Bebeklerde göz sulanması

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P

Göz sulanmasına karşı neler yapabilirsiniz...


Yrd. Doç. Dr. Deniz Oral, bebeklerde görülen göz sulanması 1 yaşından sonra da devam ederse tıkanıklığın açılması gerektiğini belirtiyor.

Bebeklerde çok sık görülen göz sulanması uzun süre geçmediğinde dikkat edilmesi gereken bir sorun haline dönüşebiliyor. Herhangi bir sağlık problemi olmayan ve zamanında doğmuş bebeklerin yaklaşık olarak % 5'inde gözlerde sürekli sulanma ve çapaklanma görülebilir.

Nasıl oluşur?
Bazı bebeklerde gözyaşı kanalının gelişimi doğumda tamamlanmamıştır ve kanalın burun boşluğuna açıldığı noktada ince bir zar bulunur. Bu zarın neden olduğu tıkanıklık nedeniyle fazla gözyaşı ve içindeki artık maddeler göz yüzeyinde birikerek sürekli sulanma ve çapaklanmaya neden olur.

Kendiliğinden düzelir mi?
Doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklıklarının % 95'inin bebek 1 yaşına gelmeden kendiliğinden açıldığını da vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Oral, 'Bu nedenle 1 yaşına kadar gözyaşı kanalına masaj uygulanması ve gerektiğinde çapaklanmayı azaltmak için kısa süreli antibiyotikli damlalar kullanılması yeterli. Masaj uygulaması sırasında işaret parmağı gözün iç köşesiyle burnun birleştiği noktaya konur ve alttaki burun kemiği üzerine bastırılarak parmak aşağı doğru kaydırılır. Masaj uygulaması gözyaşı kanalı içinde basınç oluşturarak kanalın alt ucundaki tıkanıklığı açılmaya zorlar.'
 
Top