"Acaba bebeğim iyi mi?"

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P

Bedeninizde sıra dışı bir şeylerin olup bittiğini hissettiğiniz her an kafanızın içinde tehlike çanları mı çalıyor?

Hamileyken bedeninizde olup bitenlerin sizi endişelendirmesi çok doğal. Hepimiz doğacak bebeğimizin iyi olmasını isteriz. Bu yüzden, onlar daha doğmadan dişi bir aslanın yavrularını koruma içgüdüsüyle hareket ederiz! Çoğu anne adayı bu dönemde ufak panik ataklar yaşar... Yani kuruntular kraliçesi olmaktan korkmayın! Sezgilerinize güvenin. Eğer bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüyorsanız, doktorunuza danışmaktan çekinmeyin ve her zaman olaylara olumlu yanından bakmayı da ihmal etmeyin.

"Birkaç saattir bebeğim içimde hareket etmiyor."
Bir süredir bebeğinizin tekmeleriyle karnınızın kum torbasına döndüğünü hissettikten sonra, şimdi bebeğinizin hareketlerini hissedemiyorsunuz.

*Neler oluyor?
Anneler, bebeklerinin özellikle ilk hareketlerine başladıkları 20 ile 26. haftalar arasında tüm hareketlerini hissedemeyebilir. Aslında bebekler yine hareket etmeyi sürdürürler ancak anneler bunun her zaman farkına varmazlar. 26. haftadan sonra doğuma kadar olan dönemde ve özellikle de 32. haftadan sonra bebeğin hareketliliği ile sağlığı arasında bir bağlantı vardır. Ancak her bebeğin kendine özgü bir hareket etme alışkanlığı olduğunu unutmayın ve onu arkadaşlarınızın bebekleriyle karşılaştırmayın. Bebeğinizin tekmelerini, kıpırdanışlarını, kendi alışkanlıkları doğrultusunda değerlendirin.

*Ne yapabilirsiniz?
Tansiyon yüksekliği, gelişme geriliği gibi doktorun zaten daha sık takip ettiği durumlarda hareket azalması, mutlaka kısa zamanda doktora haber verilmesi gereken bir durumken bebek normal gelişimini sürdürüyorsa hareket azlığını değerlendirmek için sakin bir köşeye çekilin ve bebek hareketlerini sayın. Şekerli bir şeyler yedikten sonra da bebeğiniz yine hareketsiz kalıyorsa (bu hareketlere en ufak seğirmeler de dahildir) doktora haber verin.


"Karnıma sürekli kramplar giriyor."
Sıkılmanız çok normal, ama regl sancısı gibi ağrılar hamileliğin ilk zamanlarında çok yaygın.

*Neler oluyor?
Kasılmadan kastımız karnınızda hissettiklerinizdir, kasıklardaki ağrılar çoğu zaman kasılma zannedilir ancak bunun nedeni uterusunuz genişlemesi ve uterus bağlarınızın da ona destek olmak için gerilmesidir. Bu durum karnınızda kasılma gibi gerginlikler oluşturur. Özellikle 32. haftadan sonra rahimde antrenman kasılmalarına sık rastlanır.

*Ne yapabilirsiniz?
Bu kramplar gün içinde birkaç kez oluyorsa endişelenecek bir durum yok demektir, ancak günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, muhtemel bir erken doğum tehdidi oluşturabileceğinden doktora başvurmalısınız.


"Nefessiz kalıyorum."
Ne yapalım suçlu her geçen gün büyüyen karnınız!

*Neler oluyor?
Hamilelik başlar başlamaz vücudun oksijen ihtiyacı ve buna bağlı olarak solunum sayısı artar ve bu durum bazı anne adaylarında nefessiz kalma hissine neden olabilir.

*Ne yapabilirsiniz?
Astım, kalp hastalığı, kansızlık, tiroit sorunu gibi bir durum yoksa bu belirtinin tıbbi bir önemi yoktur, rahatlayın.
 
Top