Kadınlar Daha Çok Panik Atak

~meLek~

GalataSaray'ım
Uzmanlar panik atak hastalığının genç kadınlarda erkeklere göre üç kat fazla olduğunu söylüyor.

Panik atak hastalığının psikiyatrinin anksiyete bozuklukları kümesinde yer alan önemli bir hastalık olduğunu belirten Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşoğlu ana belirtilerin çarpıntı ve nefes alamama olarak görüldüğünü hatırlattı.

BELİRTİLERİ NELERDİR

Panik atak hastalığında ölüm tehlikesi olmadığına değinen Dr. Menteşoğlu "Panik atağın ana belirtileri şiddetli kalp çarpıntısı şiddetli nefes darlığı ve nefes alamama şiddetli ölüm korkusudur. Bununla birlikte soğuk terleme şiddetli bir sıkıntı ellerde titreme gelecek kaygısı bayılacak gibi olma da belirtiler arasındadır.
Panik atakta şiddetli ölüm korkusu olduğu için hastalar kardiyoloji göğüs hastalıkları iç hastalıklar gibi branşlara giderler. Psikiyatriye sevk edilince çok şaşırırlar. Oysa panik atağın psikiyatri dışı branşlarla ilişkisi yoktur. Panik atakta hiçbir şekilde ölüm tehlikesi yoktur. Bir akıl hastalığı değildir. Şizofreni gibi ağır hastalıklara dönüşme ihtimali yoktur" dedi.

ANİDEN BAŞLAYABİLİR

Panik atağın her 100 kişiden 4'ünde görüldüğünü dile getiren Dr. Menteşoğlu hastalığın hiçbir şeye bağlı olmaksızın aniden başladığını sürekli stresin başta serotonin olmak üzere beyin kimyasallarının dengesini bozmasının da panik atak görülmesinde etkili olduğunu vurguladı.
Genç kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla panik atak belirtileri görüldüğünü ifade eden Dr. Hüsnü Menteşoğlu "Panik atağın tedavisi ilaçlarla yapılır. En az 1.5 yıl süreyle doktor kontrolünde yapılacak ilaç tedavisinin yanında psikologlarla görüşme gevşeme ve nefes egzersizleri de panik atağın tedavisinde etkilidir. Kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Tedavisi edilmezse hasta o kadar kötüleşir ki intihar etmeyi bile düşünebilir" diye konuştu.
 
Top