Nasıl sosyal olunur? Hepimiz okulda, ofiste ya da sosyal çevremizde hepimizin enerjisini yerine getiren, kalpleri fetheden pozitif insanları biliriz. Hepimiz onların iyimserliğine, güler yüzlülüğüne hayranızdır. Böylesine pozitif olabilmek, sosyal olmak aslında çok da karakterle ilgili değil. Bu insanların günlük hayatlarında takındığı bazı tavırlar, iletişimde önemsedikleri bazı detaylar ya da farklı düşünce yapıları var. Bu insanların ortak özellikleri yaptıkları. Sosyal olmak için yapılabilecekler o kadar çok ki. Bunları denemek ve sonuçlarını görmek size kalıyor. Peki daha sosyal olmanın yolları neler? Sosyalleşmenin yolları nelerdir? Nasıl sosyal biri olunur? İşte sosyal olmak için yapılması gerekenler!
1) Sosyal biri olmak için kişisel sorumluluklarınızı üstlenin.
Hayatınızı gözden geçirin. Bu benim sorumluluğum dediğiniz şeyleri not alın. Sorumluluklarınız çok azsa daha fazla sorumluluk alabilirsiniz. Böylece etrafınızdaki insanların yükünü azaltmış olursunuz ve onlar da siz de daha mutlu bireyler olabilirsiniz. Eğer çok fazla sorumluluğunuz varsa yardım istemekten çekinmeyin.2) Yaptırımcı olmamak için emir verici ifadelerden kaçının.
Siz nazik bir insan olduğunuzda çevrenizdeki insanlar da size öyle davranacaklardır. Bu durum sizin daha pozitif hissetmenize sebep olacak. Ayrıca insanlar sert tavırlarla, yaptırımlarla bir şeyler yaparken isteksiz olacakları için yapılmasını istediğiniz şeyler hayalinizdeki gibi olmayacaktır.
3) Gerçekleri kabullenmeniz gerektiğinin farkına varın.
Öncelikle kendiniz hakkındaki gerçekleri kabul etmeniz gerekiyor. Hayal dünyanızdan çıkın ve kendinizi keşfetmeye başlayın. Yetenekli ve yeteneksiz olduğunuz noktaları belirleyin. Bu noktada acımasız olabilirsiniz. Geliştirmeye çok açık olmayan eksiklerinize göre hayatınıza yön vermeniz sizin için daha doğru olacaktır. Ama unutmayın, bu pes etmek değil. Eğer kendinize ve yapacaklarınıza inanıyorsanız durmayın, pratik yapın ve kendinizi geliştirmenin sizi nasıl mutlu ettiğini görün.4) Yenilgilerle baş edebilmek için taktikler geliştirin.
Kaybetmeyi öğrenmek gerekir. Her başarısızlıkta yıkılmamak ve tekrar ayağa kalkabilmek için kendinizi motive edecek bir yol bulun. Motivasyona konusuna bilimsel yaklaşın. Motivasyon bilimi olarak da adlandırılan kavram hakkında bilgiler edinin.5) Sosyal olmak ne demek? Her şeyden önce kendini sevmek demek!
Sosyal biri olmanın ilk kuralı kendinizi sevmekten geçer! Eksik yanlarınız gibi pozitif yanlarınızı da bilmeli, kendinizi olumlu yönde eleştirebilmelisiniz. Kendinizi severseniz yaptıklarınızdan zevk alma ihtimaliniz artacaktır. Kendinizi sevmeniz için nedenlerinizi kağıda dökmeniz sizin için güzel bir adım olabilir.6) Olumsuzlukların varlığını kabul edin, olmayacak hayallere kapılmayın
Bazen beklentilerimizi çok yüksek tutarız. Bu yüzden olumsuzlukları göremeyiz. Olmayacağı belli işlerin peşinde koşmak yerine bu durumu kabullenip yapabileceğimiz işlere yönelmeliyiz. Tekrar söylüyorum. Böyle şeyleri pes etmekle karıştırmayın. Motivasyon en önemli başarı kaynağıdır. Ama kendinizi motive ederken olumsuzlukları göz ardı etmeyin. Hayal kırıklıkları daha geç toparlanmanıza neden olur. Her zaman B planınızı hazırda bulundurun.7) Sosyal nasıl olunur? Cevap: Eleştirildiğinizde üzülmeyerek…
Daha sosyal, daha sevilen biri olmanın bir kuralı da eleştirilere açık olmaktır. Eleştiri almanız genellikle insanların sizi önemsediği anlamına gelir. Yapıcı eleştirileri dikkate almanız çok önemli. Eleştiri aldığınızda üzülüp sorunlardan kaçmak yerine konu hakkında detaylı sorular sorun. Karşınızdaki insanın kendini doğru ifade etmesine izin verin.8) Nasıl daha sosyal olunur? Cevap: İlgi alanlarınızı geniştirerek!
Farklı ilgi alanları hem sohbetlerde hem de yaşamın içinde insanları bir araya getirir. Yeni ilgi alanları edinip bu ilgi alanlardan bireylerle bir araya gelin. Yaparken mutlu olduğunuz, sizi vazgeçilmez şekilde çeken ilgi alanlarınız olsun. Böylece hayatınızın o kısmını iple çekersiniz.9) İnsanlarla kurduğunuz ilişkileri geliştirin
Yeni tanıştığınız insanlarla ne aşırı samimi ne de çok soğuk olun. Kendinizi doğru ifade edin. Unutmayın “Network” kavramı günümüzde çok önemli. İletişimi sürdürecek biçimde sonlandırın sohbetlerinizi. Mesela bir yerden ya da etkinlikten bahsediyorsanız birlikte gitmeyi teklif edin. Ya da bu sohbetten çok keyif aldığınızı, bir gün tekrar buluşmak istediğinizi ifade edin.