35 - İzmir

Suskun

V.I.P
V.I.P
İzmirdeki Müzeler

İzmir Arkeoloji Müzesi (Merkez)
İzmir Müzesi

Etnografya Müzesi (Merkez)

Atatürk Müzesi (Merkez)

Devlet Resim ve Heykel Müzesi (Merkez)

İzmir Tarih Ve Sanat Müzesi (Merkez)

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) (Merkez)

İzmir Ticaret Tarihi Müzesi (Merkez)

Selçuk Yaşar Resim Müzesi (Merkez)

Bergama Müzesi (Bergama)

Demiryolları Müze ve Sanat Galerisi (Selçuk)

Efes Müzesi (Selçuk)

Çetin Kültür Köyü Müzesi (Selçuk)

Çeşme Müzesi (Çeşme)

Tire Müzesi (Tire)

Ödemiş Müzesi (Ödemiş)

Çakırağa Konağı (Ödemiş)
 

Paradoks

... Elif ...
Özel üye
İzmir'de dövme yapılan bazı yerler;

Alsancak Sevgi Yolu,
Çeşme çarşı
Kuşadası çarşı
Bornova Küçükpark

İZMİR ALSANCAK ŞUBE
.: SECTION :.
Kıbrıs Şehitleri Cd. 1443 sk Kervan psj. No:5/22 Alsancak-İZMİR
TEL/FAX: 0232 465 35 36

İZMİR KARŞIYAKA ŞUBE
.: SECTION :.
Karşıyaka Çarşısı, 1715 Sk. (Akbank Sk.) 70/C Karşıyaka-İZMİR
TEL/FAX: 0232 368 61 88



İZMİR FOÇA ŞUBE
.: SECTION :.
Küçük Deniz Çarşısı No:6 ESKİ FOÇA-İZMİR


Dip Tattoo Piercing Stüdyosu
Can Yücel Sok. 1452 sok. No: 17/B Alsancak-İZMİR
Tel : 0 232 422 72 62
E-Mail : info@diptattoo.com
 

Paradoks

... Elif ...
Özel üye
İzmir Tüketici Hakları İl Ve İlçe Hakem Heyeti Telefon Numaraları
İzmir Tüketici Hakları İl Ve İlçe Hakem Heyeti Telefonları


İzmir İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti

Telefon : 483 54 30

İzmir İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri

Bornova 3881979
Karşıyaka 3231131
Konak 4836810
Menderes 7821473
Aliağa 6161001
Beydağ 5926358
Balçoca 2779415
Bayındır 5813162
Bergama 6312854
Çeţme 7126615
Çiğli 3763377
Dikili 6714005
Foça 8121164
Güzelbahçe 2344982
Gaziemir 2513523
Karaburun 7313019
Kemalpaţa 8781156
Kınık 6871016
Kiraz 5723118
Menemen 8321675
Narlıdere 2388084
Ödemiţ 5452269
Seferihisar 7434863
Selçuk 8926366
Tire 5121860
Torbalı 8561010
Urla 7542546al


alıntı
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Kemalpaşa Alaş Kazak Vadisi Kımız Çiftliği

LFxM3YG.jpg

İzmir’e sadece yarım saat mesafede.,İzmir-Ankara yolundan devam ederken Kemalpaşa ayrımından sağa kıvrılıyor ve Torbalı-Selçuk istikametine doğru geçtikten yaklaşık 4 km sonra, yine sağdaki toprak yoldan 800 metre daha içeri girip Kazak Vadisi-Kımız Çiftliği’ne ulaşılıyor.
Çiftlik, Nif Dağı’nın eteklerinde zeytin, çam ve çok çeşitli meyve ağaçlarından oluşan yemyeşil bir ormanın yanı başındadır.



KAZAK VADİSİ’NİN TARİHÇESİ:
Çiftliğin web sitesinde Şirzat Doğru’nun ağzından yazılmış. Şirzat Doğru, Doğu Türkistan işgal edildikten sonra, yurdundan ayrılmak zorunda kalan bir Kazak Türk’ü. “Büyük Kazak Göçü” denilen yürüyüşleri 1949 yılında başlamış ve iki yıl sürmüş. Taklamakan Çölü’nü ve Himalaya’ları aşarak Hindistan’a ulaşmışlar; 1954 yılında da Türkiye’ye gelmişler. Türkiye’de çok sıcak karşılanmışlar ve Şirzat Doğru da bir vefa borcu olarak, unutulmaya yüz tutmuş iki ata kültürünü, Türk halkına tekrar kazandırmak istemiştir.

Şirzat Bey, ata içeceği kımız ve tüm Türk boylarının doğup büyüdüğü Otağ, yani “Yurt.” kurmak amacıyla; 1987 yılında Altay Dağları’nı andıran bu vadiyi satın almış. İlk olarak da, iç motifleri Türkistan’dan davet edilen ünlü Kazak ressam Aman Abzalbek tarafından çizilen bir Otağ inşa etmiş. Otağ’ın kendine özgü bir oturma düzeni olurmuş. Otağ töresini bilen kişiler, içeri girdiklerinde yaş ve mevkilerine göre, oturmaları gereken yerlere otururlarmış. Kazak Vadisi’ndeki Otağ, çok büyülü bir mekan. Göz atmadan sakın geçmeyin. Ayrıca milli giysileriyle at üzerinde gezen gençlerin oluşturduğu Kazakistan manzarası ve çiftliğin sahibinin de bir Kazak Türk’ü olması sebebiyle, Türk basını buraya “Mini Kazakistan” ve “Kazak Vadisi” isimlerini koymuş.

OTAĞ: Çiftlikte, turistik amaçlı ve sabit olarak düşünüldüğü için betonarme inşa edilen bir “otağ” da bulunmaktadır. (Otağ Orijinalinde kıl ya da keçe çadırdır). Tamamen Kazakistan Türkleri’nin yerel özelliklerine göre düzenlenmiş Otağın içinde. Kazak kıyafetleri içindeki personel tarafından, yöresel el sanatı ürünlerinin tanıtımı ve satışı yapılmaktadır.
ORTA ASYA LOKANTASI: Geleneksel Orta Asya mutfağı yemeklerinin servis edildiği bu lokantada; Kazak, Özbek ve Kırgız Türkleri mutfağından seçme yemekler bulmak mümkündür. Bunlar arasında en önemlileri; Özbek pilavı, bavursak, kaz sucuğu, dana etli sebze, kavurdak, şaşlık, buharda pişmiş mantı, kömürde tavuk budu, çiğ börek, kespe köje çorbasıdır.
Çiftlikte; özel olarak beslenen koyun ve keçilerin sütünden üretilen leziz yoğurt ve peynirler de alıcıları için satışa sunulmaktadır.



ATLAR: Orta Asya Türk kültürü içinde en baskın motif olan atlar, Kazak Vadisi’nin olmazsa olmazlarındandır. Çiftlikte, sadece Orta Asya atları değil, Avusturya orijinli Haiflinger cinsi oldukça uysal ve bol süt veren safkan kısraklar da yetiştirilmektedir. Kımız Çiftliği’ne giden yola saptığınızda, solda havalı yeleleriyle atları görebilirsiniz. Burada, sakin huylu olmalarıyla ünlü ve binek olarak yetiştirilen Haflinger tayları var. Kımız Çiftliği’nin ziyaretçileri, ücreti karşılığı, isterlerse at binebilme imkanına da sahip oluyorlar. Manejde binilebildiği gibi, geniş çiftlik arazisinde ve ormanda da rehber eşliğinde ata binilebilmektedir.
At binmekten ürken ziyaretçiler ise; binlerce gelincik, papatya ve çeşitli çiçeklerle, yemyeşil çim ve ağaçlarla bezeli orman içerisinde, doğa yürüyüşleri yapabilmektedirler.

KIMIZ ÜRETME ÜNİTESİ
: Bu Orta Asya köşesinin tartışmasız en orijinal figürü, çiftliğe adını da veren, Türklerin en eski milli içkisi at sütünden yapılan “kımız”dır. Kımız, sulu ayran kıvamında, mayalı ve hafif alkollü bir içki olup, tadı Kafkas Türkleri’nin mucizevi bir diğer içeceği kefiri andırır. Kımızın, sağlığa faydalı yönleri, bilimsel yayınlara geçmiş. En iyi kımız, en az iki defa yavrulamış kısrağın sütünden elde edilebiliyor. Kazak Vadisi-Kımız Çiftliği’nde bulunan Alaş Kımız Üretme Ünitesi, Türkiye’nin ilk ve tek kımız imalatı yapan birimidir.
Bu çiftlikte üretilmekte olan kımız; istek üzerine 200cc cam şişelerde veya yarım litrelik plastik şişelerde özel ambalajında, en az 4 litre olarak kargo ile gönderilmektedir.
Kemalpaşa’daki Alaş Kımız Çiftliği, kış sezonunda sadece hafta sonları açık. Nisan ayından Ekim’e kadar ise her gün açıktır.

Adres: Çiftlik: Alaş Kımız Çiftliği Kazak Vadisi Çinliköy - Kemalpaþa /İzmir
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Karagöl Doğal Krater Gölü
KARAGÖL MESİRE YERİ

İzmir - Karşıyaka kent merkezine 27 Km. uzaklıktaki Karagöl Mesire Alanı, Tantalos efsanesiyle ünlenen Yamanlar Dağı'nda 810 metre yükseklikte ve 35 hektarlık bir krater gölünün çevresinde oluşmuş bir doğa harikasıdır. İçinde yüzen ördekleri, yapraklarını suya eğen söğüt ağaçlarıyla bir fotoğraf karesini andırmaktadır. Piknik alanı, kızılçam, karaçam ve söğüt ağaçlarıyla kaplıdır.

Karagöl'ün yemyeşil ormanlar arasında küçük ve şirin bir göl olmasının yanında mitolojide de yeri vardır. İzmirliler Bayraklı'ya yerleşmeden önce Karagöl'ün bulunduğu çevrede yaşarlarmış.

Efsaneye göre; İzmirli olan Frigya Kralı Tantalos Smyrna'dan (İzmir) Magnesia'ya (Manisa) doğru uzanan Spilios Dağı'nda, Frigya halkı ile birlikte yaşar ve Batı Anadolu'ya yayılmış devletini yönetirmiş. Spilios Dağı çok verimli topraklara ve zengin maden yataklarına sahip bir yermiş. Tanrıların sofrasına oturabilen tek insan olan Tantalos gün gelmiş Olimpos Dağı tanrılarının hışmına uğramış. Anadolu tanrıçası Kibele'ye inandığı için Hellen tanrılarını küçük gören ve onların güçlerini sınamaya kalkan Tantalos büyük bir cezaya çarptırılmış. Spilios Dağı'nın bir yarığından atılarak ölüm tanrısı Hades’e gönderilen Tantalos, burada Zeus tarafından ebedi açlık ve susuzluğa mahkûm edilmiş ve bu ceza dünyanın her köşesinde Tantalos İşkencesi olarak anılmış. Hatta İzmirli tarihçi Homeros da Odysseia'da hemşehrisi Tantalos'un çektiği acıları etkileyici biçimde anlatmış. Tantalos'un atıldığı yarık daha sonra göl haline gelmiş ve bu göle "Tantalos Gölü" adı verilmiş. Yamanlar Dağı'ndaki gölün şimdiki adı Karagöl’dür.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Bozdağ Kayak Merkezi

gO7AsQ5.jpg


Bozdağ, coğrafik konumu açısından çok fazla ormanlık alana sahip olması, doğal güzellikleri, Belde içerisindeki piknik ve mesire yerleri ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı olmaktadır. Ayrıca Ege'nin Uludağ'ı olarak kabul edilen Bozdağ Kayak Merkezi'nin de açılmış olması bölgeyi cazibe merkezi haline getirmiştir.

Hem yaz ve hem de kış sezonlarında turizme açık olan Bozdağ Kayak Merkezi 1998 yılında hizmete açılmıştır. Tesis tatil günlerinde 15 binin üzerinde ziyaretçiye hizmet verebilmektedir. Tesiste 3 adet kayak alanı bulunmakta olup, profesyonel ve amatör kayakçılara hitap etmektedir. Tesis içerisinde 60 yataklı otel, restoran, kafeterya, izleme balkonları bulunmaktadır.


Seyahat acentaları Bozdağ'a günübirlik turlar düzenlemektedir. Bu turlar genellikle Ödemiş, Birgi, Gölcük, Bozdağ, Salihli Kaplıcaları, Sart şeklinde yapılmaktadır.


Bozdağ'da her yıl Şubat ayında "Dağcılık Şenlikleri" yapılmaktadır. Beldeye gelen dağcılık kulübü üyeleri bu tarihler arasında kamp yaparak zirve yürüyüşü gerçekleştirmektedirler.


Bozdağ Yamaç Paraşütü için de uygun coğrafi koşullara da sahiptir. Yamaç paraşütü tutkunları özellikle bahar ve yaz aylarında beldeye yoğun ilgi göstermektedirler.


İzmir'den Bozdağ'a 2 farklı güzergahtan ulaşılabilir. Bunlar;


İzmir - Kemalpaşa - Turgutlu - Sart - Bozdağ yolu (110 Km)


İzmir - Torbalı - Bayındır (yada Tire) - Ödemiş - Birgi yada Gölcük - Bozdağ yolu (130Km)


Bozdağ - Ödemiş arası 26 km.dir.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
ÇÖMLEKÇİLİK

hZjghYu.jpg

Tarihe baktığımızda çömlekçiliğin göçebe kavimlerin yerleşikliğe geçmesiyle gelişmeye başladığı yapılan kazılardan anlaşılmaktadır. Anadolu’da ilk yapılan çömlekler 'Neolitik' döneme yani yaklaşık M.Ö. 7000'li yıllara dayanmakta olup çömleklerin sargı-dolama usulü ile elde şekillendirildiği ve pişirimin ise genellikle açık ateşte yapıldığı anlaşılmaktadır. M.Ö. 3000 yılında da çömlekçi çarkının bulunmasıyla çark üzerinde şekillendirme işlemi de başlamıştır. Yine aynı dönemde toprağın pişirilmesi için ilkel fırınlar kullanılmasına başlanılmıştır. İzmir ve çevresinin (Bayraklı, Urla, Foça, Sisam adası) önemli bir seramik merkezi olduğu yapılan kazılarda ortaya çıkan arkeolojik buluntulardan anlaşılmaktadır. Bu yörede çömlekçiliğin gelişme nedenleri arasında toprak yapısının çömlek eşya yapımına uygun ham madde olan çömlekçi kili açısından zengin oluşu sayılabilir. Diğer bir neden de bağcılık dolayısıyla şarabın, zeytincilik dolayısıyla zeytinyağının saklanmasında kullanılacak kaplara olan gereksinimdir.

Bölgeden elde edilen ve çömlek yapmaya elverişli killi toprak, özel havuzlarda çamur haline getirilir. Süzülüp temizlendikten sonra belli bir kıvama gelene kadar kurutulur ve çark üzerinde elle işlenerek biçimlendirilir. Özel fırınlarda pişirilen çömlekler su sızmasını önlemek amacıyla sırlanır.
HHrP0OS.jpg

Çömlekçilik, günümüzde Menemen ilçesinde çömlekçilik oldukça gelişmiştir. Burada artık yedinci tür tezgâhlarda, insan gücünün yerini elektrik motorunun aldığı görülmektedir. Menemen'de 8 büyük atölye bulunmakta, pek çok yörenin tersine burada yeni kuşaktan da bu sanatı öğrenenler çıkmaktadır. Yapılan işlerde küp, saksı, bardak, (küçük testi), testi gibi kullanma eşyalarının yanı sıra turistik hediyelik eşyalara da yer verilmektedir. Pişirim için kullanılan fırınlarda henüz raf bulunmadığından bu tür eşyalar saksı ya da benzeri ürünlerin içine yerleştirilerek pişirilmektedir.
LqAyZK3.jpg

Menemen'de kullanılan kil, sırlı ve sırsız ürünlerin bir pişirimde yapılmasına elverişlidir. Pişirim odun ateşiyle, ortalama 12 saat sürmekte, fırının içindeki redüklenmeyi artırabilmek için pişirimini sonuna doğru eski otomobil lastikleri de ateşleme yerine atılarak kullanılan sıra öteki çömlekçi sırlarında rastlanmayan bir görünüm kazandırılmaktadır.
 
Top