• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Dünden Bugüne Askeri Müze

15.jpg


Koleksiyonlarının zenginliği ve çeşidi açısından dünyanın önde gelen müzelerinden birisi olan Askerî Müzenin kuruluşu modern anlamda olmamakla beraber XV. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 1453'te İstanbul'un Türkler tarafından fethinden sonra Aya İrini Kilisesi, değerli harp silah araç ve gereçlerinin toplandığı Cebehane olarak düzenlenmiştir. 1726 tarihinde Cebehane'deki tüm malzemeye yeni bir düzen verilerek Dar-ül Esliha adıyla yeni bir kuruluş gerçekleştirilmiştir. Modern anlamda Türk müzeciliğinin temeli Tophane Müşiri Ahmet Fethi Paşa'nın gayretleri ile 1846 yılında atılmış ve bu tarih Türk müzeciliğinin ve Askerî Müzenin gerçek anlamda ilk kuruluşu olmuştur.

Aya İrini'deki revakların (üç tarafı kapalı bir tarafı ise sütunlara oturan kemerlerle dışarı açılan mekân) araları camekânlarla kapatılarak sergileme mekânları hâline getirilmiştir. Bu mekânlardan bir bölümünde eski harp silah, araç ve gereçlerinden oluşan koleksiyonlar, diğer bölümlerde ise arkeolojik eser koleksiyonları sergilenmiştir.

Ahmet Fethi Paşa'dan sonra Aya İrini'deki bu koleksiyonlar kısa bir süre sonra ilk defa "Müze" adını alarak Müzeyi Hümayun olarak isimlendirilmiştir. Müze teşkilatının kurulmasından sonra özellikle arkeolojik eserlerin sayısının artması üzerine bu eserler Çinili Köşk'e taşınmış ve bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzelerinin temeli atılmıştır.

Ahmet Muhtar Paşa, silah koleksiyonlarını, ilanlar ve resmî yazışmalar ile zenginleştirmiştir. Kütüphanesi, sineması, atış poligonu, yayınları, kıyafethanesi ve mehteri ile günümüz çağdaş müzecilik anlayışına uygun, nitelikli bir müze oluşturulmuştur.

1940 yılına kadar Aya İrini'deki faaliyetlerini sürdüren Askerî Müze, İkinci Dünya Savaşı'nın Türkiye'ye de sıçrayabileceği düşüncesiyle faaliyetlerine bir süre ara vermiştir. Savaş tehlikesinin ortadan kalkmasından sonra 1949 yılında Maçka Silahhanesi'nde depolanan eserler 1959'dan itibaren Harbiye Mektebi Jimnastikhanesi binasında tekrar sergilenmeye başlanmıştır.

Bu binanın zamanla Askerî Müze koleksiyonları için yetersiz kalması ve çağdaş anlamda gelişmeye yönelik adımların atılmasına imkân vermemesi üzerine 1966 yılından itibaren restorasyon çalışmaları sürdürülen eski Harbiye binasının Askerî Müze olarak kullanılmasına karar verilmiş ve 10 Şubat 1993 günü yeni bir düzenleme ile ziyarete açılmıştır
 
muze1.jpg


Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE)Başkanlığına bağlı, İstanbul Harbiye semtinde konuşlandırılmış bir müzedir.Harbiye semti adını, Askerî Müzenin hizmet binalarının Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Harp Okulu olarak kullanılmasından almakta olup Cumhuriyet'imizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK de bu okuldan mezun olmuştur.

Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, askerî kültür varlıkları kapsamına giren eserleri toplar, sınıflandırır, bu malzemelerin bakım ve restorasyonunu yapar, çağdaş yöntemlerle sergiler ve gelecek kuşaklara iletilmek üzere depolar.

Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı,askerî kültür varlıkları kapsamında yaklaşık 55.000 objeye sahiptir ve bu eserlerden 5.000 adedi müze sergi salonlarında sergilenmektedir.

Türk tarihini yaşayan nesillere görsel olarak aktarabilmek ve genç dimağlarda kalıcı etkiler bırakabilmek amacıyla iletişim ve bilgisayar teknolojisinden yararlanılmakta olup Mehteri tanıtan Mehter Multivizyonu, Çanakkale savaşlarını anlatan Çanakkale Dioraması ve dokunmatik bilgisayar sistemleri bu uygulamalardan bazılarıdır.

Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, sahip olduğu tarihî eserleri çağdaş müzecilik tekniklerine göre sergi salonlarında sergilemek suretiyle şanlı tarihimize ait zenginliklerimizi yerli ve yabancı araştırmacılara açmaktadır.

Dünyanın en eski bandosu olan Mehteran Bölüğü, yurt içi ve yurt dışında verdiği konserler ile ülkemizin tanıtımına katkı sağlamaktadır. Müzenin açık olduğu her gün, 15.00- 16.00 saatleri arasında iki seans hâlinde “Mehteran Bölüğü” konserleri izlenebilmektedir.

Askerî Müze; 1 Ocak, Ramazan ve Kurban Bayramı’nın birinci günü ile pazartesi ve salı günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında halk ziyaretine açıktır.
 
muze2.jpg


Modeli : OH-13 S Gözetleme ve Eğitim Helikopteri
İmal Tarihi : 1967
Milliyeti : Amerikan

1991 yılı sonuna kadar Türk Ordusunda kullanılmıştır.

Kahraman Nefer Seyyid Topu

album_atesli_silahlar2.jpg


Modeli : KRUPP MARKA ÇAKILI TOP
Tarihi : 1889
Milliyeti : ALMAN
Namlu Uzunluğu : 11.37 m.
Namlu Çapı : 35 cm.
Namlu Ağırlığı : 85 ton
Top Toplam Ağırlığı : 170 ton
Mermi Ağırlığı : 276 Kg (215 kiyye)
Mermi Uzunluğu : 1.72 m
Kundak Boyu : 8.40 m
Kundak Raylarının Çapı : 15.20 m
Kundak ve Müştemilatı Ağırlığı : 85 TON
 
album_atesli_silahlar15.jpg


Sultan II nci Abdülhamid döneminde (1876-1909) Alman KRUPP fabrikalarına Çanakkale için sipariş olarak yaptırılan sekiz adet toptan bir tanesidir.Top, ray üzerinde dairevi olarak hareket edebilir ve namlu atış esnasında iki metre kadar geri tepmelidir. Mermisi vinçle taşınarak doldurulur.

Sahil koruma topları olarak Çanakkale ve çevresindeki müstahkem mevzilere yerleştirilen bu toplardan, tümüyle sağlam durumda kalabilen iki adedi, daha sonraki yıllarda Balıkesir’deki 65 nci Tümene bağlı bir birlikte muhafaza edilmiştir. Bir süre sonra sahil koruma amacıyla Balıkesir’den İzmir Foça’ya nakledilirken bir tanesinin namlusu denize düşürülmüş ve çıkartılamamıştır. Böylece tek olarak kalan “Kahraman Nefer Seyyid Topu” Foça’daki süresini doldurarak İzmir Karşıyaka belediyesine geçmiştir. Karşıyaka’dan da İzmir Bornova’daki Tuğsavul Kışlası’na taşınmıştır. Muhteşem boyutlarıyla, dünya tarihine bir destan olarak geçen Çanakkale savaşlarında yurt savunmasının canlı bir örneği olan bu top askeri tarihimizin bin seneye yakın mazisini yaşatan müzemizde son ve kesin yerine yerleştirilmiştir.

Bu top’a (Çanakkale savaşları sırasında vinç’i bozularak mermilerinin taşınamaması nedeniyle ateşlemesi yapılamayan bahsi geçen sekiz toptan birine 276 kg. lık mermileri sırtında taşıyarak görevini sürdüren) fedakâr ve Kahraman Nefer Seyyid’in adı verilerek anısı ölümsüzleşmiştir.
 
CF-104 AV ve ÖNLEME/BOMBARDIMAN UÇAĞI

muze3.jpg


Kullanım Amacı : Av ve Önleme/Bombardıman
Yapımcı Firma ve Ülke : LockHead / ABD
Motor Adedi ve Tipi : 1 (J-79-OEL-7, J-79-OEL -7A)
Boş Ağırlığı : 8217,5 kg.
Boyu : 16,73 m.
Kanat Açıklığı : 7,62 m.
Yüksekliği : 4,15 m.
Yapım Tarihi : 1962
Hizmete Girdiği Tarih : 1962
Türkiye’de Hizmete Giriş : 1985
Hizmetten Çıkış : 1993
En Çok Hızı : 1470 km/s
Havada Kalış Süresi : 2 saat (Yük durumuna göre
değişir)
Tavanı : 24.384 m.
Silahları : 250-750-1000 Lb Napalm

2.75 Roket,GAR-8,LAU-3A
Roket Podu

Personel kapasitesi : 1

TSK.jpg
 
Top Bottom