Babil Nerededir ? Babil’in Asma Bahçeleri

Suskun

V.I.P
V.I.P
Babil Nerededir?

Günümüzde Babil şehri diye bir şehir bulunmamaktadır.Ancak Babil ismi eskilerden gelmektedir.Babil yani Babylonia, Mezopotamya’da, adını aldığı Babil kenti etrafında kurulmuş eski bir imparatorluktur


Babil şehri günmüzde Irak sınırları içinde bulunmaktadır. Bağdat’ın 100 km kadar guneyinde kalan, şehirde yaşanıldığı donemlerde ortasindan Fırat Nehrinin gectigi, bulunan yazi tabletlerinden sehrin milatdan once 275 yilinda terkedildiginin sanıldığı, halen Fırat’in dogusunda kalan bolumlerde kalıntıların oldugu, eski sehir. Babil’in merkezi bugünkü Irak’ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır. Kuzey Babil Devleti ise, Şırnak ilinin İdil ilçesi güneyinde Babil köyünde kurulmuştur. Batıda bilinen adı Babylon, Akadcadaki Babilu kelimesinin Yunanca varyantıdır.

Kuran-ı Kerim’de şehrin ismi Babil olarak geçer.
tTml73W.jpg


GmoLxFL.jpg


Babil’in Asma Bahçeleri

Babil hakkında tarih kaynaklarında kesin bir bilgi olmamakla beraber iki farklı rivayet bulunmaktadır.Birinci rivayete göre M.Ö. 605‘den itibaren kral Nebuchadnezzar 43 yıllık hükümdarlığı döneminde yapılmıştır.İkinci ve daha zayıf bir rivayete göre ise Asur kraliçesi Semiramis tarafından yapıldığı söylenmektedir.Asur kraliçesi Semiramis’in M.Ö. 810 yılından itibaren 5 yıl hüküm sürdüğü bilinmektedir.


vc0tSFJ.jpg

Bahçeler Nebuchadnezzar’ın sıla hasreti çeken karısı Amyitis’i neşelendirmek için yapılmıştı. Amytis, Medes kralının kızıydı ve iki ülkenin müttefik olması amacıyla Nebuchadnezzar ile evlendirilmişti. Onun geldiği ülke yeşil, engebeli ve dağlıktı. Mezopotamya’nın bu dümdüz ve sıcak ortamı onu depresyona itmişti. Kral, karısının sıla hasretini gidermek için onun memleketinin bir benzerini yapmaya karar verdi. Yapay dağlar ve suların akacağı büyük teraslar yaptırdı.

Yunanlı coğrafyacı Strabo’nun M.Ö. 1. yüzyıldaki tanımlamasına göre, bahçeler birbiri üzerinde yükselen kübik direklerden oluşuyordu. Bunların içleri çukurdu ve büyük bitkilerin ve ağaçların yetişebilmesi için toprakla doldurulmuştu. Kubbeler, sütunlar ve taraçalar pişmiş tuğla ve asfalttan yapılmıştı. Yüksekteki bahçeleri sulamak için Fırat nehrinden zincir pompalarla su yukarılara çıkarılıyordu. Zincir pompa, biri yukarıda, diğeriyse su kaynağında bulunan iki büyük volana gerili, üzerinde kovalar bulunan bir sistemdi. Nehirden dolan kova yukarıya çıkıyor içindeki suyu havuza boşaltıp tekrar nehre dönüyordu. Bu şekilde üst seviyelere taşınan su, bahçeleri sulayarak teraslardan aşağıya doğru akıyordu.

Yunanlı tarihçi Diodorus’a göre bahçeler yaklaşık 120 metre genişlikte ve 120 metre uzunluğunda ve 25 metre yüksekliğindeydi.

İstilalar yüzünden sönmeye başlayan şehir, özellikle Pers Kralı Keyhüsrev’in Babil’i fethetmesinden sonra sönmeye başlamış, M.S. 5. ve 6.yüzyıllarda kumlara gömülmüş ve bir kum dağı haline gelmiştir. Bu şehrin, içindeki tapınakların ve asma bahçelerin kalıntıları ancak 20. yüzyılda yapılan kazılarla meydana çıkarılabilmiştir.

5i1oDAu.jpg
 

Top