Kefir Mucizesi

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Bağışıklığımızı güçlü tutmanın önemi son günlerde yaşadığımız küresel virüsün de etkisiyle daha da önceliğimiz oldu.

Bugün bahsetmek istediğim bağışıklık destekleyici doğal besin takviyesi benimde yıllardır kullandığım ve gerçekten çok faydasını gördüğüm lezzetli bir vitamin ve mineral deposu “Kefir”…
İyi bir fosfor ve biyotin kaynağı olan B1, B12 ve K2 vitamini, kalsiyum, magnezyum, folik asit, amino asitler bakımından oldukça zengin olan kefir hakkında bilgi sahibi miyiz.? Kefir nedir.? Ne işe yarar.?
Hadi gelin şimdi bilenler bilmeyenlere anlatsın diyerek bağışıklık sistemini güçlendirici mucizevi probiyotik kefiri tanıyalım…

Kefir Nedir​

kefir.jpg

Kefir anavatanı Kafkaslar olan, ilk kez Batı Asya’da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir süt ürünüdür.
Kafkas Türkleri kefiri su yerine içer ve gençlik iksiri olarak kullanırlarmış. Kafkaslardan dünyanın her tarafına yayılan Türkler bu içeceği gittikleri her yere götürmüşler ve yaymışlar.
Kefir; inek, keçi veya koyun sütünden özel bir maya mantarıyla yapılan, tadı ayrana benzeyen, ekşimsi, faydalı bakteri ve mayalar içeren, fermente yani probiyotik dediğimiz bir süt ürünüdür.

Kefirin Faydaları​

Günümüzde bilimsel araştırma yapan fakülteler başta olmak üzere bir çok kuruluş ve konusunda uzman doktorlarımız kefirin faydaları üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta ve önemli sonuçlara ulaşmaktalar

Yapılan araştırmalar ve uzman görüşleri göstermektedir ki; Kullanımı ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme özelliğine sahiptir.
Kefir protein, yağ ve mineraller bakımından zengindir. Kefir sütten yapılmasına rağmen neredeyse hiç laktoz içermez. Bu yüzden laktoz içeren ürünleri kullanamayan kişilerde kefir tüketebilir denilmektedir.

1 bardak kefir yaklaşık 150 kaloridir, 8 gram yağ, 12 gram karbonhidrat ve 8-11 gram protein içerir.
1 bardak (250 ml) kefir günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık %30’unu karşılamaya yeterlidir. Diğer süt ürünlerinde de benzer miktarda kalsiyum bulunur ama aradaki önemli fark süt yerine kefir tükettiğinizde aynı zamanda bağırsak sağlığı için gerekli olan probiyotikleri de bonus olarak almış olursunuz.
İlaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kolestrolü azaltır, tansiyonu düşürür.
•Bağırsak hareketlerini hızlandırarak vücuttan atılması gereken maddelerin atılımını kolaylaştırır.
•İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder.
•İshale ve kabızlığa karşı etkindir.
•İyileşme sürecini hızlandırır.
•Kalp rahatsızlıklarını giderir.
•Kan damarlarını ve kanı temizler.
•Kanser hücrelerinin büyümesini ve metastazı engeller.
•Kansızlığa iyi gelir

•Kan şekerini düşürür.
•Sağlıklı diyet için önemlidir, metabolizmayı çalıştırır ve kilo almayı önler.
•Kırışıklıkları azaltır, cilde gerginlik kazandırır ve saçları canlandırır. Kemik sağlığı için önemli olan iyi bir kalsiyum desteğidir. Yaşlandıkça özellikle menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz ve kırık riskini arttırabilecek kemik erimesine karşı güçlü bir destekleyicidir.

•Ayrıca kefirin sinirsel rahatsızlıklara iyi geldiği, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olduğu da belirtilmektedir.
Evet kefir ilaç değil ama vücut direncini arttırıyor, sindirim sistemine yararlı oluyor. Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor bu özellikleri nedeniyle mükemmel bir detoks sağlayan kefiri niye tercih etmeyelim değil mi..

•Kefir Nereden Bulunur​

Marketlerde hazır olarak kefir satın alınabileceği gibi evde de kefir mayası kullanılarak kefir yapılabilir.

Bir defaya mahsus hazır kefir mayası satın alıp daha sonrasında kendi kefirinizi üretmeye başlayabilirsiniz. İlk kefir mayasını organik ürün satan firmalardan, internet üzerinden satış yapan kefir mayası satıcılarından yada organik ürün satışı yapan aktarlardan temin edebilirsiniz.

•Kefir Yapımi​

Evde kefir yapmak için gereken malzemeler:
* 1 litre süt
* 30 gr kefir tanesi (1 yemek kaşığı)
* cam kavanoz
* plastik süzgeç

* tahta kaşık

Yapılışı: Kefir için gereken 1 litre sütü açık süt kullanacaksanız ilk olarak kaynatın. Üzerinde oluşan kaymağı alın. Ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Pastörize süt kullanmanızda bir sakınca yoktur. Ben genelde pastörize süt kullanıyorum ve kaynatmadan oda sıcaklığında tutmak yeterli.

Oda sıcaklığında olan sütümüzü cam kavanoza koyuyoruz, metal olmayan tahta kaşık yardımıyla süte kefir tanelerini ilave edin ve tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabın üzerini temiz bir bez ile kapatın. Işık almayacak bir şekilde sarın, 20-25 derecede oda ısısında kalacak şekilde karanlık bir yerde bekletin. Ortalama 24-48 saat fermantasyon için yeterli. Mayalanmış olan sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Boza kıvamındaki kefiriniz içilmeye hazır, afiyetle.

Sütü fermente eden bu kefir tanelerinin en önemli özelliği fermentasyon sonrası süzülerek tekrar kullanılabilmesidir yani süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilir aynı işlemleri tekrarlayarak kefir elde edebilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmeniz sağlıklı olur..

*Burada ki en önemli dikkat edilecek nokta; Asla süte ve kefire metal değmemeli.

*Kefir taneleri beyaz-sarımtırak renkte, karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir. Şekilleri düzgün değildir, suda erimezler. İyi bir kefir tanesi esnek, yumuşak ve yapışkandır.

Kefir Mayasının Saklanması​

Çoğalttığınız kefir mayasını çevrenizle paylaşabilir, yeni kefirler yaparak değerlendirebilirsiniz. Eğer bir süre kefire ara verecekseniz; Kefir mayasını kısa süreli olarak yaklaşık 10 gün buzdolabında cam kavanozun içinde saklayabilirsiniz.
Buzdolabında +4 derecede kefir mayasının ömrü 8 ile 10 gün arasında değişir.
Kefir mayasını derin dondurucuda yaklaşık 2 ay kadar saklayabilirsiniz.

NOT: Kefirin faydaları saymakla bitmiyor elbette ama yine de kronik rahatsızlığı olanlar ve hamile olanlar lütfen öncelikle doktorunuza danışın..
 
Top