2020 Güzel Olaylar: Onca Felaketin İçinde Hepimize Umut Olan Olaylar

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

2020 Güzel Olaylar: Onca Felaketin İçinde Hepimize Umut Olan Olaylar​

2020 yılı corona virüsü pandemisi sebebiyle bütün dünya için çok zorlu bir yıl oldu. Ancak 2020’nin felaketler yılı olarak kabul edilmesinde corona virüsünün yanı sıra deprem, çığ, sel gibi doğa felaketleri ile ekonomi, siyaset ve askeri alanlarda yaşanan sorunlar da etkili oldu. Tabii bütün bunlar yaşanırken aslında güzel olaylar da olmadı değil ? Belki şimdi bir çırpıda bunları saymak sizin için zor olacak ama aslında 2020’de yaşanan güzel olayların sayısı düşündüğünüzden daha fazla. Biz ise sizler için öne çıkan 20 tanesini bir araya getirdik. Gelin, yeni yıla girmeye gün sayarken 2020 güzel olaylar listemizi birlikte keşfedelim!

1. 2020 güzel olaylar deyince ilk sırada Gazi Meclis’imizin 100 yaşına girmesini söyleyebiliriz​

2020 güzel olaylar listelist gazi meclis

Evet, 2020 genel olarak herkes için kötü bir yıl oldu ancak yokluk içinde kurulan güzel ülkemizin meclisinin bu yıl 100. yaşına ayak basması, 2020 güzel olaylar listemizin başında yer almaya hak kazanan cinsten!
Kurtuluş Savaşı esnasında zor şartlar altında kurulan Gazi Meclis’in ilk yüzyılı geride bırakması ne yazık ki corona virüsü sebebiyle uygulanan sokağa çıkma yasakları sebebiyle sınırlı sayıda katılımla kutlandı. Ancak yine de pek çok vatandaş, evlerinin balkonunda İstiklal Marşı’nı okuyarak bu coşkuyu sürdürdü.

2. Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımımız, Avrupa şampiyonu oldu​

2020 güzel olaylar listelist Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımı

2020’de hepimizi gururlandıran bir haber Azra Akıncı, Eda Asar, Peri Berker, Duygu Doğan ve Nil Karabina’dan oluşan Türkiye Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımı’ndan geldi. Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımımız “3 çember 2 labut” aletinde Avrupa şampiyonu oldu. Bu, Türkiye’nin bu kategoride elde ettiği ilk şampiyonluk oldu.

3. Milli sporcumuz İbrahim Çolak ve Ferhat Arıcan, Avrupa Erkekler Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda toplam üç madalya kazandı​

İbrahim Çolak ve Ferhat Arıcan

Mersin’de düzenlenen Avrupa Erkekler Artistik Cimnastik Şampiyonası’nın büyükler kategorisindeki alet finallerinde milli sporcularımızdan Ferhat Arıcan hem altın hem bronz madalya, İbrahim Çolak ise altın madalya kazandı. Çolak, halka aletindeki performansıyla; Arıcan ise kulplu beygir ve paralel bar alet performansıyla madalya kazandı.

4. 2020 güzel olaylar arasında Dünya dışı bir haber de var: Ay’ın güneş gören yüzeyinde su bulundu​

nasa su ay 2020 güzel olaylar listelist

Ay’da su bulma çalışmaları 11 yıl önce de olumlu sonuç vermişti ancak NASA’nın açıklamasına göre bu sefer ilk kez Ay’ın yüzeyinde kesin bir şekilde su molekülleri bulundu.

5. Corona virüsü, 2020’de çok can aldı ama alınan önlemler sayesinde hava kirliliğinde ciddi bir düşüş yaşandı​

istanbul uludağ hava kirliliği

Corona virüsü önlemleri kapsamında sokağa çıkmanın kısıtlanması ve çeşitli önlemlerin alınması, hava kirliliğini ciddi oranda düşürdü. Öyle ki dünyanın en kirli havasına sahip şehirleri arasında yer alan Delhi’de gökyüzünde yer alan koyu tabaka kayboldu. Hatta bu sayede Himalayalar bile göründü. ABD’de ise nitrojendioksit kirliliği yüzde 30 düşüş kaydetti.
Benzer bir durum İstanbul’da da yaşandı. Hava kirliliğinin azalmasıyla megakentten Uludağ göründü.

6. Kuzey Kutbu üzerindeki ozon tabakasının kapanması da şüphesiz 2020 güzel olaylar listesinde bulunuyor​

Kuzey Kutbu ozon tabakası

Avrupa Birliği’ne bağlı çalışan Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi’nin yaptığı bu açıklama, bütün dünyayı sevindiren bir haber. Bilim insanları ozon tabakasındaki deliğin şeklinin sıcaklıkların düşük seyretmesi sebebiyle mart ayında farklı bir hal aldığını söyledi.

7. 2020 güzel olaylar denildiğinde corona virüsü aşısının iki Türk bilim insanının katkılarıyla bulunmasını tabii ki es geçemezdik!​

uğur şahin özlem türeci 2020 güzel olaylar listelist

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in ortak çalışmalarıyla corona virüs aşısı bulundu. Diğer pek çok ülkede de aşı çalışmaları devam ediyor ancak Pfizer ile BioNTech’in aşısının 3. denemelerde corona virüsüne karşı yüzde 95 oranında etkili olduğu bulundu.

8. Vikipedi aramıza geri döndü​

vikipedi

Vikipedi (Wikipedia), 29 Nisan 2017’de “Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar yapıldığı” gerekçesiyle kapanmıştı. Bu süreçte kullanıcılar farklı yöntemlerle Vikipedi’yi tekrar kullanabiliyordu ancak tahmin edeceğiniz üzere, sorun platforma erişilememesinden daha büyüktü… Sonuç olarak Vikipedi’nin bu yıl 15 Ocak 2020 tarihinde tekrar erişime açılması hepimizi sevindirdi ?

9. Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri havalandı​

BAYKAR tarafından geliştirilen ilk uçan arabamız Cezeri, ilk sürüş testlerini başarıyla geçti. Türk mühendislerin tasarladığı ve ürettiği Cezeri, 230 kg’lık ön prototip uçuş denemelerinde yerden 10 metre yükseğe uçabildi. Umuyoruz ki geleceği yakalayan yerli üretimlerimizin devamı gelir ?

10. Formula 1, dokuz yıl aradan sonra yeniden İstanbul’da düzenlendi​

formula 1 2020 güzel olaylar listelist

Her ne kadar corona virüsü önlemleri gerekçe gösterilerek seyircisiz düzenlenmiş olsa da Formula 1’in tekrar İstanbul’da düzenlenmesi, yarış tutkunları için güzel bir haberdi.

11. 2020 güzel olaylar arasında tarihi bir ateşkes de var: Sudan hükümeti ile isyancı güçler arasındaki 17 yıllık çatışma sona erdi​

sudan ateşkes barış 2020 güzel olaylar listelist

Çok sayıda muhalif silahlı grupları barındıran Sudan Devrimci Cephesi ile Sudan hükümeti arasında 17 yıldır süren çatışma, yüz binlerce kişinin ölümüne sebep oluyordu. İki taraf arasında imzalanan tarihi bir barış anlaşmasıyla ülkeye yeniden huzur geldi.

12. Cinsiyet eşitliği ve kadın haklarında önemli gelişmeler yaşandı​

kadın hakları 2020 güzel olaylar listelist

Ne yazık ki hala hiçbir ülke toplumsal cinsiyet eşitliğini tam anlamıyla sağlamadı ancak toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için verilen mücadele, gün geçtikçe daha da olumlu sonuçlar doğuruyor:
  • Birleşmiş Milletler raporuna göre kadınların küresel ölçekte parlamentodaki temsili iki kattan fazla arttı. Buna göre parlamentodaki kadın oranı yüzde 25’e çıktı. Kadın devlet ve hükümet başkanlarının sayısı ise 20’ye çıktı. Bu sayı, 1995’te 12 idi.
  • Joe Biden, ABD başkanlık seçimlerini kazanınca başkan yardımcısı olarak Kamala Harris’i seçti. Böylece Harris, ülkenin ilk siyahi ve kadın başkan yardımcısı oldu.
  • FIFA, kadın futbolcuların 14 haftalık doğum iznini ve maaş hakkını koruma altına aldı.

13. Orta Amerika’da ilk kez Kosta Rika’da eşcinsel evlilikler yasallaştı​

Hazır toplumsal cinsiyetten ve haklardan söz etmişken hala dünyanın birçok ülkesinde yasak olan eşcinsel evliliklerden bahsetmesek olmazdı. Maalesef eşcinsel evlilikler hala bir tabu olarak görülüyor ancak zaman zaman sevindiren gelişmeler de yaşanıyor. Örneğin 2020 felaketler yılı olmasına rağmen Orta Amerika’da ilk kez bir ülkenin eşcinsel evliliklere izin vermesi güzel bir haberdi. Kosta Rika, aldığı bu kararla dünyada eşcinsel evlilikleri kabul eden 29. ülke oldu. Darısı bizim başımıza ?

14. Efsane müzik grubumuz Moğollar, 11 yıl aradan sonra yeni bir albüm çıkardı​

moğollar anatolian sun 2020 güzel olaylar listelist

“2020 güzel olaylar” deyince müziği es geçemezdik, zira müzik iyileştirir biliyorsunuz ki:) 52. sanat yılını kutlayan saykodelik rock müziğin güçlü temsilcisi Moğollar grubunun bu sene çıkardığı “Anatolian Sun” adlı albümü 2020’nin en iyi olaylarından biriydi.
Hollanda’da bulunan dünyaca ünlü Artone Studio’da kaydedilen albüm, “Anatolian Sun Part 1” ve “Anatolian Sun Part 2” şeklinde yayımlandı. Ayrıca albümde Cem Karaca‘nın 47 yıl önce seslendirdiği “Gel Gel” adlı şarkısı yıllar sonra oğlu Emrah Karaca’nın yorumuyla yeniden hayat buldu. Daha ne olsun!

15. Nobel Barış Ödülü, bu sene açlıkla mücadele eden Dünya Gıda Programı’na verildi​

2020 güzel olaylar listelist Dünya Gıda Programı nobel

Nobel Ödül Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, hükümetlere açlık tehlikesine karşı savaşan yardım kuruluşlarına daha fazla maddi yardım sağlanması yönünde çağrı yapmıştı. Bu çağrı yanıtsız kalmadı ve sonuç olarak Dünya Gıda Programı hem altın madalya hem de 1,1 milyon dolar maddi destek elde etti.

16. Ayda ve Elif bebeğin İzmir’deki enkazdan kurtarılması belki de 2020 güzel olaylar listesindeki en mucizevi olanı​

2020 güzel olaylar listelist Ayda ve Elif bebek izmir depremi

İzmir’de yaşanan 6,9 şiddetindeki deprem pek çok insanın hayatına mâl olmuştu. Bu sırada 3 yaşındaki Elif bebek, enkazdan 65 saat sonra; Ayda bebek ise 91 saat sonra kurtarıldı. Bu iki mucize, tüm Türkiye için umut vericiydi.

17. İngilizce haricinde çekilen bir film, ilk kez Oscar kazandı​

Bu sene 10 Şubat’ta gerçekleşen 92. Oscar Ödülleri’ne Bong Joon-ho’nun yönettiği “Parasite” (Parazit) filmi damga vurmuştu. Törende ödülleri silip süpüren film, bir de “en iyi film” kategorisinde ödül almıştı. Korece çekilen Parasite filmi, böylece Oscar’da ilk kez dili İngilizce olmayıp ödül kazanan bir film oldu.

18. AB, kimyasal gübre ve pestisit kullanımını azaltmayı kabul etti​

kimyasal gübre pestisit

Avrupa Komisyonu, tarımda kimyasal madde kullanımını azaltmak amacıyla reforma gitti. Buna göre Avrupa Birliği’ne bağlı olan ülkelerde 2030 yılına kadar gerçekleştirilen tarım faaliyetlerinde kimyasal gübre kullanımının ise en az yüzde 20, pestisitin ise yüzde 50 oranında azalması bekleniyor. Bu da AB ülkelerinde yaşayan insanların gelecekte daha sağlıklı gıdalara erişmesi anlamına geliyor.

19. Petrol fiyatları, 1991’deki Körfez Savaşı’ndan bu yana en büyük düşüşü yaşadı​

petrol fiyatları

Suudi Arabistan ve Rusya arasında petrol üretimi konusunda anlaşmazlık yaşanmasıyla birlikte petrol fiyatları yüzde 30 oranında düştü. Bu rakam, 1991’deki Körfez Savaşları’ndan bu yana en büyük düşüştü.

20. Milli sporcumuz Göksu Üçtaş Şanlı’nın Avrupa ikincisi olarak göğsümüzü kabartması da 2020 güzel olaylar arasında ?​

Göksu Üçtaş Şanlı 2020 güzel olaylar listelist

Artistik Cimnastik Avrupa Şampiyonası Alet Finallerinde, yer aletinde milli sporcumuz Göksu Üçtaş Şanlı, gümüş madalya kazanarak Avrupa ikincisi oldu. Böylece ülkemiz, şampiyona tarihinde büyük kadınlardaki ilk madalyasını kazanmış oldu.

Alıntı
 
Top