Eğlenceli Zaman Geçirilmesini Sağlayan Kış Sporları

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

Keyifli zaman geçirilmesini sağlayan kış sporları, kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğuması ile rağbet görmeye başladı. Elbette kış sporları günümüzde adında belirtildiği gibi sadece kış aylarında yapılmıyor. Bu sporlar karlı ve buzlu alanlarda yapılmasının yanı sıra kapalı platformlardaki yapay buz üzerinde veya suni kar ile de yapılabiliyor. Bu sporlar arasında ufak tefek farklılıklar olsa da, hepsinin ortak ve en önemli noktası eğlenceli olmaları. Bu nedenle, hem eğlenip hem de spor yapmak isteyenler için kış aylarında veya yapay buz üzerinde yapılabilecek sporları anlattık.

1. Skeleton​

Kış sporları

Kış sporları listemizin başında çoğumuzun çocukken eğlenmek için yaptığı bir spor var. Skeleton, küçük bir kızağın üzerine yüz üstü yatılarak buzlu bir yükseklikten aşağı doğru kayma sporudur. Anlatınca kulağa basit gibi gelse de, oldukça zordur. Ayrıca az bilinen bu sporun olimpiyatları ve dünya şampiyonası vardır.

2. Körling​

Körling

Körling, ülkemizde pek yaygın olmasa da en önemli kış sporları arasında yer alır. Olimpik bir spor olan körling, 42×4,3 metrelik buzdan bir pistin üzerinde oynanır. Körlingin amacı, granitten yapılmış olan dairesel taşı “ev” adı verilen halkaların en yakınına atabilmektir. Takım olarak yapılan bu sporda kazanabilmek için hassasiyet ve strateji gerekir.

3. Kayak​

Kış sporları

Kış sporları denildiği zaman ilk akla gelen spor kayak olur. Her yaştan spor severin yapmak istediği kayak, her yıl büyük ilgi görür. Telesiyej ile pistin tepesine yapılan yolculuk sırasında görülen manzara, daha sonra kayak pistinin en tepesinde durup en aşağıya kadar bakmak ve en önemlisi kayak yaparken hissedilen o duygu… İşte bunlar kayak sporunu özel ve popüler yapan temel şeyler!

4. Kızak​

Kızak

Kış sporları arasında özel bir yeri olan kızak, her yaştan insanın kolaylıkla yapabileceği eğlenceli bir aktivitedir. Muhtemelen herkes çocukluğunda veya gençliğinde en az birkaç kere poşet veya el yapımı kızak ile kar üzerinde kaydığı için bu spora aşinadır. Kızak sporunun bobsled ve kızaklı köpek yarışı gibi çeşitleri vardır. Bobsled, kızak benzeri bir araç ile özel bir parkurda yapılan Kış Olimpiyatları sporudur. Kızaklı köpek yarışı ise adından da anlaşılacağı gibi kızağın köpekler tarafından çekildiği bir yarış sporudur.

5. Buz pateni​

Kış sporları

Kış sporları arasındaki en estetik spor olan buz pateni, kış aylarında oluşan doğal buzda veya kapalı alanda yapay buz üzerinde yapılan bir spordur. Buz pateni genellikle bireysel ve çift olarak yapılır. Artistik buz pateni, kısa kulvar sürat pateni, buz dansı, sürat pateni ve senkronize buz pateni gibi çeşitleri vardır. Buz pateni emek ve yetenek isteyen profesyonel bir spordur ve yapılmasının yanı sıra izlemesi de çok keyiflidir.

6. Buz Hokeyi​

Buz hokeyi

Buz hokeyi, kış sporları içindeki en bilinen takım sporudur. Ülkemizde de milli takımlar düzeyinde oynanan buz hokeyinde, iki takım oyuncuları hokey sopaları ile diske vurarak rakip takımın kalesine sokup sayı kazanmaya çalışır. Oldukça zor bir spordur, çünkü hem oyunun sertliğine rağmen çok iyi seviyede buz pateni yapılmasını hem de iyi bir vuruş ve çalım gibi ekstra yetenekler gerektirir.

7. Snowboard​

Kış sporları

Kayak konusunda ileri seviyede olan profesyonellerin yaptığı snowboard, ekstrem kış sporları arasında yer alır. Snowboard, genellikle kayak ile aynıdır, ikisi arasındaki en önemli fark zorluk seviyesidir. Ayrıca çok havalı bir görüntüsü vardır ve izlemesi bile keyif verir. ?

8. Snocross (kar motosikleti)​

Snocross

Özellikle motosiklet ve hız tutkunlarını cezbeden snocross, en sevilen kış sporları arasında yer alır. Sporcular kardan oluşan bir piste karmobilleri ile yarışır. Çeşitli tümseklerden oluşan karlı pistte sert dönüşler ve yığma virajlar bulunur. Kıyasıya bir yarış içerisinde olan sporcuların karmobilleri, saatte 96 kilometre hıza ulaşır.

9. Kar raftingi​

Kış sporları

Ülkemizde de oldukça popüler olmaya başlayan kar raftingi, heyecanı doruklarda yaşatan kış sporları arasında yer alır. Özel bir şişme bot ile kar üzerinde rafting yapma şansı sunan bu eğlenceli spor, kesinlikle herkesin denemesi gereken güzel bir deneyim.

10. Buz tırmanışı​

Buz tırmanışı

Ekstrem kış sporları arasında yer alan buz tırmanışı, tehlikeli olması ile biliniyor. Şimdiden söylememiz gerek; oldukça zor olan bu spor kalbi zayıf olanlara ve güvenli ve sakin yaşamını sevenlere göre değil. Buz tırmanışı yapan cesur sporcular, donmuş şelalelere, buzullara veya “hadi şuraya tırmanalım” dedikleri ekstrem yerlere tırmanıyorlar.

11. Snowkiting (uçurtma kayağı)​

Kış sporları

Az önce saydığımız her spordan daha tehlikeli olan ve daha fazla yetenek gerektiren snowkiting, en ekstrem kış sporları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu sporu yapabilmek için çok fazla çalışma ve yetenek gerekiyor. Çünkü sadece kayak kayabilmek yetmiyor. Snowkiting, uçurtma sörfüne benzese de, çok daha zor olduğu sadece bakınca bile anlaşılıyor.

Alıntı
 
Top