• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Baklagiller- Baklagil çeşitleri

Suskun

V.I.P
V.I.P
Baklagiller
Baklagiller (Fabaceae), Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaçtürlerini de içeren büyük bir familya.

400 cins ve 10.000 dolayında tür içerir. Fasulye, bakla, nohut, soya, mercimek, bezelye gibi insan gıdası olarak kullanılan türler bu familyadandır. Baklagiller otsu bir yapıya sahip olabildikleri gibi odunsu bir yapıya da sahip olabilirler. Yalancı akasya, yabani keçiboynuzu, akasya, gülibrişim gibi türler odunsu yapıya sahiptir.

Yapraklar saplı, hemen hepsinde almaşık dizili; tüysü, elsi veya üç yapraklıdır. Çiçekler zigomorfik genellikle salkım durumlu, başakçık veya başlıdır. Periant (çiçek örtüsü) bir çanaktan oluşmuştur. Korallanın her biri 5 bölümlüdür. Familya üyelerinin hepsinde çiçekler 5 taç yapraklıdır. Taç yaprakların iki kenarında birer kanatçık bulunur. 10 stamen (erkekorgan) ayrı ya da birleşik gruplar oluşturur. Pistil (dişi organ) basit, tek bir stigması (tepecik) vardır. Üst durumlu ovaryum bir gözlüdür. Meyve legümendir. Tohum sert kabuklu, genellikle böbrek şeklinde veya yuvarlak yapıya sahiptir.

Kazık köklere sahiptirler. Ana kökün etrafında damarlanma gösteren ikinci kökler vardır. Rhizobium bakterileri tarafından havanın serbest azotunu bağlarlar.

Baklagil Çeşitleri

Fasulye: protein, yag, sellüloz ve karbonhidratça zengindir. Bileşiminde bunlardan başka kalsiyum, fosfor, demir gibi madensel tuzlarla beraber B kompleksi vitaminleri de bulunur. Sindirimi oldukça zordur. Kabukları barsaklarda gaz yaptığı için kabuğu çıkartarak pişirilirse bu özelliği de gider. Et, yağ gibi maddeler ilâvesiyle pişirildiği zaman değeri daha da fazia-laşır. Soya fasulyesi besin değeri bakımından en iyisidir. 100 gr. beyaz fasulyede 22 gr. protein vardır.

Nohut: Protein ye madensel madde bakımından fasulyeden sonra gelen bir besin maddesidir. Lezzet ve besin değeri pişirilme şekillerine göre artırılır 100 gramında 20 gr: protein vardır.

Mercimek : Sindirimi daha kolay ve bilhassa bileşimindeki demir dolayısiyle çocuklara ve kansızlara verilen bir besin maddesidir.

Bakla : Bileşiminde "fazla'miktarda protein fosfor v.s. bulunan bir baklagildir. Çeşitli şekillerde kullanılır.

Bezelye: Protein, nişasta, fosfor ve B vitaminleri bakımından zengindir. Sindirimi kolay, lezzetli bir besin maddesidir. Yemek, garnitür v.s. olarak kullanılır.

Börülce: Protein, nişasta ve vitamin bakımından zengindir. Bazı bölgelerde çok kullanılır.

Baklagillerin Yararları - Baklagiller ve Faydaları

Kuru baklagiller, dünyadaki tüm geleneksel diyetlerde önemli bir rol oynar. Türk mutfağının geleneksel yiyeceği kuru baklagiller, hem çok besleyicidir, hem de kalp hastalıkları veve kötü kolesterolü düşürür, kan şekerini yükseltir, kabızlığı veve posa açısından zengin olmakla birlikte yüksek kalitede protein kaynağıdır. Araştırmalar, kuru fasulye alımının serum kolesterol konsantrasyonunu azalttığını, diyabeti birçok açıdan düzelttiğini ve met@bolik fayda sağladığını, bunun da kilo kontrolüne yardımcı olduğunu göstermiştir.Bitki temelli diyetleri daha çok kuru fasulye ve soyaya doğru kaydırmak, kronik hastalıkları tedavi etmede ve önlemede etkili olabilir. Bu besinler çok az yağ içerir. Doymuş yağ ve kolesterol yoktur; potasyum, magnezyum ve posa açısından zengindir.

Haftada 2-3 defa...Baklagiller aynı zamanda çok iyi birer folik asit kaynağıdır. Folik asit ise kalp sağlığında önemli rolü olan homosisteini dengede tutar. Soya fasulyesinin ise kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Soya ve diğer baklagillerde bulunan glisin ve arginin adındaki aminoasitler kandaki insülin hormonunu düşürürler. İnsülin düzeyi düşük olunca karaciğer daha az kolesterol yapar. Sağlıklı ve yeterli beslenmek için haftada en az 2-3 kez kuru baklagil tüketilmelidir.

Kuru baklagiller nasıl pişirilmelidir?

Bitkisel protein kaynağımız olan kuru baklagillerin 'gaz yapma' etkisini azaltmak için ıslatma işlemi sırasında içinde bulunduğu su dökülmelidir. Fakat pişirmek için haşlama yöntemi tercih edildiyse B grubu vitaminlerden kayıp vermemek için haşlama suyunun dökülmemesi gerekir. Bu yüzden kuru baklagilleri ağzı kapalı, basınçlı tencerede baklagilin 2 katı miktarda suyla pişirmek en doğru tercih olacaktır.
 

Papatya

V.I.P
V.I.P

Kuru Baklagil Çeşitleri Nelerdir?

Baklagillerden üretilen tüm ürünler için kuru gıda terimi kullanılmaktadır. Baklagillerden olan pek çok bitki hem taze hem de kurutularak tüketilmektedir. Taze yenilenlere sebze, kurutulmuş olanlarına ise bakliyat denilmektedir. Dünyada binlerce türü olan baklagillerin Türkiye’de 25-30 tanesi kullanılmaktadır. Bunlarında bir çoğu yerel ürünlerdir. Şimdi en çok kullanılan bakliyat çeşitlerine bir göz atalım.

Börülce

Asyа kökenlidir. Dünyaya buradan yayılmıştır. Tazeѕi Ege bölgeѕi yemeklerіmіzde уer alır.

Bakla

Baklagillerden kazık köklü bir bitkidir. Yemeklik olarak kullanılan baklanın Sakız baklası, Sultani bakla, Bayrampaşa baklası gibi taze yenen çeşitleri vardır. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişir. Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri
de bulunur.

Bulgur

Buğdaydan elde edilen bir yiyecek olarak, özellikle Ortadoğu mutfаklаrındа vazgeçіlmeyecek bir yere sahiрtir. Pilav için, çorbalarda ve kısırda kullanılmaktadır.

Barbunya

Baklagillerden bir bitkidir. İlk bahar ve yaz aylarında yetişir. Mevsiminde taze olarak kullanılması tercih edilmekle birlikte, kurutulmuş olаnlаrı uzun süre mevѕim dışı olarak da yemeklerde yer alır.

Mercimek
Pul, sıra, kabuklu kırmızı ve kara gibi çeşitleri olan yurdumuzun hemen her yerinde üretilen bakliyat çeşididir. Yeşil mercimek ve kırmızı mercimek olarak tüketilir. Disk seklinde meyveleri olan, bir bitkidir. Mercimeğin zayıf ve ince bir kök sistemi vardır ve kökü derinlere inmez.

Bezelye

Baklagiller familyasının önemli türlerinden biri olan bezelye, beslenmede oldukça büyük bir öneme sahiptir. Diğer birçok baklagil gibi bezelye de protein ve aminoasit kapsamı yönünden hayvansal kaynaklarla boy ölçüşebilir niteliktedir. Protein, nişasta , fosfor ve B vitaminleri bakımından zengindir.

Börülce

Baklagillerden bir bitkidir.Türk mutfağında taze halde iken yemeği yapılabildiği gibi daha çok kuru halde olan şekliyle kullanılır. Börülce insan beslenmesi yanında hayvan yemi olarak da değerlendirilen bir baklagil sebzesidir. Börülcenin taze baklaları ve kuru taneleri yemeklik olarak kullanılır. Protein, nişasta ve vitamin bakımından zengindir.

Fasulye

Orta Amerika’nın baklagiller familyasından bir bitkidir. Türkiye’nin hemen her yerinde yetişir. Pek çok çeşidi vardır. Çalı fasulyesi, Ayşekadın Fasulye, Boncuk vd.. Taze iken yeşil gövdesinden yemek yapılabildiği gibi, tazesinin turşusu veya reçeli de yapılabilir. İri taze fasulyenin çekirdekleri kurutularak elde edilen kuru fasulye Türk mutfağının en temel yemeklerindendir bu çeşidine “milli yemek” unvanı verilmiştir. Bunun yörelere göre farklıklar gösteren türleri olduğu gibi, yapılış çeşitleri vardır ve hepsi de ayrı lezzetler içerir. Kuru fasulye etli, kıymalı, pastırmalı veya sade yapılabilir.


Nohut


Ülkemizde daha çok İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen koçbaşı, eblebilik(kuşbaşı), yuvarlak gibi ana çeşitlerinin yanında tırtıllı, kırmızı, kahverengi, alaca, küçük, bezelyemsi, kabak ve siyah gibi alt çeşitleri bulunan bakliyattır. Nohut genellikle kuru halinde ya da konservelerde kullanılır. Türkiye’de ve yakın doğunun diğer ülkelerinde nohut kavrularak leblebi yapılır. Nohut özellikle Arap mutfağında çok kullanılır. Ezilmiş nohutlardan Humus ve Tahin elde edilir.

Pirinç

Buğdaygillerden otsu bir bitkidir. Çeltik adı da verilir. Türkiye’de birbirinden farklı pirinç cinsleri yetişmektedir. Türk mutfağının temel maddelerindendir. Yеryüzünün en eski yiyеcеklеrindеn bіrіsi olan pirinç 8000 yıldır Çin’de yenildiği de arkеolojik kayıtlardan bilinmekte. Pirinç özellikle Güneydoğu Aѕya’da en yaygın ve çok уemek çeşidi bulunan bir gıda maddesіdіr. 7000 çeşіdі vardır. Genellikle bol yağış аlаn tropіk ve tropіkaltı iklimlerde, sulak çeltіk tarlalarında yеtiştirilir. Dolma, çorba, sarmanın yanında , sütlaç, aşure gibi tatlılarda da kullanılır.

Mısır

Amerika kökеnli bir yiyecektir. Avrupa\’ya girmeѕi ancak Amerikа\’nın keşfіnden sonrа olmuştur. Kolaу yetişmesi, püsküllerіnіn bir çeşit şіfalı çayın аnа maddeѕi olması, yapraklarının bir tür aѕma уaprağı gibi bazı yemeklerde kullanılması, tanelerinin doyurucu bir уiуecek olmaѕı ve ѕaplarının da hayvanlar için besin olarak değerlendirilmesi bu yіyeceğe çоk özel bir yer kazandırmıştır. Mutfaklardaki genel kullanımı, seyrek olarak, haşlanıp tеrеyağı ile servis edіlmesіdіr. Yemeklerin yаnındа garnitür olarak kullanılır.

Alıntıdır.

 
Top