Asitli ve gazlı içecekler çocukların süt dişlerini eritiyor

Papatya

V.I.P
V.I.P


Uzmanlar, asitli ve gazlı içeceklerin; çocukların süt dişlerinin sert kısmını erittiğini, şekerli, şuruplu, tatlı ve glukoz içerikli yiyeceklerin ise çürüttüğüne dikkati çekiyor.

Manavgat Sağlık Derneği (MASADER) Başkanı Diş Hekimi Recep Demirtaş, gazlı ve asitli içeceklerin çocukların süt dişlerine zarar vererek erittiğini söyledi. Çocuklarda süt dişlerin 6 ile 8 aydan itbaren çıkmaya başladığını belirten Diş Hekimi Demirtaş, 2,5 yaşına gelen bir bebeğin ağzında 20 süt dişin bulunması gerektiğini ifade etti. Gazlı ve asitli içecek bağımlısı bazı annelerin süt dişi çıkan çocuklara gazlı ve asitli içecek içirdiğini görünce çok şaşırdıklarını vurgulayan Demirtaş, şekerli ve şuruplu yiyeceklerin ise diş çürümesine neden olduğunu kaydetti. Süt dişi çıkan çocukların diş bakımının gazlı bezle yapılması gerektiğinin altını çizen Demirtaş, bir yaşından itibaren nohut büyüklüğünde çocuk diş macunuyla fırçalama yapılabileceğini vurguladı. Demirtaş, "Gazlı ve asitli içeceklerden çocuklarımızı uzak tutalım. Asitli içecekler çocukların süt dişini eritiyor. Asitli içecekler çocukların süt dişlerinin sert kısmına zarar veriyor, belirli süre sonra ise eritiyor. Şekerli yiyeceklerinde çocuklara hiç bir faydası yok. Şekerli ve şuruplu yiyecekler, çocuklar için besleyici değil, enerji verici özelliğe sahip. Bu nedenle çocuğa hiç yararı yok. Çocuklarımızın süt dişini korumak için gazlı ve asitli içeceklerden uzak tutalım. " dedi.

2,5 yaşına gelen çocukların 6 ayda bir diş sağlığı kontrolünün yapılması gerektiğini kaydeden Diş Hekimi Recep Demirtaş şu bilgileri verdi: "7 yaşına gelmeyen bir çocuğun kendi başına dişlerini fırçalaması zordur. Bu nedenle, 7 yaş altı çocukların diş firçalamasında ön dişlerini kendisi, arka dişlerini ise ebeveyninin fırçalaması yararlı olacaktır."

Çocukların diş sağlının korunmasında beslenmenin protein ve kalsiyum ağırlıklı yapılmasının önemli olduğuna değinen Demirtaş, çocuklara süt verilirlen süt şişesinin içine bal ve şeker katılmasının diş sağlığı için zararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

 
Top