Fırtınalar - Fırtına Nasıl Oluşur?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Fırtınalar - Fırtına Nasıl Oluşur?

Bütün fırtınalar birbirine benzer koşullar altında oluşur. Fırtına olması için, büyük nemli hava kütlelerinin daha serin hava içinde yükselmesi gereklidir.

Fırtınalar darta çok yazın meydana gelir. Çünkü yazm ısınmış olan toprağın üzerinde sıcak, nemli bir hava kütlesi oluşur.

Isınan hava yükselir, aynı zamanda da genleşerek soğur. Fırtınanın meydana gelebilmesi için çevredeki havanın, yukarıya doğru yükselen sıcak hava kütlesinden daha soğuk olması gerekir.

Yükselen hava soğurken, içindeki su buharı yoğunlaşarak milyonlarca minik damlacık haline gelir. Bu damlacıklardan önce beyaz, köpük gibi bir bulut oluşur. Sonra bulutun rengi giderek kararır. Artık bir fırtına bulutudur.

Su damlacıkları buz kristallerine dönüşür ve düşecek büyüklüğe erişene kadar büyür. Buz kristalleri düşerken eriyerek yağmur damlaları haline gelir.

Ancak en büyük yağmur damlaları yere ulaşabilecek ağırlıktadır. Çünkü ancak bunlar, saatte 30 ile 90 Km. hızla yukarıya doğru yol alan kuvvetli hava akıntılarını delip yere düşebilecek güçtedir.
Fırtınalar en çok tropikal ülkelerde ve sıcak iklimli bölgelerde görülür.

Sıradan bir fırtına 5-8 kilometrelik bir alanı etkiler. Ancak kimi vakit birkaç fırtına birleşerek bir hat meydana getirirler ki, buna "kasırga hattı" denir. Bu durumda fırtına yüzlerce kilometre ileriye kadar yayılır.
 
Top