir oksitosin hormonu nasıl arttılır?
Oksitosin hormonu kadınlarda ve erkeklerde hamilelikte kadınların bebekleriyle olan bağın artmasına etki eden bir kadın hormonudur. Oksitosin hormonu nedir, oksitosin hormonu nasıl arttılır, oksitosin hormonu eksikliği neden olur oksitosun hormonunu arttıran yiyecekler nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için araştırığ bir araya getirdik. İşte kadınlarda bulunan oksitosin hormonuna dair her şey…


Oksitosin hormonu , hipofiz bezinin arka kısmında bulunan bir kadınlık hormonudur. Bu hormon, genellikle halk arasında sevgi hormonu ve aşk hormonu adı altında yorumlanmaktadır. Oksitosin hormonunun halk arasında bu isimle anılmasının en büyük nedeni arzulandıkça, sevdikçe ve dokundukça artıyor olmasıdır.




Oksitosin hormonu nedir
?
Oksitotisn hormonu hipofiz bezinin arka kısmında salgılanan cinsel ilişkide ve doğumda, hatta cinsel ilişki sırasında döllenmeyi kolaytırıcı etkisi bulunan bir kadınlık hormonudur.

Oksitosin hormonun döllenmeye olan etkisi nasıl gerçekleşir?
Oksitosin hormonu cinsel ilişki sırasında, kadının cinsel organından yola çıkarak hipotalomusa ulaşır. Bu uyarıları alan hipotalomus, oksitosini döl yatağına yollar. Dölyatağında oksitosin hormonunun etkisi ile kasılmalar meydana gelir. Vakum etkisini gösteren bu kasılmaların etkisiyle döl yoluna boşalmış olan spermatozoitler, dölyatağının içine çekilirler. Bu nedenden dolayı spermatozoitlerin yumurtlamayı dölleme etkileri çoğalmaktadır.

Oksitosin hormonu döllenmeyi kolaylaştırmanın yanı sıra daha başka çeşitli etkenlere de sebebiyet verebilmektedir.


Oksitosin hormonun sağladığı etkiler şu şekildedir;

Oksitosin hormonunun salgılanması durumunda kişiler kendilerini mutlu ve huızurlu hissederler.
Doğum kolaylaşır

Oksitosin hormonun en iyi bilinen etkisi doğumu kolaylaştırmasıdır. Doğumu kolaylaştırmayı sağlayan oksitosin hormonu bebeğin doğum kanalına girmesinde büyük olanak sağlamaktadır.
Doğum gerçekleştikten sonra emzirme üzerinde büyük katkılar sağlamaktadır.

Cinsel uyarılmanın artmasına olanak sağlar
Oksitosin hormonu salılandığı zaman çiftler arasında ereksiyonda artış gözlemlenmektedir. Bu hormonun sürekli artması durumunda çiftler arasındaki bağ daha çok yoğunlaşma göstermektedir.
Oksitosin hormonu varlığında olumlu olan gelişmeleri öğrendiğinize göre eksikliği durumunda da sağlığınız üzerinde ortaya çıkabilecek olan olumsuz etkileri de bilmeniz gerekir.

İşte oksitosin hormonu eksikliğinde ortaya çıkan olumsuzluklar…

1- Kaygı hali
2- Depresyon
3- Sürekli gerginlik
4- Stresli hissetme
5- Migren atakları
6- Mutsuz hissetme
7- Huysuzluk

Oksitosin hormonu dış etkilere bağlı olarak azalacağı gibi yine dış etkilerle beraber arttırabilir. Burda eşlere büyük görev düşmektedir. Oksitosin hormonunun artması için çiftlerin birbileriyle uyum içinde olması, birbirlerine karşı sevgi ve şevkatle yaklaşmaları gerektiği unutulmamalıdır.

Oksitosin hormonu nasıl arttılır
?
Oksitosin hormonu, yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi sağlığımız üzerinde oldukça yararlı etkiler göstermektedir. Bu nedenler oksitosin hormonunu arttırmak için ne yapmam gerekir, oksitosin hormonu nasıl arttılır gibi soruların cevabını aramak oldukça olağan bir durumdur.
Oksitosin hormonunu yediğimiz bir takım yiyeceklerle de arttırabilmemiz mümkündür.

İşte oksitosin hormonunu arttıran yiyecekler…


Yumurta
İçerisinde faydalı yağlar ve bol miktarda protein bulunduran yumurta oksitosin hormonu seviyesini arttırmaktadır. Günde bir adet yumurta tüketmek oksitosin hormonu seviyesini arttırmaya yardımcı olacaktır.

Su
Vücudumuz için oldukça gerekli olan su da oksitosin hormonunu arrtırmaya yardımcı olmaktadır. Su organlarımızın sağlığının devamını sağlamasının yanında psikolijik açıdan da son derece önemli bir içecektir. ün içinde yeterli ve dengeli miktarda içilen suyun, oksitosin hormonu seviyesini arttırdığı yönünde düşünceler kuvvetlidir.

Bol meyve tüketmek
Meyvelerin içerisinde yer alan lif miktarı da oksitosin seviyesinin hızlı bir şekilde artmasına yardımcı olmaktadır.

Zeytin yağı ve balık yağı
Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan besinleri tüketmek, oksitosin hormonu açısından son derece önemlidir. Zeytinyağı ve somon balığında bulunan omega 3 yağ asitleri oksitosin hormonunun arttırılmasına yardımcı olur.

Kırmızı et, balık, tavuk eti
Kırmızı et balık ve tavuk etinin içerisinde bol miktarda protein bulunmaktadır. Proteinde oksitosin hormonu için son derece önemlidir. Bu nedenle vbu besinlerden yeterli miktarda tüketmek oksitosin hormonunun artmasına yardımcı olur.

Acı biber
Acı biberin içerisinde yer alan kapsaisin maddesi oksitosin hormonunun arttırılması açısından son derece önemlidir.

Pembenar
 

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Oksitosin: Başarılı Ve Hayattan Keyif Alan İnsanları Diğerlerinden Ayıran Bu Hormonu Nasıl Arttırabiliriz?

mutlu-insan-1.jpg



Herhangi bir günde ortada pekte belirgin bir sebep yokken kendinizi keyifsiz hissettiğiniz anlar oldu mu? Eğer bu senaryo size de tanıdık geliyorsa vücut kimyası ve beynimiz ile ilgili bir hormonu daha yakından tanımanızın vakti geldi; Oksitosin! Genellikle “aşk hormonu” olarak adlandırılan bu kimyasal vücudumuz tarafından doğal olarak üretiliyor. Güven, sevgi ve azim gibi harekete geçirici duyguların tetikleyicisi olarak biliniyor.
et-yemek.jpg


Peki ama bazı insanlarda yoğun olarak salgılanan bu hormon, neden bazı insanlarda daha düşük? Neden bazı insanlar kendi kendilerine motive ve hareket halinde olabilirken, bazıları böyle değil? Daha da önemlisi, oksitosin hormonunu arttırabilmek için bizim yapabileceğimiz bir şeyler var mı? Şanslıyız ki, bilim insanlarına göre oksitosin seviyemizi arttırmak için yapabileceğimiz birkaç şey mevcut.
1. Sarılmak
Her ne kadar kulağa garip gelse de, sevdiğiniz bir kişiye sarılmak vücutta ciddi miktarda oksitosin artışına sebep oluyor. Hatta yapılan son bir araştırma 20 saniyeden uzun süren sarılmaların iki kişi arasındaki güven duygusunu ciddi oranda arttırdığını ortaya koydu. Bir daha modunuzun düştüğünü hissederseniz, herhangi bir aile bireyine, ya da sevdiğiniz kişiye sıkıca sarılın. Faydasını göreceksiniz.
arkadas%CC%A7l%C4%B1k-1.jpg


2. Hayvan sevmek
Eğer herhangi bir hayvan fobisine sahip değilseniz, Başta köpek ve kedi olmak üzere sıcakkanlı tüm hayvanlara dokunmak ve sevmek insanlarda oksitosin seviyesini arttırıcı etkiye sahip. Yapılan bir araştırmada özellikle yavru kedi ve köpekleri bir miktar seven kişilerin oksitosin seviyelerinin oldukça fazla arttığı gözlemlenmiş. Bu sonuçlar hayvanların yaşama enerjisi verdiğinin açık bir kanıtı gibi.
kedisiyle-dunyayi-gezen-adam-2.jpg

3. Gülmek
Bu madde gayet açık. Şaşırtıcı olmayan bir biçimde gülmek oksitosini arttırıyor. Ancak burada şaşırtıcı olan kısım, yapılan bazı araştırmalarda, gerçekten gülmeseniz bile, gülüyormuş gibi yanaklarınızı yukarı kaldırdığınızda, ya da kendinizi gülmeye zorladığınızda beyninizin yine de, mutlu olduğunuzu sanması ve oksitosin salgılamaya başlaması. Yani gülüyormuş gibi yaparak, bir süre sonra gerçekten mutlu oluyoruz. Beyin gerçekten de şaşırtıcı bir organ…

g%C3%BCl%C3%BCmsemek-2.jpg

4. Konuşmak ve dedikodu
Kendinizi kötü hissettiğinizde neden sevdiğiniz biriyle konuşma ihtiyacı hissettiğinizi daha önce bilimsel çerçevede sorgulamış mıydınız? Bunun altında da, oksitosine duyulan ihtiyaç yatıyor. Çünkü biriyle kurulan karşılıklı diyalog beyinde oksitosin salgılanımını tetikliyor. Bu sebeple biriyle konuştuktan sonra, kendinizi rahatlamış hissediyorsunuz.
people-2567915_640.jpg

Ayrıca dedikodunun hem erkekler hem de kadınlar tarafından bu kadar sevilmesinin nedeni de yine bu hormon. 2 veya daha fazla kişi başkaları hakkında konuşurken fark etmeseler bile bilinçaltı seviyesinde kendilerine bir güven ortamı yaratıyorlar bir grubun parçası olma hissiyle oksitosin salgılıyorlar. Dedikodunun her ne kadar yanlış olduğunu bilsekte iyi hissetirmesinin sebebi işte tam olarak bu.
5. Spor yapmak
Kan dolaşımını hızlandırmak ve kasları zorlamak, vücutta endorfin adı verilen ve enerji verici olarakta niteleyebileceğimiz bir hormonu salgılatmakta. Endorfin hormonu, bir takım farklılıklar gösterse de, vücutta işleyiş prensibi bakımından, oksitosin hormonuna benzer bir yol izlediğinden, spor yapmanın dolaylı olarak oksitosin salgılanımını etkilediğini de söyleyebiliriz.

Filoji
 
Top