• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Kene Hakkında Herşey

Mai

Usta
62570.jpg


Kene hakkında her şey!

Kenelerin 6 ay boyunca beslenmeden yaşayabildiğini biliyor muydunuz?

Kene sökücü Tickner adlı ilacı Türkiye'ye getiren ve 8 yıldır keneler üzerinde çalışan fizikçi Süleyman Canoğlu, 'Kene değil, bilgisizlik öldürüyor' dedi.

850 kene tipinden 30 tanesinin virüs taşıma özelliği olduğunun atını çizen Canoğlu, 'Bilindiğinin aksine AB'de kene sirkülasyonu Türkiye'nin 2 katı olmasına rağmen ölümler olmuyor' diyerek doktorların bile konuyla ilgili bilgisizliğine dikkat çekti.

6 AY BESLENMEDEN YAŞAYABİLİYOR
Kene araştırmacılığına eşi ve kızının ısırılması üzerine başladığını belirten Canoğlu, son günlerde tehlike sinyali veren bu hayvana ilişin bilinmeyenleri anlattı. Dünyada 6 ay beslenmeden yaşanan tek varlığın kene olduğuna dikkat çeken Canoğlu, '50 milyon yıl önce yaşamış kene fosili incelendi. Aynı bulgulara rastlandı. Kimse komplo teorisi üretmesin. Bilinenin aksine AB'de kene sirkülasyonu Türkiye'nin 2 katı. Her yıl sadece Almanya'da 10 bin kişiye kenener, Lyme adlı hastalığı bulaştırıyor' dedi.

SADECE 3 KEZ YAPIŞIR
Kenelerin bakteri ve virüs taşıyanlar olarak ikiye ayrıldığına da dikkat çeken Canoğlu, Kırım Kongo virüsünün aşısı ve tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu da belirtti. Sadece vücudun direncine göre kurtulma oranının arttığını ifade eden Canoğlu, keneler hakkında şu bilgileri verdi:

'Keneler ömrü boyunca 3 kez konaklar-yapışır. Bir kene insan üzerinde 8-10 gün konaklayabilir. Keneler hayvan ya da insan üzerine konakladığında kanı emebilmek için tükürürler. Bununla kanın donmasını engellerler. 4'er saat arayla 3 kez tükürürler. Ama en tehlikelisi son tükürüktür. Son tükürükte karnında bulunan tüm virüsleri vücuda aktarıp ayrılırlar. Bu yüzden keneye kesinlikle temas edilmemeli ve elle çıkartılmaya çalışılmamalıdır. Keneler öleceğini anladığı zaman son tükürüğü atarlar.

GİYİNMEK ÇÖZÜM DEĞİL

Aylarca kış uykusunda kalabilen keneler, 7 dereceden itibaren yaşam ortamı bulurlar. Bilinenlerin aksine ağaçlarda yaşamazlar ama düz duvarda bile yürüyebilen 2 havyandan biridir. Keneler arkalarında bulunan 2 ayağıyla nefes alırlar. Ayrıca yetişkin bir kene 3-5 bin yumurta bırakır. Bu yüzden çabuk çoğalırlar. İnanılmaz bir başka özelliği de hava sirkülasyonlarını kullanarak açık yerleri bulup vücuda girerler. Yani giyinmek bir çözüm değildir. Açık yerden giren kene 2 saat vücutta gezinerek en yumuşak deriyi bulur orada konaklamaya başlar. Kan emen aparatları vida gibi olduğu için kesinlikle saat yönünün tersine çevirilerek sökülmelidir'

YANLIŞ BİLGİLER GEZİNİYOR

Kamoyunda ve sanal alemde gezen şehir efsanelerinin çoğunun saçma olduğunun altını çizen Canoğlu, 'Konaklamış bir kene sıvı sabun veya alkol ile alınmaz. Evet kene ölür ama bütün virüsleri de aktarır' diyerek doktor arkadaşlarıyla beraber İsviçre'den ithal ettikleri ve Sağlık Bakanlığı'ndan izinle önümüzdeki günlerde satışa sunulacak Ticker (kene sökücü) ve koruyucu sprey hakkında da bilgi verdi.

AB'de 750 bin satan cihazın Profon ve Bütan gazı sıkarak keneyi anında öldürdüğüne dikkat çeken Canoğlu, 'Keneye hiçbir şekilde temas etmeden öldüren CE belgeli bu cihaz 20 keneyi öldürüyor. 2,5 yıl boyunca etkili kalan cihazın önümüzdeki günlerde 35 YTL olarak satışa sunulacağını belirten Canoğlu, spreyin de 6 saat yüzde yüz vücuttan keneyi uzak tutuğunu bildirdi. Kene spreyinin tamamen bitkisel olduğunu dikkat çeken fizikçi, kozmetik özeliği olan bu ürünün 'yeni doğmuş çocuklarda bile kullanılabilir' olduğunu bildirdi.
 

kelebek

-ütopik-
V.I.P
Heryerde kene,hayatımızın parçası oldu resmen. Bu kadar hızlı çoğalan ve dayanıklı bir hayvan olduğunu bilmiyordum açıkçası. Kene soyunu tüketmek için çalışmalar başladığını duydum bende kenelerin kısırlaştırılması gibi. Kuş gribi dediler tavukları katlettiler keneler arttı şimdi de keneleri katledince bakalım nasıl bir şeyle karılaşacağız. Ekosisteme dışardan müdahalede başımıza hep bir iş geliyor. Bakalım hayırlısı bu kez ne olacak
 

Mai

Usta
bir söylentiye göre tavukların katladilmesinden dolayı olduğu söleniyor. köyde duran bir insan bile bilir tavuk börtü böceği yer. dengede tutar. sayılarını. besin zincirini kırarsanız doğada böle intikam alacaktır.
 

Mai

Usta
bir de hamam böceği vardır en dayanıklı olan. hiroşima ve nagazakide ölmeyen tek canlı hamam böceğidir. enteresan değil mi:)
 

kelebek

-ütopik-
V.I.P
Aç keneler insan vücudu ısısını algılıyor, bu sayede bir yere oturulduğunda insanı bularak vücuduna yapışıyor. Kayseri Bölgesi Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen ''Keneler ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA)'' konulu panel düzenlendi.

Türkiye Kene ve Kenelerle Bulaşan Hastalıklar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Abdullah İnci, kenelerin neden olduğu KKKA'nın abartılacak, şova malzeme yapılacak bir konu olmadığını ifade ederek, konunun temelinde bilim, bilimsellik ve bilgi birikimi yattığını söyledi.

'GELİŞİGÜZEL İLAÇLAMAYA KARŞIYIM'
Kenelerle yapılacak mücadelede kimyasal ilaç kullanımının bilimin rehberliğinde yapılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Abdullah İnci, hedef dışı canlıların, meraların, çalılıkların gelişigüzel ilaçlanmasına şiddetle karşı olduğunu bildirdi.

İnci, kenelerin biyolojik silah olma ihtimalinin olmadığını da belirterek, ''Bu konuda bizi, toplumumuzu ve ülkemizi komik duruma düşüren beyanatlar duyuyoruz. Bunlar için de üzüntü duyuyorum. 2 hafta önce İsrail'deydim. Orada bir gazete küpürü gösterdiler. Bu küpür karşısında boynumuzu eğdik. (3 ayaklı keneler falanca ülkeden gelmiş) gibi söylemler bilimsel değildir'' diye konuştu.
AA
 
Top