Bilecik Antik Kentleri (Marmara Bölgesi)

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Bilecik Antik Kentleri (Marmara Bölgesi)

Lamounia (Bozüyük) Antik Kenti

Lamounia’nın yeri kesin olarak saptanamamıştır. Ancak bugün Bozüyük’ün 2 km. batısında ortaya çıkarılan, İS.4. yüzyıla ait mezarlar ve yine Bozüyük’ün kuzeybatı yakınında bulunan ve yaklaşık olarak İÖ.1500’e tarihlenen bir tümülüs, bu yörenin çok eski bir yerleşim yeri olduğunu ve Lamounia’nın bugünkü Bozüyük’ün batısında bir alanda olduğunu doğrulamaktadır.

Lamounia adı, bu biçimi ile, hellen dilinde Lamoun Yurdu anlamındadır. Prof.Dr.Bilge Umar’a göre, burada, yerli dilden gelme kent adının Hellenleşme döneminde Hellen ağzına az çok uydurulmuş biçimidir.

Antik kentten günümüze pek bir buluntu ve kalıntı gelmemiştir. Yalnızca Bozüyük yakınlarında rastlantı sonucu bazı buluntular ele geçmiştir. Bugün İstanbul Arkeoloji Müzelerinde sergilenen, İmparator Marcus Aurelius ile eşi Faustina’ya ait büstler de Kandilli Köyü buluntularındandır.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Agrıllon (Bilecik) Antik Kenti
iBEp5.jpg

İlk yerleşim MÖ 3000’den öncelere rastlamaktadır. Anadolu’da Tunç Çağına geçiş sürecinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Bilinen eski isimleri Agrilion ve Agrillum’dur.

İlkçağ kentinin yeri, Bilecik Merkez İlçesine bağlı ve onun 5 km. batı güneybatısındaki Selöz Köyü’ne giden yol üzerinde, Beşiktaş denen kalıntıların bulunduğu bölgedir.
Agrillon kentinin İlkçağ tarihçesi ile ilgili bilgi hemen hemen yoktur. İlkçağ kentinden de günümüze gelebilen tarihi eserlerden, Tabakhane Deresi ile Hamsu Vadisi arasında kayalık üzerine Bizanslılar döneminde yapılan kaledir.
 
Düzenleyen yönetici:

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Melangina, Leukai (Lefke/Osmaneli) Antik Kenti

Melangina’nın tarihçesi, ilk adı Melangina’nın türeyiş biçimi ve yakınında bulunan Thrak mezarının varlığından anlaşılacağı üzere, Anadolu’da Hellen dilinin yayıldığı dönem öncesin kadar uzanmaktadır. Ancak İlkçağda önemsiz bir kentçik olan Melangina/Leukai’nin İlkçağ tarihi ile ilgili pek bir bilgi bulunmamaktadır.

Leukai, Ortaçağ’da önem kazanmıştır. Tarihte adı Melagina, Leukae, Lefke olarak geçmektedir. İlçe sınırları içindeki höyükler ve bazı kalıntılardan, ilk yerleşiminin M.Ö. 2000’ lerde yapıldığı anlaşılmaktadır. M.Ö. 1200’ lerde , Friglerin, Perslerin daha sonra da Romalılar’ın egemenliğine girmiştir.

Kentten günümüze Göksu üzerinde Roma dönemine ait köprü gelebilmiştir. Bunun dışında, kentin kuzey yanında, Sakarya’nın karşı kıyısında, demiryolunun geçtiği tepecik üzerinde bir Thrak mezarı bulunmaktadır.
 
Top