Bireysel Emeklilik nedir, ne değildir?

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne neden girmeli?
Emekliliğimde huzurlu ve rahat bir hayat sürmek için düzenli ve yeterli bir gelir istiyorum diyorsanız Bireysel Emeklilik Sistemi'ne girmelisiniz. Artık geleceğiniz için tasalanmanıza gerek kalmayacak. Emekli olduğunuzda bugünkü yaşam standartlarınızı koruya bileceksiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi tam olarak nedir?

Bireysel Emeklilik; SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik sistemlerinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. Bu kurumlara üye olsanız bile Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılabilir, emekliliğinizde ek gelir sahibi olabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi yasayla düzenlenmiş, güvenliği devlet tarafından sağlanan, emekliliğiniz için önemli vergi avantajları ile tasarruf yapmanızı ve bu tasarruflarınızı yatırıma çevirmenizi sağlayan, özel sektörce yönetilen bir sistemdir.

Kimler katılabilir?
Kanunen medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip herkes. Bir kamu sosyal güvenlik kurumuna bağlı olsun olmasın, çalışsın çalışmasın herkes sisteme katılabilir.

Ayda kaç para ödenir?

Ödeyeceğiniz katkı payını emeklilikte almak istediğiniz toplu para ya da emekli maaşına göre bugünkü bütçenizi dikkate alarak kendiniz belirleyebilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ne kadar uzun süre kalır, ne kadar çok tasarruf yaparsanız, emeklilik döneminizde o kadar büyük gelir elde edersiniz.

Ne zaman emekli olunur?

En erken emekli olma yaşı 56. Bireysel Emeklilik Sistemi'nin emeklilik yaşıyla ilgili tek ön koşulu, sistemde en az 10 yıl katkı payı ödemek.

Maaş mı, toplu para mı?
Yatırımlarınızla elde ettiğiniz birikimi isterseniz toplu para isterseniz emekli maaşı olarak alabilirsiniz.

Yatırılan paralar ne olacak?
Ödediğiniz katkı payları size ait özel bireysel hesaplarda yine sizin seçtiğiniz emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Emeklilik Yatırım Fonları fon yönetiminde uzman portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilir. Hem ödediğiniz tutarlar hem de elde ettiğiniz getiriler ile ilgili bilgilere dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

Farklı fonlardan uygun olarak nasıl seçilir?
Bu fonlar farklı yatırım tercihlerine göre düzenlenmiştir. Sigorta Finans Uzman kadrosu emekli olduğunuzda elinize geçmesini beklediğiniz para miktarıyla ödeyebileceğiniz katkı payı miktarını göz önünde bulundurarak en uygun fonu seçmenize yardımcı olacaklardır.

 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Bireysel emeklilik sistemi nedir?

Bireysel emeklilik sistemi mevcut sosyal güvenlik sistemine ek olarak kişinin emeklilik döneminde ikinci bir gelir oluşturmayı amaçlıyor.

Kişi sisteme ne zaman katılabilir?

18 yaşını dolduran herkes sisteme katılabilir.

Katılımcı ne zaman emekli olabilir?

Sistemde en az 10 yıl ödeme yapmak ve 56 yaşını doldurmak gerekiyor. Vergi açısından ne kadar uzun süre prim ödenirse o kadar avantajlı oluyor ve anlamlı birikim sağlanabiliyor.

Kişi nasıl emekli olabilir?

Kişi emekliliğe hak kazandıktan sonra isterse parasını toplu olarak alabilir. İsteyen şirketlerin çeşitli alternatifler içeren maaş sözleşmesine dahil olabilir veya ömür boyu maaş alabilir.

Hayat sigortalarından katılımcı zarar etti, Bireysel emeklilikte sistem nasıl işleyecek?

Hayat sigortalarında yüzde 7-8 yönetim komisyonu ilk üç yılda alınıyor. Yüzde 8 komisyon 10 yılda ödendiğinde yüzde 80'e gelir. Bu üç yılda alınırsa, ödenen 100 liranın 80 lirası komisyona gider. Bireysel emeklilikte ise bu yıllara yayılıyor. Yasaya göre bireysel emeklilikte yönetim komisyonu yılda yüzde 8'le sınırlı ancak rekabet bu oranı aşağılara çekebilir.

Katkı payları dolar üzerinden mi?

TL veya döviz seçimi yatırımcıya kalmış. Ancak mevzuata göre, katkı payları TL olara tahsil edilecek. Dövizi tercih edenler, istedikleri döviz tutarının TL karşılığını ödeyecek.

Prim ödemesine ara verilebilecek mi?

Ödemeye ara verilebilir. Ancak emekliliğe hak kazanabilmek için en az 10 yıl düzenli ödeme yapmak ve 56 yaşını beklemek gerekiyor.

Ödeme yapılmayan dönemde birikimler değerlendiriliyor mu?

Ödemeye ara verilen dönemlerde de birikimler katılımcının seçmiş olduğu emeklilik yatırım fonlarında değerlendiriliyor.

Ödenen prim miktarı aşağı çekilebilir mi?

Kişi isterse primlerini düşürebilir. Önemli olan sistemde kalınan sürede yatırılan toplam tutar.

Kişi sistemden çıkması halinde, ödediği paranın nemasını alabilecek mi?

Alabilir. Ancak katılımcı bu durumda yüzde 15 gibi yüksek bir stopaj ödüyor.

Emeklilik süresi dolmadan vefat eden katılımcının birikimi ne olacak?

Bu kişinin birikimleri kanuni mirasçıları ya da emeklilik sözleşmesinde katılımcı tarafından belirtilen mirasçısına ödenir.

İdeal katkı payı ne kadar?

Katılımcı gelirinin yüzde 10'unu buraya yatırıp sistemde 20 yıl kalırsa, bugünkü standartlarını yaklaşık olarak tutturabiliyor.

Sisteme giren katılımcıdan hangi kesintiler yapılacak?

Katılımcılardan asgari ücretin aylık tutarını geçmeyecek şekilde giriş aidatı alınacak. Hayat branşından geçenlerden ise genelde giriş aidatı alınmıyor. Kimi şirketler aidatı taksitlendiriyor. Şirketler ayrıca katkı payları üzerinden azami yüzde 8 yönetim gideri ve fon net varlık değeri üzerinden günlük azami yüz binde on portföy yönetim ücreti alacak.
Katılımcı şirketini ya da seçtiği fonu değiştirebilir mi?

Katılımcının yılda bir defa şirket, dört defa fon değiştirme hakkı bulunuyor.

Fonların performansları açıklanacak mı?

Bireysel emeklilik şirketi yılda bir defa fon performanslarını yayımlamak zorunda. Bu arada katılımcılar internet, telefon ve Takasbank'tan da portföyleri hakkında bilgi alabilecek.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Gözlüklü halimlede gözlüksüzde okuyabildim. ;)
BES gelince bence zorunlu olan gereksiz. Zira hemen arayip çayma işlemini gerçekleştirdim.
İsteyen herkes gidip kendine bütçesi doğrultusunda başvuru yapıp aylık taksitlerle ödemeler yapabiliyor.
 
Top