Amerikan Güreşi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Amerikan güreşi, Türkiye dışında daha çok profesyonel güreş olarak bilinir ve sonucu önceden belirlenmiş olan güreş tarzını belirtmek için kullanılır. Modern Amerikan güreşi bir tür gösteri formudur. Katılımcıların amacı, ring içinde önceden planlanmış fiziksel bir güreş maçı sunarak izleyicileri eğlendirmektir. Güreşteki gerçekliğin derecesi ülkesine ve federasyonuna göre değişmektedir.

Adlandırma
Türkçede günümüzde daha çok Amerikan güreşi, geçmişte ise Pankreas Güreşi olarak bilinen gösteriler Dünya'nın popüler oldukları çeşitli ülkelerinde farklı adlandırmalara sahiptir.

Profesyonel güreş: Professional wrestling (ABD, Quebec dışında Kanada ve Avustralya), Puroresu (Japonya), lutte professionnelle (Quebec).
Serbest güreş ya da serbest dövüş: Lucha libre (Latin Amerika'nın çoğu ülkeleri, özellikle Meksika), luta livre (Brezilya).
Catch: catch (Fransa, Brezilya, Arjantin), cachascán (Peru).
Amerikan güreşi ve benzeri gösteri formlarının bulunmadığı ülkelerde ise genellikle, İngilizce güreş anlamına gelen wrestling kelimesi tercih edilmektedir.

Federasyonlar
Amerikan güreşinde çok değişik federasyonlar vardır.Bu federasyonlar Amerika`da , Japonya`da , Kanada`da , Meksika`da ve Avustralya`da bulunmaktadır.Bu bölgelerin resmi güreşidir.

1904 yılında Ulusal Güreş Birliği NWA en güçlü federasyon oldu.1962 yılında Dünya Geniş Güreş Federasyonu federasyounu WWWF en güçlü federasyondur.1980 yılında federasyonun ismi Dünya Güreş Federasyonu WWF oldu.1996 yılında Dünya Güreş Şampiyonası WCW en güçlü federasyon konumuna geldi.1999 yılında Dünya Güreş Fedrasyonu WWF yeniden birinci sıraya yükseldi.2001 yılında Dünya Şampiyona Güreşi WCW ve Extreme Güreş Şampiyonası ECW Kapandı.2002 senesinde Dünya Güreş Fedarasyonu(WWF)WCW yu da satın alarak ismini Dünya Güreş Eğlencesi WWE olarak değiştirdi.2002'de TNA kuruldu.Şu an WWE ve TNA rakip federasyonlardır. WWE TNA dan gerek kadro (güreşçiler) bakımından gerek izlenme oranından TNA üzerinde ezici bir üstünlük kurmuş durumda.Amerikan Güreşi Türkiye'de wwe smackdown ve wwe raw yeni bölümleriyle her cuma 01:30'dan itibaren Fox'da.

Kurallar
Maç içinde güreşçinin rakibini yenebilmesi için tuş pozisyonuna getirip hakemin 3'e kadar sayması gerekir. Bu kuraldan başka olarak DQ ve Pes ettirerek maç kazanılır. DQ dışardan oyuncunun saldırısı veya sandalye vb. eşyalarla saldırılmasıyla olur.

Farklı tipte maçlar ve bunların da kuralları vardır.Bunlar şu şekildedir:

Steel Cage(Kafes) Maçı: İki güreşçi yukardan indirilen üstü açık yaklaşık 3 metrelik kafesten tırmanarak kaçarak maçı kazanmaya veya 1-2-3 olarak sayarak maçı tuş ederek kazanabilir.Diskalifiye gibi kurallar vardır

First Blood (İlk Kanama) Maçı: Bu maçta diskalifiye yoktur.Yani dışardan maça başka isimler karışabilir,sandalye gibi nesnelerle rakibe vurulabilir.Bu maçı kazanmak için rakibi tuş etme veya pes ettirme gibi bir kural yoktur,suratında ilk ciddi bir kanama olan kişi maçı kaybeder.

Stretcher (Sedye) Maçı: Bu maçta ringin biraz uzağında bir çizgi,ringin iki tarafında da sedyeler bulunur.İki rakipten biri rakibini sedyeye yatırıp az önce bahsettiğim çizgiye sürerek maçı kazanmaya çalışır.Eğer sedye ile rakibinin çizgiyi geçmesini sağlarsa maçı kazanır.Diskalifiye yoktur.

Iron Man (Demir Adam) Maçı

Bu maçta iki tarafa 5-10-20-30 ve 60 dakika gibi süreler tanınır.İki rakip bu süre zarfı boyunca rakibini pes ettirmeye,tuş etmeye çalışır.Verilen süre zarfında en çok skoru yapan maçı kazanır.Oyunda skorlar 3-2 gibi şeyler olabilir.Yani olabildiğince çok pes ettirip veya tuş edip skor yapmaya çalışırsınız.Diskalifiye olup olmaması duruma göre değişir.

Royal Rumble

30-20-10 veya 6 adamla yapılabilen maç türüdür.Maçı kazanmak için 1 dakika aralarla ringe gelen farklı rakipleri iplerin üstünden ring dışına atarak elemektir.Ringde son kalan kişi maçı kazanır.Diskalifiye yoktur.

Bazı Amerikan Güreşçileri: John cena Jeff hardy Randy Orton Rey Mysterio
 
Top