Öğretmenlere 5 yılda bir sınav şartı

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
MEB tarafından yapılan açıklamaya göre öğretmenler 2014 yılından itibaren eğitim görecek ve bu eğitim sonucunda sınava girecek.

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey'den gelen açıklamaya göre 2014 yılından itibaren öğretmenler önce hizmet içi eğitim görecek ardından sınava girecek. Amaç: Öğretmen kalitesini artırmak.

Basında yer alan habere göre, İstanbul'da düzenlenen "2023 Perspektifinde Kurumdan Uygulamaya Okul Öncesi Eğitimi Uluslararası Sempozyumu"nda konuşan Balıbey, "Her öğretmen 5 yılda 250 saat hizmetiçi eğitim alacak. Sonra verdiğimiz eğitimi test etmek için sınav yapacağız" dedi.

Balıbey'in açıklamasına göre, hem verilecek hizmet içi eğitim hem de sınav online yapılacak.

Sınavdaki soruların yüzde 50'si öğretmenin kendi alanından, yüzde 50'si ise genel kültür ve yetenekten gelecek.

Uygulama, yeni başlayan tüm öğretmenleri kapsayacak.

----------------

Balıbey'in açıklamasına göre, hem verilecek hizmet içi eğitim hem de sınav online yapılacak.

Sınavdaki soruların yüzde 50'si öğretmenin kendi alanından, yüzde 50'si ise genel kültür ve yetenekten gelecek. Uygulama, yeni başlayan tüm öğretmenleri kapsayacak.

Zorunlu eğitimi 4’er yıldan 3 dönem halinde 12 yıla çıkaran yasanın kabul edilmesiyle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), uygulama için düğmeye bastı. 2012- 2013 eğitim yılında uygulanması planlanan yeni sistemden eğitim fakülteleri de payını aldı. Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi Başkanı ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cemil Öztürk,Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in eğitim fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması yönünde talimat verdiğini anlattı.Kontenjanların azaltılmasının yanı sıra fakültelerindeki ikinci öğretim programlarının da aşamalı olarak kaldırılacağını ifade eden Öztürk, “Aynı şekilde açık öğretim fakültesindeki öğretmenlik programları kapatılacak. Böylece hem atama bekleyen öğretmen sayısı azalacak hem fakültelerdeki kalite yükselecek” dedi.

5 YILDA BİR SINAV
*
Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na göre öğretmen kalitesini güvence altına alan diğer önlemleri de şöyle sıralandı: “Eğitim fakültelerine öğrenci seçiminde çoktan seçmeli testlerin yanında adayları farklı açılardan değerlendirecek teknik ve araçlardan faydalanılacak. Öğretmenler, ulusal ve uluslararası öğretmen yeterliklerine göre yetiştirilecek. MEB öğretmen alımında KPSS’den başka araçlar da kullanılacak. Öğretmenler beş yılda bir yeterlik testine tabi tutulacak.”
‘Ciddi kalite sorunu var’

Prof. Dr. Öztürk, Türkiye’de öğretmen yetiştirmede ciddi kalite sorununun yaşandığını öne sürdü. Eğitim fakültelerinin kitle eğitimi yapan kurumlar olarak algılandığını anlatan Öztürk, “Fakülte programlarının birçoğunda bir hoca ve bir tahta yetiyor. Türkiye’de öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısının en fazla olduğu fakültelerin başında eğitim fakülteleri geliyor. Örgün öğretimde 1 hocaya 30’dan fazla öğrenci düşüyor. Bu fen edebiyat fakültesinde 15-16, mühendislik fakültelerinde daha az” diye konuştu. Yetiştirdikleri öğrencilerin okullara gittiklerinde geleneksel eğitimle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Öztürk “Eski gelenekçi öğretmenlerin rollerini benimsiyorlar. Bir süre sonra yeni öğretmenlerimiz eski öğretmenler gibi düşünmeye başlıyor. Onlarla aynılaşıyor” dedi.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Eğitim sistemindeki denetim tarzının yanlışlığını yıllardır söylerim. Bu olmalı olması taraftarıyım ancak eğitim sistemi farklı amaçlara hizmet eder duruma getirilirse el altından işte bu yakar bizi.
 

PoYRaZ

Aktif
Eğitim sistemi şu an çok yanlış bunun değişmesi için o yüksek yerlerdeki zatı muhteremlerin değişmesi lazım....... BENCE
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Hizmet içi eğitimi her zaman onaylayanlardanımdır.Tabi bu eğitim kalıplaşmış eğitim verdimmi verdim anlayışında olmamalı. (kendi karşılaştıgım durumdan bu yorumu yaptım)Online sınav ise beni düşündürdü acıkcası.
 
Top