Çemen

Durum
Konu mesaj gönderimine kapalı.

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P

Çemen otu

260px-Illustration_Trigonella_foenum-graecum0.jpg



Bilimsel sınıflandırma

Alem: Plantae(Bitkiler) (Bitkiler)

Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)

Sınıf: Rosopsida

Alt sınıf: Rosidae

Takım: Fabales

Familya: Fabaceae (Baklagiller)

Cins: Trigonella

Tür: T. foenum-graecum

Trinominal adı: Trigonella foenum-graecum L.​

Çemen otu ya da buyotu (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü. Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir.

Çin'den Akdeniz'e kadar geniş bir alana yaygındır. Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak gibi tüketilmektedir. Tadı acımsı ve aromatiktir. Esansında 40 çeşit madde bulunur. Kullanımı çok eskilere dayanmakta olup günümüzde Ortadoğu ve Hint Mutfağında kullanılmaktadır. Türk Mutfağında özellikle çemen tozu şekilinde bilinir. Bu toz bol salçaya ve birkaç diğer içeriklere katılarak kahvaltılarda yenilen macun yapılı çemen üretilir.

Çemen tozu

Çemen, çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıla elde edilir. Acımsı ve yanmış şeker tadındadır. Günümüzde en çok Ortadoğu ve Hint mutfağında kullanılır. Öğütülmüş olarak turşulara, çorbalara, soslara ve et yemeklerine katılır. Ayrıca sarımsak ve kırmızı biberle karıştırılarak pastırmanın üzerine kaplanır.

Diğer dillerde isimi

  • Arapça: Hulba, Hilbeh
  • Azerice: Güldefne
  • Ermenice: Chaiman
  • Çince: Hu lu ba
  • Farsca: Shambelilé
  • Fransızca: Fenugrec, Sénegré, Trigonelle
  • Almanca: Bockshornklee, Griechisch Heu
  • Hintce: Methi (tohumlari); Kasoori methi, Sag methi (tümü)
  • Italyanca: Fieno greco
  • Rusya: Pazhitnik grecheskiy, Shambala
  • İspanyolca: Alholva, Fenogreco
  • Türkce: Çaman
  • Pakistan dilinde (Urdu): Methi
  • Hollandaca: Fenegriek
  • İngilizce: Fenugreek


Kaynak: Vikipedi
 
Durum
Konu mesaj gönderimine kapalı.

Top