Dünya Kediler Günü Nedir? Neden Kutlanır?

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Uluslararası Kediler Günü, Uluslararası Hayvan Refahı Fonu tarafından 2002 yılında insanlarla kediler arasındaki bağı kuvvetlendirme ve genel olarak hayvan refahını ilgilendiren konulara farkındalık sağlamak amacıyla ilan edildi. Buna ek olarak Dünya Kedi Günü, Avrupa ülkelerinde 17 Şubat’ta, Rusya’da 1 Mart’ta kutlanıyor.
images

DÜNYA KEDİLER GÜNÜ NEDİR?
Dünyanın pek çok ülkesinde 17 Şubat Dünya Kediler Günü olarak kutlanıyor. Kedilerin önemine dikkat çeken bu özel günde kedilerin bakımının oldukça önemli olduğunu ve nasıl yapılması gerektiğine vurgu yapılıyor.



KEDİLER NE ZAMAN EVCİLLEŞTİRİLDİ?
Fosillerin DNA'sı henüz araştırılmamış olması nedeniyle, araştırmacılar iki olasılığı öne çıkarıyor. Çin'de bulunan kediler ya Ortadoğu'dan getirilmiş evcil hayvanlardı; ya da çiftçiler tarafından evcilleştirildiler.ABD'nin Missouri Üniversitesi'nde genetik bilimci olan Leslie Lysons’ın açıklaması dikkat çekici: Vahşi kediler utangaç hayvanlar… Büyük olasılıkla insan yerleşimlerine farelerden dolayı yaklaştılar ve köylüler de onları yakalamalarına izin verdi.



KEDİLERİN BAKIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Her şeyden önce kedilerin de bir can olduğu unutulmamalıdır. Evcilleştirilen kedilerin bakımının kolay olduğu düşünülse de aslında öyle değildir. Belli başlı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekir ve sağlıklı büyümesi için kedilere belli olanakların sunulması son derece gereklidir.
Kedilerin düzenli aralıklarla aşılarının yaptırılması hem kendisinin hem de sizin sağlığınızın üzerinde önemli etkileri vardır. Bir aşı karnesi oluşturarak düzenli olarak aşılarının yaptırılması ve bu karneye kaydettirilerek takip edilmesi gerekir.
Kedinin cinsine, kilosuna göre değişen mama çeşitleri vardır. Hatta kısırsa kısırlaştırılmış kedi mamaları tercih edilmelidir. Gerekli vitaminler bu şekilde sağlanır. Mümkün olduğunca tahılsız mamaların seçilmesi kedinizin gereksiz kilo alımının önüne geçer.
Kum tercihinin de doğru şekilde yapılması gerekir. İnce ya da kalın taneli kumlar, kristal ya da normal kum seçeneklerine dikkat edilmelidir. Kum kabının kedinin ebatlarına uygun olması ve yemekle suyunun bulunduğu yerden uzak tutulması önemlidir.
Düzenli olarak yedi yemeğinin ve suyunun değiştirilmesi ve hijiyenik tutulması gerekir. Kediler temiz hayvanlar olduğundan sık sık taramak da iyi olacaktır.
Kedilerin de bir canlı olduğu ve ihtiyaçlarının bulunduğu unutulmamalıdır. Günün belli bir zamanını onunla oynayarak geçirmeli, ilgilenerek sosyalleşmesi ve enerjisini atması sağlanmalıdır..


KEDİLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Kedilerle ilgili bilmediğimiz o kadar fazla özellik vardır ki, bunları yazmakla bitmez. Örneğin 500 milyon evcil Kedi türü vardır dünyada. Ama biz bu kedilerin sadece birkaç yüz tanesini biliyoruz. Ayrıca kediler tüm hayvanlara kıyasla en çok uyuyan hayvanlardır. Kediler günde en az 14 saat uyumaktadırlar. Dolayısıyla da oldukça tembel hayvanlardır.
Kedilerin özellikleri arasında en ilginç olanlarından biri de köprücük kemiklerinin olmamasıdır. Bu yüzden de kafalarının sığdığı her yerden tıpkı fareler gibi kolayca geçebilme özelliğine sahiptirler.
Kediler sadece insan türüne miyavlarlar. Kendi türleri arasında iletişim kurarlarken çok daha farklı sesler çıkartırlar ve ayrı bir dil kullanırlar.


Kedilerin özellikleri arasında renk körlüğü de vardır. Fakat bu konuda insanlarla bir ortak yanları bulunmaktadır. İnsanların renk körlükleri kedilerde de vardır.
Kediler kendilerini tımar ederken yani tüylerini yalayıp temizlerken, hayatlarının üçte birlik kısmını bu işe harcamaktadırlar. Aynı zamanda bu sırada kullandıkları sıvı da, boşaltım sistemlerindeki sıvıdan daha fazladır. Bu yüzden kediler en temiz evcil hayvanlardandır.
Yedikleri tüylerini de boşaltım yoluyla çıkartırlar. Evcil hayvanlar arasında çiş ve dışkı eğitiminin en kolay verildiği hayvanlar olduğu da unutulmamalıdır. Dışkısını ya da çişini yaptıktan sonra da özenle kendini temizlemekte ve bu konuda sizin yardımınıza ihtiyaç duymamaktadırlar.
 

Top