Izmir'de Inanç Turizmi

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
İnanç Turizmi

İnsanlar, tarihin her çağında değişik nedenlerden dolayı seyahat etmişlerdir. Bu nedenlerin başında ise, sağlık ve din amacıyla yapılan seyahatler gelmektedir.


Tarih boyunca önemli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan İzmir, dinlerin uğrak yeri ve farklı inançlara sahip insanların birlikte yan yana yaşadıkları topraklar olarak, İnanç Turizmi açısından ülkemizin önemli şehirlerinden birisidir.



Kutsal yerlerin başka dinlere mensup turistlerce ziyaret edilmesinin turizm olgusu içinde değerlendirilmesi olarak tanımlayabileceğimiz “İnanç Turizmi” kapsamında "Göksel (semavi) Dinler" diye bilinen üç büyük dinin (Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Musevilik) İlimizde yer alan ve günümüze kadar ulaşmış önemli merkezleri turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır.

İzmir, yüzyıllardır dini ibadetlerin serbestçe yerine getirildiği, ülke halklarının tam bir inanç özgürlüğü ve kardeşlik içinde, bir arada yaşadığı bir İnanç Turizmi destinasyonudur.

Bu kapsamda, ilimiz sahip olduğu değerlerle çok özel bir konuma sahiptir. Hıristiyanlar açısından çok önem taşıyan ve " Hac" yeri ilan edilen Meryem Ana Evi, Meryem Ana adına yapılmış ilk kilise olan "Çifte Kiliseler" ve Hz. İsa 'nın en sevdiği havarisi olan St. John ' un mezarının da içinde bulunduğu St. John Bazilikası, Yedi Uyuyanlar Mağarası ile Hıristiyanlığı yaymak için Anadolu 'da inşaa edilen 7 Kiliseden üçünün Smyrna (İzmir), Ephesus (Selçuk) ve Pergamum (Bergama)- (diğerleri Sardis (Sart), Thyatira (Akhisar), Philadelphia (Alaşehir) ve Laodicea (Denizli)) - İzmir'de bulunması İlimizi İnanç Turizmi açısından önemli bir çekim merkezi yapmaktadır.

Kent merkezinde yer alan camiler, kiliseler ve sinagoglar yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte ve inanç turizmine hizmet etmektedir. Ödemiş İlçesinde bulunan, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemine ait eserler ise ilçenin tarihle kucaklaşmasını sağlayan tarihi zenginlikler olup, çoğunlukla yerli turistlerin ziyaret ettiği inanç turizmi kapsamında değerlendirilen kültürel varlıklarımızdır.

Ayrıca, Ödemiş'e 7 km. uzaklıkta ve "Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi"ne giren Birgi, sahip olduğu Birgivi Mehmet Efendi Türbesi, Ulu Camii ve Hatuniye Sultan Şah Türbesi v.b dini yapılarıyla ve büyük ölçüde özgünlüğünü koruyan organik kent dokusu içinde yer alan Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin seçkin örnekleri ile İnanç turizmi kapsamına alınmıştır.
 
Top