Endometriozise bağlı ağrının tedavisi nasıl yapılır?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Endometriozise bağlı ağrının tedavisi nasıl yapılır?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Deniz Gökalp, endometriozise bağlı ağrılar ve tedavi yöntemleri konusunda bizleri aydınlatıyor...

Endometriozis tedavisinde hastanın semptomları, muayene bulguları, test sonuçları, hastanın beklentileri ve öncelikleri hep birlikte değerlendirilir. Yakınmaları hafif düzeydeki hastalara hiçbir tedavi önerilmeyebilir veya yaşam stilinde yapılacak bazı değişikliklerle hastalar rahatlatılabilir.

Yaşam stili değişiklikleri: Bazen endometrizisi olan bazı bayanlarda egzersiz yapmanın, çeşitli gevşeme tekniklerinin ağrıyı azalttığı bilinmektedir. Yine ilişkide ağrı yakınması olan bayanlara ilişki sırasında derin penetrasyonu azaltıcı pozisyon değiklikleri önerilebilir. Bazı ağrı kesicilerin adet dönemlerinde düzenli olarak kullanılması da işe yarayabilir. Ağrısı yüzünden günlük aktiviteleri, cinsel yaşamı veya iş hayatı etkilenen hastalara hormonal tedaviler ilk etapta düşünülebilir çünkü cinsel ilişkideki ağrı ve kasık ağrısını %80 azaltabilirler. Bu hormonal tedaviler başlıca doğum kontrol hapları, Progesteron içeren tabletler, GnRH analogları dediğimiz geçici menopoza sokan ilaçlardan ibarettir.Gebeliğin de endometriozisi yatıştırıcı ve geriletici etkisi mevcuttur.

Hormonal tedavi başarısız olduğunda veya kişide hormon kullanmaya engel teşkil edecek bir durum varlığında cerrahiye geçmek gerekir.

Cerrahi tedavi endometriozis hastalığında sıklıkla gerçekleştirilen bir tedavi şekli olup, bu amaçla yapılan laparaskopi sırasında yapışıklıklar açılabilir, endometriozis nodülleri ve yumurtalıktaki endometriozis ( çikolata ) kistleri çıkartılabilir. Laparaskopi, hastaların ilerideki doğurganlığını korumaya yönelik olarak gerçekleştirilir. Ağrı yakınması olan hastaların %60-80 inde laparaskopiyle ağrıyı azaltıcı sonuçlar elde edilir. Bazen de cerrahi sonrası hastalarda ağrı yakınmasını daha iyi konrol alına almak için hormonal tedaviler verilir, yani cerrahiyle hormonal tedavi kombine edilir. Bunun sebebi de cerrahi sonrası hastaların %40 ile %80 inde iki yıl içinde hastalığın tekrar edebilme olasılığı olmasıdır. Histerektomi ve birlikte yumurtalıkların çıkarılması ise çocuk arzusu olmayan bayanlarda sözkonusu olan diğer bir cerrahi yöntemdir ve hastaların %90'ında ağrı yakınmasını belirgin olarak azaltmaktadır.
 
Top