2017 - Plaka Değiştirmek Ne Kadar?

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Araç plaka değiştirme işlemleri devlet kontrolünde yapılan işlemlerdir. Bu işlemi Noter’den başlatmanız gerekmektedir. Bunun için aracı satın alırken alış işlemini yaptığınız Notere plakayı değiştirmek istediğinizi söylemeniz yeterlidir. Arabayı aldıktan sonra plakasını değiştirmek isterseniz bu işlemi ise satın aldıktan sonra bir ay içerisinde yapmanız gerekmektedir. Bir aylık süreyi geçirdiğiniz takdirde plaka değişikliği yapamazsınız.

Ancak aracınızın plakasını mutlaka değiştirmek istiyorsanız aracı eşinize, babanıza, kardeşinize veya bir yakınınıza Noter huzurunda sattıktan sonra sattığınız kişinin tekrar tarafınıza satması ile plaka değişikliğini gerçekleştirebilirsiniz.

Noter ’den yapılacak alış işleminden sonra bulunduğunuz yerdeki Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne giderek yeni plaka numaranızı almanız gerekmektedir. Trafik Tescil Şubesine başvururken T.C. Kimlik numaranızın yazılı bulunduğu nüfus cüzdanı, noter satış belgesi ve ruhsat aslı ile gitmelisiniz. Buradan yeni plaka numaranızı aldıktan size plakanızın yazıldığı bir kağıt verilir. O kağıdı aldıktan sonra yine bulunduğunuz yerdeki Şoförler Odası’na giderek yeni plaka numaranızı yazdırmanız gerekmektedir. Yazdırdığınız yeni plakayı aracınıza taktırdıktan sonra eski plakaları plaka numaranızı aldığınız Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne bırakmalısınız. Trafik Tescil Şube Müdürlüğü eski plakalarınızı imha etmektedir

Plaka değiştirme işleminde masraflar biraz yükseldiği için alıcılar tarafından pek tercih edilen bir yöntem değildir. Birçok kişi araç alım satımlarında plakayı değiştirmeden eski plaka üzerinden araçlarını kullanmaya devam ederler. Bu durum her ne kadar maliyetleri düşürse de birtakım sorunlarda yaşanmaktadır. Plakalar araçların kimlik belgesi gibi olduğu için almış olduğunuz aracın önceki sahipleri tarafından kullanılması sırasında oluşmuş olan bazı durumlardan sizin de etkilenme ihtimaliniz yüksektir.

Örnek verecek olursa kaldığınız araç herhangi bir suça karışmışsa, önceden o araç hakkında yakalama kararı çıkmışsa ya da aracın eski sahibi çalıntı plaka başvurusunda bulunmuşsa bu durum emniyet kayıtlarında göründüğü için trafik denetlemelerinde sorun yaşarsınız. Bu nedenle alacağınız aracın plakasını değiştirmeniz önerilmektedir. Plaka değiştirme masrafları ise 2017 yılı için Noter masrafı ile beraber 240 TL’dir. Daha sonra 43 TL civarında ek 1 dosya masrafı şoförler odasına da plaka yazdırma bedeli ödenmektedir. Bununla birlikte plaka değiştirme masrafı bir araç için 283 TL civarında olmaktadır.
 
Top