• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Alzheimer İle Yaşam - Ruh Halleri

Papatya

V.I.P
V.I.P
ABD'de yapılan bir araştırmada; davranışsal değişikliklerinin, Alzheimer'ın erken belirtileri olabileceği belirlendi...

Alzheimer hastalarının büyük çoğunluğu, depresyon ve anksiyete gibi değişiklikler yaşarlar. Ancak, "Neurology" dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma; bu gibi davranışsal değişikliklerin, hafıza kaybından önce başladığını gösteriyor.

Bilişsel sorunları olmayan 50 yaş üstü 2.416 kişinin katıldığı bir araştırma yapıldı. Katılımcılar 7 yıl izlendikten sonra, 1.218 kişide demans (bunama) geliştiği saptandı.

Bunama görülen kişilerde erken depresyon (demans belirtileri başlamadan önce) görülme riskinin, bunama olmayanlara göre 2 kat fazla olduğu görüldü. Ayrıca, sanrı geliştirme riskinin 12 kattan fazla olduğu ortaya çıktı.

afUlxY4.jpg


TIME'da yer alan habere göre, araştırmada saptanan belirtiler tutarlı aşamalarda meydana geldi: Öncelikle görülen asabiyet, depresyon ve gece davranış değişikliklerini anksiyete, iştah değişiklikleri, kışkırtma ve ilgisizlik izledi. Son aşamada ise sevinç, motor bozuklukları (anormal ve istemdışı hareketlere neden olan sinir sistemi bozukluğu), halüsinasyonlar, sanrılar ve dezinhibasyon görüldü.

Kaynak: Habertürk
 

Papatya

V.I.P
V.I.P
Alzheimer Tedavisi

Günümüzde hala Alzheimer’ın tedavisi bulunmamaktadır. Alzheimer hastaları hastalık ilerledikçe derece derece hafızalarını yitirirler ve yükümlülüklerini yerine getiremez hale gelirler. Alzheimer karmaşık bir hastalıktır. Araştırmacılar hala nasıl hafıza kaybına ve diğer belirtilere sebep olduğunu—ve bu değişikliklerin nasıl geriye çevrilip durdurulabileceği ve önlenebileceğini—tam olarak anlamaya çalışmaktadır. Yine de, hastaların Alzheimer belirtileriyle başa çıkmalarına ve bu belirtileri geciktirmeye yardımcı olabilecek tedaviler mevcuttur. Her ne kadar hafıza kaybı Alzheimer’ın en önemli belirtisi olsa da, başka bilişsel, davranışsal ve psikiyatrik semptomları da deneyimlerler. Alzheimer terapisi bu problemlerin her birini ele alan çok sayıda farklı tedaviyi kapsar. Semptomlar zamanla değişiklik gösterdiğinden, doktorlar yeni problemler ortaya çıktıkça tedaviyi ona göre yeniden düzenlemelidirler.
 

Papatya

V.I.P
V.I.P
Duyusal terapiler

Müzik terapisi ve sanat terapisi gibi terapilerin Alzheimer hastalarının ruh halini, davranışlarını ve günlük yaşantılarını geliştirdiğine dair bazı kanıtlar vardır. Bu terapiler duyuları uyararak, hafızada çağrışım yapabilir ve Alzheimer hastalarının etraflarındaki dünyayla bağlantı kurmalarını sağlayabilir.
 

Papatya

V.I.P
V.I.P
Alternatif terapiler

Bazıları koenzim Q10, koral kalsiyum, Huperzine A ve omega 3 yağ asitlerini Alzheimer hastalığını önlemek veya tedavi etmek amacıyla denemiştir. Fakat bunların Alzheimer hastalığında kullanılmasına önerilecek kadar yetecek kadar kanıt ve araştırma yoktur. Ve bunlar ilaç değil de takviye oldukları için tıbbi ilaçlar gibi tam olarak kontrol altında değildirler. Bazı tehlikeli yan etkileri olabilir veya hastaların kullandığı diğer ilaçlarla ters etkileşime girebilirler. Yaşam stilinde yapılan değişiklikler de Alzheimer riskini azaltabilir, örneğin Akdeniz diyeti (balık, ceviz ve sağlıklı yağ ağırlıklı beslenme) ve egzersiz. Günümüzde araştırmacılar beta amiloid oluşmasını engelleyecek veya bu oluşumu bozacak yeni Alzheimer tedavileri üzerinde çalışmaktadır.
 

Papatya

V.I.P
V.I.P
Alzheimer’ın 7 uyarı işareti vardır:
  1. Tekrar tekrar aynı soruyu sormak
  2. Aynı hikâyeyi, kelimesi kelimesine, tekrar tekrar anlatmak
  3. Nasıl yemek pişirileceğini, tamir yapılacağını, iskambil oynamayı—önceden kolaylıkla ve düzenli olarak yapılan aktiviteleri unutmak
  4. Fatura ödeme veya banka hesabını dengeleme gibi şeyleri becerememe
  5. Bilindik yerlerde kaybolma veya ev eşyalarını farklı yerlere koyma
  6. Yeni banyo yaptığı veya elbiselerinin temiz olduğunu iddia ederken, aslında çok uzun süredir banyo yapmama ve aynı kirli elbiseleri tekrar tekrar giyme
  7. Daha önceden kendilerinin verdiği kararlar veya cevapladıkları soruları başkasına bırakma
 
Top