Gözlerinizde bir sorun olduğunu gösteren 17 belirti

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Yaşla ilgili birtakım değişiklikler gerilimli, fakat önemli olmayabilir. Örneğin, yakındaki objeleri görmek biraz daha güç olabilir, kirpikleriniz biraz daha incelebilir. Bu durumlara ek olarak, bir doktora görünmeniz gerektiğini gösterebilecek problemler da vardır.


Yaş ilerledikçe bedenin gözleri nemlendirme yeteneği azalır ve ekseriyetle kuruluk, batma yahut bulanık görme üzere meseleler oluşur. Gözler daha az elastik hale gelebilir. Gece görüşü yavaş yavaş gücünü kaybeder, bu nedenle karanlıkta araç kullanmak güç olabilir. Makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) yahut katarakt ek bir sorun haline gelebilir.

Pekala, bir sorun mi yoksa olağan bir yaşlanma süreci mi olduğu nasıl anlaşılır? Fark edilebilir belirtiler, önemli durumları belirlemenize yardımcı olabilir ve bir doktora başvurma vaktinin geldiğine işaret edebilir. Bu, görme duyunuzu korumak ve muhtemel problemleri önlemek için gerekli bir adımdır.​

Aşağıdaki belirtilerden rastgele birine sahipseniz kesinlikle bir uzmana başvurun:

– Renk değişiklikleri​

– Çarpık bakmak​

– Odak merkezinde siyah nokta​

– Odaklanma zorluğu​

– Diplopi (çift görme)​

– Yanma hissi ile kuru göz​

– Gözün yırtılması​

– Göz ağrısı​

– Odaklandığınızda küçük modüllerin gözünüzün etrafında yüzdüğü izleni yaşamak​

– Göz kapağını indirmenin sıkıntı olması​

– Dar bir borudan bakıyormuş hissi​

– Göz etrafında kızarıklık​

– Ani görme kaybı​

– Karanlık alanlarda gözlerin adapte olmaması​

– Işığa hassaslık​

– Gözlere perde inme hissi​

– Düz çizgilerin kesik üzere görünmesi​

GÖZLERİ KORUMAK İÇİN İPUÇLARI
Gün boyunca gözler büyük bir gerilim altındadır. Bu nedenle, göz sıhhatini uzun yıllar korumak için onlara düzgün bakmanız gerekir.
Sürekli Güneş Gözlüğü Takın
Ultraviyole ışınları yalnızca cilde değil, gözlere de ziyanlıdır. Katarakt, kornea yanıkları ve hatta göz kapağı kanserine neden olabilir. Gözlerinizi ultraviyole radyasyonun ziyanlı tesirlerinden korumak için güneş gözlüğü yahut UV filtreli özel lensler kullanmanız gerekir. Kar, su, kum ve asfalt UV ışınlarını yansıttığı için bulutlu bir günde bile gözlüklerinizi takmayı unutmayın.
Göze Düzgün Gelen Yiyecekler Yiyin
Kan dolanımını güzelleştiren besinler sağlıklı bir kalp ve uygun bir göz sıhhati için koşuldur. Bunlara narenciye, yeşillikler ve tahıllar dahildir. Fasulye, bezelye, kuru yemişler, yağsız kırmızı et, tavuk, ve hindi üzere çinko içeriği yüksek besinler UV hasarını önlemeye yardımcı olabilir. Göz sıhhati için havuç ve başka sarı ve turuncu besinlerde bulunan beta karoten de çok yararlıdır. Bbeta karoten, eksikliği görme sıkıntılarına yol açabilen A vitaminine dönüştürülür. Lutein ve zeaksantin göze de düzgün gelen unsurlardır. Koyu yeşil yapraklılar, ıspanak, lahana ve öteki yapraklı sebzelerde bulunurlar.
Göz Ağrısını Görmezden Gelmeyin
Soğuk kompresler, ağrı kesiciler yahut göz damlaları kızarıklığı ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Gözlerinizde kum varmış üzere hissediyorsanız, gözlerinizi soğuk su yahut izotonik tuzlu su ile yıkayın. Belirtiler geçmezse, gözler şişmiş, ağrılı yahut ışığa hassassa kendi kendinize ilaç almayın ve bir uzmana başvurun.
Kontakt Lenslerinize Dikkat Edin
Lenslere dokunmadan evvel ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Lensler çıkarıldıktan sonra dezenfekte edilmelidir. Kontakt lensler, ömürlerine bağlı olarak sistemli olarak değiştirilmelidir. Havuzda yahut denizde yüzecekseniz lens takmayın. Yatmadan evvel lenslerinizi çıkardığınızdan emin olun.
Eski Kozmetikleri Kullanmayın
Sıvı ve krem halindeki kozmetik ve bakım eserlerinde gözlerinize ziyan verebilecek bakteriler süratle çoğalabilir. Açık kozmetik eserler üç ay içinde kullanılmalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş kozmetikler kullanılmamalıdır. Makyajı uygulamadan evvel ve çıkardıktan sonra yüzü uygunca temizlemek gerekir. Mağazalarda oburunun kozmetik eserlerini ve maskarasını yahut göz farı test aygıtlarını kullanmayın. Alerjik tepkilere yatkınsanız, sırf size uygun olduğu kanıtlanmış eserleri kullanın.
Gözlerinizi Sistemli Olarak Denetim Edin

Gözlük takmasanız bile bunu yapmanız gerekir. 18 ila 60 yaşları ortasında, iki yılda bir gözünüzü denetim etmeniz önerilir. 60 yaş üstü iseniz, kontakt lens takıyorsanız, şeker hastalığınız, yüksek tansiyonunuz varsa yahut görme sıkıntıları olan ileri yaşta bir aile üyeniz varsa gözlerinizi her yıl denetim ettirmelisiniz.
 
Top