• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Nature Dergisi, Dünyanın En İyi 10 Bilim Kurumunu Açıkladı

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Dünyaca ünlü bilim dergisi Nature, 2020 yılında incelenen verileri açıkladı. Açıklanan listede zirveye en yakın rakibi Harvard’ı ikiye katlayan Çin Bilimler Akademisi oturdu.


Dünya üzerinde üniversitelerin değerlendirilmesinde en temel kıstaslardan biri, üniversitelerin çıkarmış oldukları akademik çalışmalar ve bu çalışmaların niteliğidir. Her makale aynı seviyede değerlendirilmediği gibi her akademik yayın da aynı değerde değildir.
Üniversiteler için yapılan değerlendirmelerden bir tanesi de Nature’ın indeksleri olarak kabul edilir. Dünyaca ünlü akademik yayın, 2020 yılı indekslerini de açıklarken belli şartları sağlayan 82 akademik dergide çıkan çalışmaları dikkate aldı.
Çin Bilimler Akademisi büyük farkla zirvede:
çin bilimler akademisi

Nature’ın listesinde Pekin’de bulunan Çin Bilimler Akademisi’nin 1.805,22’lik araştırma payıyla zirvede yer aldığı görüldü. Bu değer, makalede imzası bulunan ilişkili yazarların tüm yazarlara göre oranı üzerinden hesaplanıyor.
Çin Bilimler Akademisi’nin araştırma anlamında öncülüğünü kimya bölümü yaptı. Onu fizik bilimleri, çevre bilimleri ve yaşam bilimleri takip etti. Listenin ikinci sırasında yer alan Harvard Üniversitesi ise 925,15 araştırma payında kaldı.
Harvardlı araştırmacıların yaptığı çalışmalardaysa genellikle yaşam bilimlerine odaklanıldığı göze çarptı. Bu alanın kapsadığı bilim dalları arasında biyoloji, tıp, veterinerlik, diş hekimliği ve eczacılık gibi dallar yer alıyor. Listenin üçüncü sırasındaysa Max Planck Topluluğu yer aldı. Max Planck araştırmacıları fizik ve uzay bilimlerine odaklandı. Bu alanları; yaşam bilimleri, kimya ve çevre bilimleri takip etti.
Listede Türk üniversitesi yok:
harvard

İndeksteki en verimli kurumların Çin, ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’de bulunan kurumlar olduğu göze çarptı. Listede ilk 10 sıra şu şekilde oluştu:
  1. Çin Bilimler Akademisi, Çin
  2. Harvard Üniversitesi, ABD
  3. Max Planck Topluluğu, Almanya
  4. Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS), Fransa
  5. Stanford Üniversitesi, ABD
  6. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), ABD
  7. Helmholtz Alman Araştırma Merkezleri Birliği, Almanya
  8. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (USTC), Çin
  9. Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık
  10. Pekin Üniversitesi (PKU), Çin
 
Top