Muhasebe Kişiliği

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Muhasebe kişiliği kavramı çift kayıt sisteminin kurucu sayılan Pacioli tarafından ortaya atılmıştır. Hukuk alanında kişi hak ve borç sahibi olma ehliyeti bulunan varlıktır. Gerçek ve tüzel kişiler kendilerine hukuk düzenin tanıdığı ehliyet dolayısıyla hak sahibi ve borçlu sıfatını kazanırlar. Gerçek veya tüzel kişilerin ayrı malvarlığı vardır ve mal varlığı aktif ve pasif karakterlerden oluşur.
Hukuk alanında nasıl kişilik kavramına ihtiyaç duyulmuş ise muhasebe alanında da aynı kavrama ihtiyaç duyulmuştur.

Muhasebe kişiliği iki düzeyde söz konusu olur.
a) İşletme Düzeyinde : Hukuk bakımından kişiliği olmasa da her işletmenin muhasebe kişiliği var sayılır. Böylece her işletme bağımsız muhasebe kişisi sayılır. İşletmeye giren veya çıkan iktisadi değerler malvarlığının aktifine ve pasifine ( Borç - Alacak olarak ) kaydedilir.
Bir gerçek kişinin beş ayrı işletmesi olsa bu beş işletme muhasebe açısından ayrı kişiliğe haiz sayılır; giren, çıkan değerler her işletme kayıtlarında ayrı ayrı gösterilir.
b) Hesaplar Düzeyinde: Her işletme içinde aynı grup altında adlandırılan işletmelerin hesap adını aldığı daha evvel belirtilmiştir. (nu. 4 ). Nasıl bir işletme diğer işletmeye karşı kişiliğe sahip sayılıyorsa işletme içindeki her hesap da diğer hesaplara karşı - muhasebe açısından - kişiliğe sahip sayılır.
 

Top