Mangalda Tavuk Tarifi Ve Ipuçları

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Mangalda tavuk pişirme yöntemi

nhaQO2B.jpg

Yağı üzerinde cızır cızır parlayan bir parça mangalda pişmiş tavuğu sevmeyen pek azdır. Siz de tam bir usta gibi mangalda tavuk kızartabilir, dışını çıtır çıtır içini ise sulu ve lezzetli bir halde pişirebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek, kendinize, ailenize ve sevdiklerinize tam bir mangalda tavuk ziyafeti vermek için işte yapmanız gerekenler ve dikkat etmeniz gereken püf noktalar.

Doğru et seçimi

Mangalda tavuk kızartırken, seçeceğiz et de büyük önem taşımaktadır. Daha lezzetli ızgaralar için tavuğun daha yağlı olan but, incik, baget ve kanat kısımlarını tercih etmelisiniz. Bu kısımları, zevkinize göre isterseniz derili, isterseniz de derilerini yüzerek pişirebilirsiniz. Eğer derili pişirecekseniz, derilerin yanmamasına ayrıca özen göstermelisiniz. Açık ateş üzerinde fazla pişerek yanan etlerin kanser riski taşıdığını da aklınızdan çıkarmamalısınız.

Ön hazırlık aşaması:

Tavukları istediğiniz büyüklükte parçalara ayırın ve bol suyla iyice temizleyin. Bir iliştir (süzgeç) yardımıyla fazla sularının süzülmesini sağlayın. Tavukları ızgaraya atmadan önce isterseniz soslayabilirsiniz. Soslama işlemi için; zeytinyağı, kekik, tuz ve pul biber kullanabilirsiniz. Dilerseniz bu karışımı bir yumurta fırçası yardımıyla etlerinizin üzerine sürebilir, isterseniz de bu karışımın içinde etlerinizi bir saat dinlendirebilirsiniz.

Pişirme aşaması:

Tavuğunuzu kızatacağınız mangaldaki kömürlerin, en yüksek ısıya ulaştığından emin olun. Bunu anlamak için de şu yöntem izlenebilir; kömürlerin üstü ince bir kül tabakasıyla kaplanmaya başladığında kömür köz haline ulaşmış demektir ve etleri atmaya uygundur. Eti mangala attığınızda her iki tarafını de birer dakika kadar pişirip mühürlenmelerini sağlamalısınız. Bu mühürleme işlemi sayesinde, et suyunu tamamen salmayacak, çok daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mangaldaki etlerinizi çevirirken çatal değil de maşa kullanın. Çünkü çatalı batırdığınız deliklerden etin suyu süzlecek ve etiniz kuruyarak lezzetsiz bir hale gelecektir. Tavuğunuzun üstü kızarıp çıtır çıtır olunca, içi de sulu ve pişmiş bir hale gelecektir. Mangalda kızarttığınız tavuğu servis ederken yanında, mangalda domates biber ve soğan da ikram edebilirsiniz. İsterseniz de, domates, soğan ve biberi alüminnyum folyoya sararak mangalın az ateş alan kenar kısımlarına dizebilir, kendi buharlarıyla pişmelerini sağlayabilirsiniz.
 
Top