Patatesleri haşlayıp ezin. Arzuya göre baharatını koyun. Püre halinde olsun. Unu, kaba koyun. Tuz ve suyla sert bir hamur yapın. Oklavayla yufka yapın. Muska şeklinde kesin ve içlerine ezilmiş patateslerini koyup kapatın. Un serpilmiş bir tepsiye dizin ve kaynar suda haşlayın. Su üstüne çıkınca pişmiş sayılır ve süzgece koyun. Hafif su koyun. Sarmısağı da ezip sosa dökün. Bir taşım kaynatın ve tepsideki hamurlara gezdirerek dökün.
Unu, tuz ve suyla kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. Uzun yuvarlaklar yapıp yarım parmak şeklinde parmak uçlarını batırarak yuvarlayıp hamurları un serpiştirilmiş bir tepsiye alın. Tuzlu kaynar suya atıp 15 dakika kadar haşlayın. Hamurlar su yüzeyine çıkınca pişmiştir. Yine de kontrol edip çiğ kalmamasına dikkat edin. Bir bütün tavuğu suda haşlayıp bir tepsiye alın. Hamurları aynı tavuk suyunda haşlarsanız daha güzel olur. Ve tavukların etlerini ayıklayıp tepsideki pişen hamurların üzerine döşeyin. Bir kaşık salça, 6 diş sarmısak ezip salçadan yağla sos yapın ve bu sosu tavuklu hamurun üstüne dökün. Hamuru ve tavuğu pişirdiğiniz suyu da bir kaba koyup genlişin yanında ayrı bir içecek sos olarak kullanabilirsiniz. Bir tavuklu hamurdan alır bir kaşık da tavuk suyundan üzerine alarak yenilirse çok güzel olur.
Elmaların üstünü değişik şekillerde kesin ve kestiğiniz elmaların içlerini çıkarın ve süzme yoğurt koyup fırına verin. 20 dakika sonra fırından çıkarın ve üstüne pudra şekeri dökün. Ilık veya soğuk servis yapın.
Taze süte ekşi süt döküp hafif ateşte kaynatın. Bir süre sonra yoğurdun suyu ayrılır ve yoğurdun üstüne çıkar. Bu suyu dökün, kalan koyu malzeme kızarınca başka bir tabağa alın. Kıyma makinesinden geçirin. Yumurta, şeker (isterseniz yağ) koyun ve karıştırın.
Temizlenmiş tavuğu boğazından iple bağlayın. Sadece omlet için hazırlanmış malzemeyi dökebilecek yer bırakıp öbür delikleri iğne ile dikin. Sütle yumurtayı iyice çırpın ve dikilen tavuğun içine döküp beze sarın. Tuzlu kaynar suya koyup hafif ocakta 1-2 saat pişirin. (Tavuğun büyüklüğüne göre.) Pişerken ara sıra iğne ile delikler yapın sonra pişince indirin ve bezi alıp parçalara bölün. Yanına süsler yaparak servis yapın.
1- Una yumurta, tuz ve ılık su ilave edip iyice yoğurulur. 2 eşit parçaya bölünür. Mantı hamuru gibi açılır.
2- Hamur 5'e 5 santim büyüklüğünde karelere bölünür. Hazırlanan patatesli iç, karelere yerleştirilir.
3- Kareler kapatılıp, kaynamakta olan tuzlu suya atılır. Pişince kevgirle servis tabağına çıkarılır.
4- Hazırlanan sos üzerine dökülüp servis yapılır. Not: Arzu edilirse üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
İçin Hazırlanması:
Patatesler haşlanır soyulup rendelenir. Rendelenmiş soğan, biraz yağ ilavesiyle, bir tavada kavurulur. Rendelenmiş patates, tuz, karabiber de konularak, biraz daha kavurduktan sonra ocaktan alınır.
Pirinci ayıklayıp yıkayın. 1 saat tuzlu ılık suda ıslatın. Süzdürün ve kavurun. Tuzunu atın. Pirinç kadar kaynar su koyun. 20 dakika pişirin. Naneyi ve kaynamış mısın katıp karıştırın. Nefis pilav hazırdır. Yanına cacıkla servis yapın.
Tavukları tuzlu suda haşlayıp pişirin. Etlerini ayıklayıp patatesi de kare kare doğrayıp haşlayın ve tavuklara katın. Mısırı, zeytinyağını, limonu, maydonozunu da katıp karıştırın. Soğuk servis yapın.
Tavukları suda haşlayıp etlerini ayıklayın. Aynı suda patatesleri de doğrayıp haşlayın. Çıkarıp tepsiye serin. Tavukları da üstüne serin. Bezelyeyi ve karışık turşuyu da doğrayın. Yağını koyduktan sonra haşlanmış mısırı da koyup limonu sıkıp karıştırın. Nefis bir soğuk yenecek salata.