Her Derde Derman Karalahana

~meLek~

GalataSaray'ım
Karadeniz topraklarında toprağa yeşil renk veren lahana.

Karadeniz sofrasında bol sarımsaklı lahana turşusu olarak mı yoksa Akdeniz'de lahana dolması mı ? Peki Ege de zeytinyağlı kara lahana salatasına ne dersiniz ? Yoksa siz hem göze hem mideye hitab eden iştahınızın sınırlarını zorlayan vitamin deposu lahanayı henüz tatmadınız mı?
Hep televizyonlarda izlemişizdir; dedecim ninecim nasıl 90 yıl yaşıyorsun 100 yaşına gelmek için nasıl bir yaşam sürmeliyiz cevabına verilecek cevaplara şunu da eklemeliyiz: toprağından dalından taze kopartılmış lahana daha doğal adı ile pancar yerseniz ?. şeklinde bir cevap bizi daha bütüncül bir yaklaşıma götürür.
Lahananın renkleri hakkında biraz daha derine inelim Karadeniz?de yeşil pancar dedik Ege?de bordo kara lahana dedik renk cümbüşü bu lahanayı kelem adı ile de duyarız. Kelem bir padişah kavuğuna kadar dolgun kuş tüyü kadar da hafiftir rengi de su yeşili diyebileceğimiz bir açık renge sahiptir. Olur da lahana turşusu yapayım diye aklınızdan geçirirseniz ne yapın edin büyüklerinden dört beş adet kelem ve büyükçe bir bidon alın zira tadına doyamayacak tekrara tekrar bu lezzeti tatmak isteyeceksiniz.
Yazıya biraz da kendimden birşeyler katmak istiyorum. Lahana deyince ilk aklıma gelen şey küçükken kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz pancar bostanı aklıma gelir. O lahanalar bazıları tohumluktur ve tohumluk pancarlar nisan mayıs aylarında filiz verir o filizleri koparıp yemek çocukluğumun en büyük kaçamaklarından biridir. Biryerlerde lahana filizi görürseniz mutlaka tadına bakın derim.
İster lahana deyin ister pancar deyin ister kara lahana deyin ister kelem deyin ne derseniz deyin güzel bir kompozisyonla hazırlanmış lahana takviyeli beslenmeyi ihmal etmeyin.
 
Top