Bozkır Halk Oyunları

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Bozkır Halk Oyunları

Bozkır Türkülerimizi söyleriz Bozkır'da. Bu türkülerimizle birlikte; evimizde, obamızda, köyümüzde, kasabamızda, Bozkırımız'da, Konyamız'da ve Türkiyemiz'de oyunlarımızı da oynarız, dans ederiz. Türkülerimizin ritmine eşlik eder ellerimizdeki kaşıklar veya parmaklarımızdaki şıkırtı sesleri. Nişanımız, düğünümüz ve şenliğimizde oynarız oyunlarımızı...
Sadece Bozkır İlçesi'nin değil, Konya İli'nin ve ülkemizin tanınan Halk Oyunları Ekipleri'nden olan “Bozkır Halk Oyunları Ekibi” veya Bozkır Halkı arasındaki söyleyiş şekli ile “Bozkır Ekibi”nin sergilediği figürler insanlarımızı hemen harekete geçirerek kıpır kıpır oynatmaktadır. Halkımız arasında, “Bozkır Ekibi'nin gösterileri hasta insanı bile yatağından kaldırarak, hastayı oynatabilmektedir” şeklinde yaygın bir söylenti de mevcuttur.
Taşeli Platosu'ndaki yerleşim yerlerinin halk oyunları birbirlerine benzediği gerçeğinden hareketle; Bozkır İlçesi'nin halk oyunlarını, bu platoda bulunan İçel, Karaman, Konya ve Antalya İlleri'nde yaşayan vatandaşlarımız ile ülkemizdeki diğer vatandaşlarımızın büyük bir kısmının bildiği, gördüğü ve tanıdığına inanmaktayız.
Bozkır Halk Oyunları veya Bozkır Folklor Ekibi'nin oyunları özel yapılmış olan şimşir tahta kaşıklarla oynanmaktadır. Oyunlar kaşıkla olduğu gibi bazen de, zil ile yürütülebilmektedir. Enstrüman olarak; cümbüş, keman, darbuka, def, ud, saz ve yerine göre klarnet kullanılmaktadır. En az iki kişi ile oynanabildiği gibi, birlikte guruplar halinde de oynanabilmektedir. Kadınlarımız kendilerine has oyunlarını oynamaktadır. Erkeklerimiz ise Bozkır Ekibi'nin figürlerini oynamaya çalışmaktadır. Oynama yerleri ise; şenlikler, düğünler, nişanlar ve genel amaçlı eğlencelerdir.
 
Top