Kiraz Yaprağı Sarması (Malatya) Tarifi

yesim434

Hırçın Karadenizli
V.I.P

Kiraz Yaprağı Sarması

  • 500 gram kiraz yaprağı
  • 1 su bardağı kırma bulgur (Malatya yöresine has bir tür)
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 yemek kaşığı un
Sosu için;
  • 3 orta boy kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 150 gram tereyağı
  • 2 kg yoğurt



Ben de Yaptım


Kiraz Yaprağı Sarması (Malatya) Tarifi Nasıl Yapılır?




Malatya ile özdeş bir yemek; Kiraz yaprağı köftesi (Not: Bunu Malatya’da dut yaprağı, fasulye yaprağı ve asma yaprağı ile de yaparlar ve kiraz ağacı meyve vermeden yaprakları su gibiyken kullanılır. )

  1. Kiraz yaprakları üzerine sıcak su dökülerek 5 dakika kapta bekletilir.
  2. Ayrı bir geniş kap içerisine kırma ve köftelik bulgur konularak üzerine sıcak su gezdirilirek ıslanması sağlanır ve 15 dk bekletilir.
  3. Bekleyen bulgurun üzerine bir kaşık un, tuz ilave edilerek kıvamını buluncaya kadar yoğurulur.
  4. Daha sonra kiraz yaprakları süzülerek saplarından ayıklanır.
  5. Kiraz yaprağının parlak kısmı alta gelecek şekilde fındık büyüklüğünde hamur parçaları içine konularak ince olarak sigara gibi sarılıp bir tencere içine yerleştirilir.
  6. Açılmaması için dikkatli olun bir süre parmak aralarında bekletip tencereye koyabilirsiniz.
  7. Sarma işlemi bitince üzerine bir tabak ters çevrilip konulur havaya kalkmaması için.
  8. Sıcak et suyu veya normal su ilave edilerek kısık ateşte dağılmadan pişmeye bırakılır.
  9. Ayrı bir tencereye yoğurt, yumurta ve un alınıp iyice çırpılır.
  10. Tencere ateş üzerine konularak kesilmemesi için sürekli karıştırarak kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
  11. Bu işlem devam ederken kare kare doğradığımız üç adet soğan tereyağı koyduğumuz tavada karamelize olana kadar kavrulur.
  12. Pişen kiraz sarması diğer tencerede kaynamaya bırakılan yoğurt sosu içine dökülerek 10 dakika kadar daha pişirilir.
  13. Pişen kiraz yaprağı sarması kepçe ile alınarak bir kaba konulur.
  14. Üzerine tereyağlı kavrulmuş soğan dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.
 
Top