Bilim Yanıtlıyor! Aşık Olduğunuzda Vücudunuza Ne Olur?

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

Aşk, bazılarına göre dünyanın en güzel duygusu, bazılarına göre ise en yıkıcı olanı. Filmleri, dizileri, kitapları incelediğimizde her şeyin içinde aşkın olduğunu görüyoruz. Bazen aşkın sonu mutlu bitmiyor. Bazı kişilerse aşık oldukları için derin üzüntüler yaşıyor. Peki o zaman neden aşık oluyoruz? Aşık olmanın sebepleri neler? Bu konuda yapılan pek çok psikolojik araştırma bulunuyor. Bazıları bunu biyolojik etkenlere bazıları ise psikolojik sebeplere bağlıyor. Nedeni her ne olursa olsun, aşık olmanın bizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak etkilediği çok açık.!



1. Beyniniz dopamin üretir (öforiye neden olur)​

aşık

Sevdiklerinizi düşünürken, vücudunuz mutluluk hissinden sorumlu olan dopamin hormonunu üretir. Lezzetli yemekler yemek veya en sevdiğiniz müzikleri dinlemek gibi zevk aldığınız bir şey yaptığınızda da aynı hormonda artıl olur. Bu durum ise öforiye neden olur. Öfori, aşırı abartılı bir mutluluk duygusudur. Bu insanlar kendilerini dertsiz, kaygısız, stressiz hissederler. Normal duygusal tepkilerde ortaya çıkan duyguların ötesinde anormal derecede aşırı mutlu olma halidir. Yani aslında aşıkken içimizden taşan sevinç duygusunun, tabir-i caizse “içim içime sığmıyor” dememizin nedeni budur.


2. Sevgi, kan basıncınızı düşürür​

aşık

Dünyada pek çok kişi tansiyon hastalığıyla mücadele ediyor. Ancak yapılan bir çalışmaya göre sevgi, kan basıncını düşürüyor ve tansiyonun dengelenmesine yardımcı oluyor. Sizi seven ve destekleyen birisiyle günlük yaşamınızdaki detayları düzenli olarak paylaşmak kendinizi rahatlamış hissetmenize neden oluyor. Bu da kan basıncınızı dengeliyor.


3. Ağrı toleransınız artabilir​

aşık

Bilim insanları, aşık olduğumuz kişiye baktığımızda beynimizin ağrı hissini azaltan bir mekanizmayı tetiklediğini keşfettiler. Aşık olduğumuz kişinin bir fotoğrafına bakmak bile rahatlamanızı sağlıyor.


4. Kendinizi fiziksel olarak daha iyi hissedersiniz​

as%CC%A7ik-4.jpeg



Ruh eşinizi bulmaya fiziksel sağlığınızın olumlu tepki vermesinin o kadar çok yolu var ki… Araştırmacılar bizi yeni keşiflerle aydınlatmaya devam ediyor ve bunlardan bazıları zaten kanıtlanmış durumda. Sevginin daha sağlıklı bir kalbe, daha güçlü bir bağışıklık sistemine, kilo kaybına ve daha uzun bir yaşama neden olduğunu zaten biliyorduk ancak son yapılan araştırmalar da bunu destekliyor.


5. Kemiklerinizi güçlendirebilir​

partner-4.jpg



Bir çalışma, destekleyici ve huzurlu bir ilişki içinde olan erkeklerin daha güçlü kemiklere sahip olduğunu gösterdi. Bu gerçek ise bilim insanlarını, bunun doğal bir tepki mi, yoksa sadece ilişkisi olan erkeklerin kendilerine daha iyi bakmaları ve daha iyi beslenmeleri nedeniyle mi olduğu sorusunu sormaya yöneltti. Nitekim bu sorunun cevabı henüz bulunamadı. Ancak bir ilişkisi olan erkeklerin daha güçlü kemiklere sahip olduğu biliniyor.


6. Mide sorunları yaşayabilirsiniz​

mide-3-1200x600.jpg



“Midede kelebekler uçuşması” ifadesi aslında bir noktaya kadar doğru. Aşk harika bir duygu olsa da bazen kortizol seviyenizin yükselmesine neden olur. Kortizol, genellikle stresle ilişkilendirilen bir hormondur. Stres ise mide problemlerine neden olabilir.


7. Mutsuz bir ilişki sizi hasta edebilir​

couple-4-e1568380826666.jpg



İkili ilişkiler son derece karmaşık. Bazen her şey yolunda gitmeyebiliyor. Bu durum ise tarafları üzüyor. İlişkinizde bir şeyler yolunda gitmediğinde; uykusuzluk, stres, yeme bozukluğu gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu da bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve hasta olmanıza neden olabilir.

Alıntı
 
Top