Aşĸ-ı DeruN aşcılik itirafı

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri



@Araf

’nin bir çırpıda okunuveren cerezforumda paylasimlari insanın ilk bilmedigi şey, meslegi deki yasadiklari ile ilgili anlattıkları. Cerezforuma damgasını vurmuş Finlandiya nin şirin beldesindeki aşçılık meslek lisesinde doğru dürüst bir modern mutfak, yeterli ekipman ve kullanılacak malzeme olmadığını şaşkınlıkla öğreniyorsunuz. Aşĸ-ı DeruN ’şakayla karışık, “Ailemiz elimizi keseceğiz diye korkuyordu. Ama elimizi kesmeye fırsatımız olmadı. Çünkü okulda yeterince bıçak yoktu, olanlar da zaten kesmiyordu” diyor… Ve “İnanamayacaksınız ama aşçılık okulunda aşçı yoktu” diye ekliyor, “Yemek pişirme derslerimize gelenler ‘Aile ekonomisi ve beslenme’ bölümü mezunu öğretmenlerdi…”

Aşĸ-ı DeruN ’’ın anılarında önce mersin den staja, sonra da çalışmaya gittiği Finlandiya daki 5 yıldızlı tatil köyleri geniş yer tutuyor. Kasaphanede çalıştığı için üstü başı çiğ et koktuğundan lojmana gidene kadar köpeklerin saldırısına uğrayan arkadaşından, kökleriyle mutfağın gider borusunu parçalayıp giderleri tıkayan hurma ağacına, epey matrak hikâye var. Ama komik hikâyeler, bazen trajikomik bir hal alabiliyor. Tıpkı soğuk suda yıkanan orman kebabında olduğu gibi…
Aşĸ-ı DeruN ’nun çalıştığı bir otelde, baş aşçı büfedeki tencerede ciddî miktarda orman kebabının arttığını görüyor. Ve kebabı Aşĸ-ı DeruN ’ ustaya soğuk su dolu gastronom küvetinin içinde döktürüp yıkatıyor, bir güzel de süzdürüyor. Ardından 3-4 kilo tutan etleri ayırtıp kurulatıyor, tekrar buzdolabına koyduruyor. Sonrasını, Aşĸ-ı DeruN ’nin şöyle anlatıyor:
“Ertesi gün işe gittiğimde durum şöyle gelişti:
- Oğlum sarımsak, soğan, kabak, patlıcan, mantar, havuç getir bakalım.
- Tamam usta.
- Şimdi onları bir güzel kuşbaşı doğra


Doğradım, sırasıyla kavurduk. Bir gün önce özenle yıkadığım etlerin yarıdan fazlasını da içine attık. Biraz da salça, az baharat, tuz, en önemlisi bulyon… Her şeyimizdi bulyon. İçinde Monosodyum glutamat vardı ama bunu zaten ustaya anlatmamak gerekiyordu. Biraz da su, bir güzel sebzeli, salçalı bir yemek yaptık.

Aşĸ-ı DeruN- Usta bunun adı ‘Özenle yıkanıp kurutulmuş etli sebzeli kebap’ mı?
- Yok oğlum, sebzeli güveç işte…”
Kitapta çoban kavurmanın hindi etiyle yapılıp kuzu diye sunulduğu, büfelerden artan hamurlu tatlıların krem şanti ve pasta kremasıyla karıştırılıp çikolata sosuyla ertesi gün tekrar çıkarıldığı, Türk gecesinde verilen ekşili köftenin iki gün sonra domates soslu İtalyan köftesi kılığında ortaya çıktığı gibi örneklere de yer veriliyor, bu tehlikeli hilelere “yiyeceklerin evrim geçirmesi” deniliyor…
 

Araf

İstemeden Kirleniyor İnsan.
Özel üye
İşin açıkçası şöyle çok istediğim bir meslek daliydi şef olmak, çok kez elimi kestiğim oldu insan herşeye alıştığı gibi acı yada alisiyor. Ama önemli olan yaşadıklarımız değil yasayamadiklarimiz. Azda olsa bir ukte kalmamalı geçmişe dair. İnsan isteyince Herşey oluyor. Güzel bir hayat istersen bu senin elinde, eğer istediğin güzel bir hayat değil ise bu yine senin elinde. Biz güzeli isteyelim güzel olan herşey gönlümüzce olsun inşallah
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
İşin açıkçası şöyle çok istediğim bir meslek daliydi şef olmak, çok kez elimi kestiğim oldu insan herşeye alıştığı gibi acı yada alisiyor. Ama önemli olan yaşadıklarımız değil yasayamadiklarimiz. Azda olsa bir ukte kalmamalı geçmişe dair. İnsan isteyince Herşey oluyor. Güzel bir hayat istersen bu senin elinde, eğer istediğin güzel bir hayat değil ise bu yine senin elinde. Biz güzeli isteyelim güzel olan herşey gönlümüzce olsun inşallah
:)) yani simdi sen millete elin kaninidami katip millete yedirdin :))) ay düsünemiyorum :)

ve kizmadigin icin tesekkurler paylasim yaparken acikcasi birazda cekiniyorum
 
Benzer Konular Başlık Forum Cevap Tarih
P Ayın Konuğu Aşĸ-ı DeruN ÇerezRÖPORTAJ 68

Top