İsviçre Hakkinda 10 İlginç Bilgi

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
İsviçre günümüzde dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak hem öğrenim görmek hem de mezuniyetten sonra kariyer yapmak isteyen uluslararası öğrencilerin en popüler eğitim destinasyonudur. Ülkedeki refah yaşam standartı, düşük suç oranı, yüksek maaş ve istikrarlı ekonomi, öğrenciler için en önemli kriterler arasında yer alırken, eğitim ve inovasyon alanındaki yatırımları da göz doldurur. Özellikle finans, kimya ve mühendislik alanında eğitim almayı düşünen öğrencilerin tercih ettiği ülkede çalışabileceğiniz uluslararası firmalar arasında Nestle, Swatch, Novartis, Roche, Logitech, Rolex gibi çok sayıda tanınmış şirket bulunur. Her biri birbirinden önemli Zürih, Cenevre, Bern, Basel, Lozan gibi şehirleri, göz alıcı doğa manzaraları, kültür çeşitliliği ve yüksek kaliteli eğitim kurumları ile İsviçre hakkında az bilinen gerçekler yazımızda.

1-Kare Bayrak​

İsviçre hakkında ilginç bilgiler denildiğinde ülke bayrağının dikdörtgen değil, kare olduğunu söylemeden geçmek olmaz. Yanlış duymadınız, İsviçre bayrağı dünyada sadece iki ülkeye özgü olan kare görünüme sahiptir. Bayrak, merkezinde beyaz bir haç olan kırmızı zemin üzerine yerleşimli bir bayraktır. Kare özellikte bayrağa sahip diğer ülke ise Vatikan’dır. Vatikan demişken, Papa’nın kişisel korumalarının İsviçreli olduğunu belirtmek gerekir. 16. yüzyılda imzalanan bir antlaşma gereği, Papa’nın İsviçre’den kendisini koruması için birlik talep etmesiyle başlayan görev, 500 yıldır devam ediyor. İsviçre Muhafızları, Papa’yı korumak için belli özelliklere sahip olmalıdırlar. Sarı, kırmızı, mavi ve turuncu renklere sahip kıyafetleriyle turistlerin ilgi odağı olan muhafızların Katolik olmaları, İsviçre vatandaşı olmaları, 19-30 yaş arasında olmaları, en az 2 yıl en fazla 25 yıla kadar hizmette bulunmaları, Vatikan’a gelmeden önce İsviçre’de askerlik görevini bitirmiş ve en az 1.74 cm boyunda olmaları gerekir.

2-Avrupa Birliği Üyesi Değil​

İsviçre, sanılanın aksine Avrupa Birliği üyesi değildir. Uluslararası ilişkilerde tarafsızlık politikası uygulayan ülke, Avrupa Birliği üyelik kurallarının bir çoğunu benimsemiş olmasına rağmen üyesi olmamıştır. İsviçre’de para birimi euro değil, İsviçre frangıdır ve eğer AB ülkelerinden seyahat ediyorsanız, turistik bölgelerde birçok yerde euro ödeme yapılabilirsiniz. Schengen bölgesi dahilinde olan İsviçre’den AB üyesi ülkelere sorunsuz olarak seyahat edebilirsiniz.

3 -Dört Resmi Dil​

İsviçre, dört ulusal dile sahip olmasıyla dünyanın ender ülkelerinden biridir. Dil ve kültür açısından dört ana bölgeye ayrılan ülkede; Almanca, Fransızca ve İtalyanca konuşulan bölgeler ile Romanca konuşulan kırsal yerleşimlerdir. İsviçre halkının çoğunluğunun Almanca konuşmasına rağmen ortak bir dile bağlı İsviçre ulusundan söz edilemez. Ülkede aynı zamanda İngilizce giderek daha fazla popüler olurken nüfusun yaklaşık %60’ı tarafından yeterli seviyede konuşulmaktadır.

4-Peynir Cenneti​

İtalyanlar’da olduğu gibi İsviçre’de peynir çeşitlerinde dünyada ilk sıralarda yer alır. Yaklaşık 450 çeşit peynir türüne sahip ülkenin peynirle yapılan en bilindik yiyecek türü fondüdür. Başta İsviçre’ye özgü olan ve Fransa ile İtalya’da da yaygın olarak görülen fondü, tencerede eritilmiş peynire uzun çatallara takılan ekmekler bandırılarak yenir. İlk kez 1699 yılında yerel peynir tüketimini artırmak amacıyla ortaya çıkan fondü, 1930’lardan sonra tekrar popülerlik kazanmıştır. Peynir konusunda bir de dünya şampiyonluğu olan İsviçre, 22 ülke arasında birincilik ödülüne sahiptir.

5-Dünyaca Ünlü Buluşlari​

İsviçreliler, dünyayı değiştiren yeniliklere ve icatlara imza atarken ülkenin sayısız başarılara sahip bilim adamlarına ve akademisyenlere ev sahipliği yaptığı da bilinen bir gerçektir. Her yıl inovasyon alanında yüksek yatırımlara imza atan ülke, bu alanda çok da bilmediğimiz buluşları ile dikkat çeker.
  • Dünyada hazır kahveyi ilk olarak piyasaya süren Nescafe, İsviçreli firma Nestle tarafından bulundu.
  • İlk yarış kızağı.
  • Dünya çapında ağ olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemi, World Wide Web-www, 1989 yılında Tim Berners-Lee tarafından CERN’de icat edildi.
  • 1870’lerde Daniel Peter tarafından bulunan sütlü çikolata, dünyanın en tatlı icatlarından olsa gerek.
  • İlk cırt cırt, İsviçreli elektrik mühendisi George de Mestral tarafından 1948 yılında icat edilmiştir.
  • Grafikçilerin çok yakından bildiği Helvetica Font, 1957 yılında tasarımcılar Max Miedinger ve Eduard Hoffman tarafından bulunmuştur.
  • İlk alüminyum folyo.
  • İlk numaralı banka hesapları.

6-Çikolata Aşkı​

İsviçre denilince akla ilk gelen şey dünyaca ünlü yüksek kalite çikolatalarıdır. Ülkede yılda yaklaşık olarak 18 İsviçre çikolatası şirketinde, 150 bin tondan fazla çikolata üretilir. İsviçreliler aynı zamanda dünyada en çok çikolata tüketen toplumdur. Yılda yaklaşık 10 kg çikolata tüketen İsviçrelilerin formlarını korumaları ve kilo almamaları da dikkat çekicidir. Ayrıca sadece Bern şehrinde yılda 7 milyon kutu Toblerone üretilmektedir.

7-Dağların Büyük Bir Kısmı Sığınaklara Sahip​

Alpler’in eteklerinde konumlanmış olan İsviçre hakkında en bilinen gerçek, dağların büyük bir kısmının saldırı durumunda korunma amaçlı sığınaklara sahip olmasıdır. Ülke genelinde doğal çevreye uyumlu ve zekice yapılmış yaklaşık 8000 sığınak bulunan İsviçre, günümüzde ise her apartman ve evin bodrumunda bulunması zorunlu tesislere yerini bırakmıştır. Hava filtreli, çelik blast kapılı, havalandırmalı ve tüm ihtiyaçlara hazırlıklı olan tesisler ülke nüfusundan daha fazladır ve herhangi bir nükleer saldırıya karşı güvenli yerler olarak inşa edilmişlerdir. İsviçre aynı zamanda düşük suç oranlarına rağmen, silah bulundurma oranı en yüksek ülkeler arasındadır. Askerliğin zorunlu olduğu ülkede, orduda görevini tamamlamış her asker, silahına ömür boyu sahip çıkmak zorundadır. Ülkede yarım milyon silah her an bir savaş çıkma tehlikesine karşın hazır bulunduruluyor.

8-Heidi’nin Yaşadığı Ülke​

İsviçreli yazar Johanna Spyri’nin 1881 yılında kaleme aldığı Heidi, dünyanın en ünlü kitaplarından olmuştur. Hem çocukları hem de büyükleri maceralarıyla İsviçre’de Alplerin eteklerinde büyülü bir dünyaya götüren kitap günümüzde de popülerliğini yitirmemiştir. Yazarın kendiside çocukluğunu İsviçre kırsalında geçirmiştir ve bu da severek okuduğumuz kitabına yansımıştır. 1970’lerde çizgi film versiyonu tv ekranlarında yer alan Heidi, ilk olarak Japonlar tarafından uyarlanmıştır.

9-Hayvan Hakları​

İsviçre, 1992 yılında hayvanları anayasal olarak tanıyan ilk ülke olmuştur. Ülkede hayvan hakları ve hayvanları koruma üzerine ilk yasanın 1842 yılında çıkarılmış olması, İsviçrelilerin bu konuda, ne kadar hassas ve duyarlı olduklarını gösterir. 2005 yılında binek hayvanların taşıyabileceklerinden fazla yük taşımaları yasaklanmıştır. 2016 yılında hayvanlar üzerinde test edilen kozmetik ürünlerin satışı yasaklanırken, bununla ilgili yapılan deneylerde azaltma yoluna gidilmiştir. Aynı zamanda köpeklerin restoranlara girmelerine izin verilen ülkede, evcil hayvan sahiplerine, hayvanlarına daha iyi bakmaları için kurslar verilir.

10-İsviçreli Ünlüler​

İsviçre hakkında bilgi denilince, ülkeyle özdeşleşmiş ve çoğumuzun İsviçreli olduğunu tahmin etmediği ünlü isimlerden bahsetmemek olmazdı. İsviçre geçmişten günümüze edebiyat, sinema, müzik, tiyatro, resim ve spor gibi birçok alanda uluslararası çapta kültürel özelliklere sahiptir. Edebiyat alanında ünlü yazar, Jean-Jacques Rousseau bilinenin aksine Fransız değil Cenevre doğumludur. İsviçre edebiyatının en ünlü eseri Johanna Spyri’nin yazdığı Heidi’dir. Resim alanında Alberto Giacometti, Paul Klee; tiyatroda Max Frisch en bilinenler arasındadır. Sinemada Xavier Koller’in Umuda Yolculuk filmi 1991’de Oscar kazanırken, İsviçreli yönetmen Marc Foster’in Kesişen Yollar adlı filmi ise Halle Berry’e ilk Afroamerikan kadın oyuncu Oscar ödülü kazandırmıştır. Sporda özellikle tenis turnuvalarında başarılara imza atan Martina Hingis ve Roger Federer ülkenin gurur kaynağıdır.

İsviçre hakkında bunları da bilmenizde fayda var;
  • 3000 metreden yüksek 208 dağın bulunduğu İsviçre, 4000 metrenin üzerinde de 24 dağa sahiptir.
  • Ülkedeki otoyollar, herhangi bir savaş tehlikesine karşın bariyerleri sökülerek uçak pistine dönüştürülebiliyor.
  • İsviçre doğrudan demokrasi ile yönetilen tek ülkedir.
  • Ülkede en çok kazanan meslek grupları arasında öğretmenler vardır. Yıllık gelirleri 120 bin doların üzerindedir.
  • 18 yaşına gelen erkekler için askerlik zorundadır.
  • İsviçre’de devlet başkanı yoktur ve onun yerine görevlerini üstlenen 7 üyeli konsey vardır.
  • Dünyada zararlı madde kullanımının en yüksek olduğu ülkedir. Tabii bunda yasal olmasının payı büyüktür.
  • Süt, milli içecektir.
  • Denize karası olmayan ülkede palmiye ağaçları vardır.
  • 25 Nobel Ödülü sahibidirler. 1962 yılı James Bond serisinin ilk filmi olan Dr. No’daki Bond kızı İsviçreli Ursula Anders, filmdeki denizden bikini ile çıkma sahnesiyle meşhur olmuştur.
  • 2015 PISA verilerine göre Avrupa’nın en iyi matematikçileri İsviçre’dedir.
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Avrupa birliği üyesi olmadığını bilmiyordum. Ayrıca papanın korumalığının İsviçreden giden askerler tarafından yapıldığını.
 
Top