İnsan ayakları küçük ve hepsi birbirinden farklı 26 tane kemikten meydana gelen bir iskelet yapısına sahiptir. Bu kemikler 33 eklem ve 100′e ulaşan bağ yapısına sahip olmakla beraber, oldukça komplike bir yapıyı taşır. Çok esnek ve sağlam olma gibi özelliklere sahiptir. İnsan kilosunu her gün taşımak üzere tasarlanmışlardır. Bu kilonun altında ezilmezler ancak travmaya ve yaralanmaya oldukça açık bir konumdadır.
- Ayakları her akşam olmak üzere ya da sabah muhakkak kontrol edilmelidir.
- Şayet eklem rahatsızlığı sebebi ile kişi bunu tek başına başaramıyor ise, aile yakınlarından yardım alınabilir. Bu iş için ayna da kullanmak gerekebilir.
- Ayaklar, her sabah ve akşam olmak üzere ılık su ve sabun ile yıkanmalıdır. Yıkama esnasında ölü dokuları çıkartmak amacıyla ponza taşı ya da bu işe yarayan hazır ürünlerden faydalanmak mümkündür. Ölü dokular nasırların kuru bölümleri, kurumuş ve çatlamış deri bölümleridir. Bunların çıkartılması yıkama ardından uygulanacak bakımın sağlıklı ciltle temasını arttırır.
- Yıkamanın ardından yumuşak bir havlu ile olabildiğince durulamak gerekir. Ayak cildi hırpalanmamaya dikkat edilmelidir. Parmak araları için pamuk kullanmak gerekebilir. Bunun sebebi ise parmak araları en fazla nemli kalan kısımlardır.
- Yıkama ardından ayaklar, sıvı vazelin ile ovulmalı ve vazelin cilde iyice yedirilmelidir.
- Tırnaklarının bakımını da oldukça önemlidir bu sebeple gün aşırı gözden geçirilmelidir. Uzun aralıklarla bakım yapmak tırnakların çok uzayarak ete batmasına yol açabilir.
- Tırnakları kavisli ve kısa kesmemek gerekir. Düz kesmek ve sivri köşeleri ahşap mavala törpüleri ile törpülemek fayda sağlayacaktır.
- Sivri tırnaklar ya da sivri tırnak kenarları travmaya daha çok yol açabilen bir durumdur.
- Ayaklarda yara meydana gelmiş ise, kişi kendi müdahale etmemelidir. Hijyenik olmayan makas, keski ya da iğneler ile yarayı deşmek, kanatmaya sebep olacaktır. Şeker hastalığı infeksiyonlara çok yatkınlığı olunan bir hastalıktır. En basit ve kolay alınabilen yaralar dahi oldukça ciddi ve zor tedaviler gerektiren bir duruma yol açabilir.
- Ayakları, sıcak ve soğuktan korumak gerekir. Ayaklar üşür ise, sobaya ya da kalorifere yaslamak doğru bir yaklaşım değildir. Ayakları ısıtmak adına sıcak su torbaları da kullanılmamalıdır. Yapılması gereken yumuşak pamuklu çorap giymek ve ihtiyaç durumlarında bir polar battaniye ile ayaklarınızı sarmak şeklindedir.
- Çıplak ayakla yere basmamak gerekir. Bu kural, evde ya da dışarıda, yazın ya da kışın hiç önemli olmadan uygulamak gerekir. Ayakkabılar, şeker hastalarına yani, diyabetlilere uygun üretilen modellerden seçilmelidir. Çorap olmadan ayakkabı giymek oldukça zararlıdır. Bu sebeple kaçınılması gerekir.