Canlı Cansız Varlıkları Tanıyalım

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
CANLI VE CANSIZ VARLIKLARI TANIYALIM

Çevremizde sayısız varlık vardır.Bu varlıklardan bazıları cansız, bazıları canlıdır.Örneğin topumuz, kalemimiz dışarıdan bir etki olmadan hareket etmezler.Büyüyüp beslenemezler.

Günlük yaşantımızı düşünelim.Her an solunum yaparız, düzenli olarak beslenir, hareket ederiz.Yani bütün yaşamsal faaliyetleri yaparız.Cansız varlıklar bunları yapamazlar.
Canlılar hareket ederler,büyürler,boşaltım ve solunum yaparlar,ürerler,beslenirler,uyarılara tepki verirler.

CANLILARDA HAREKET:
Tüm canlılar hareket ederler.Birkaç dakika hareketsiz kaldığımızı düşünsek bile aslında soluk alıp veriyoruz, kalbimiz atıyor.Farkında olmasak bile hayatımızda her an hareket vardır.
Hayvanlar da yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmek için hareket ederler.Kelebekler uçar,arılar polen toplar.
Bitkiler hareketsiz gibi dursalar da büyürler.Kökleri toprak altında suyun bulunduğu yere doğru uzanır.Mesela Günebakan(ayçiçeği) bitkisi Güneş'in doğuşundan batışına kadar Güneş'i takip eder.

CANLILARDA BÜYÜME:
Sınıfa getirdiğimiz bebeklik ve çocukluk fotoğraflarımızı düşünelim.Ne kadar küçükmüşüz.Her canlı doğduktan sonra gelişimini tamamlayana kadar büyür.Hayvanlar da insanlar gibi büyürler.Çevremizdeki yavru kedileri düşünelim.Onlar da büyüyorlar.Bitkiler de büyürler.Diktiğimiz bir fidan ,büyür,gelişir ürün verir.

CANLILARDA BOŞALTIM:
Canlılarda yaşamsal faaliyetler sonunda zararlı maddeler dışarı atılır.buna boşaltım denir.Boşaltım canlılık özelliklerinden biridir.

CANLILARDA ÜREME:
Her canlıdan kendisine benzeyen ,aynı özelliklere sahip yeni canlılar meydana gelir.Örneğin ; bir fasülyeden birçok fasülye oluşur.

CANLILAR SOLUNUM YAPARLAR:
Her canlı hayatını sürdürmek için solunum yapar.

CANLILAR BESLENİRLER:
Tüm canlılar yaşamlarını devam etmek için beslenirler.Aldığımız besinler yaşamsal faaliyetlerimizin devamı için vücudumuz tarafından kullanılır.

CANLILAR UYARTILARA TEPKİ VERİRLER:
Her canlı uyartılara tepki verir. Bir kirpi tehlike anında top gibi olur. Küstüm çiçeğine dokunulduğunda yapraklarını kapatır. Bizler ani bir korna sesi duysak irkilir daha dikkatli oluruz.

****
Doğada canlı ve cansız varlıklar bir uyum içinde bulunur. Cansız varlıklar, canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için gereklidir. Örneğin; hava, su, toprak ve su olmadan yaşam olmaz.
 
Top