Bir adediyle yetişkin bir insanın günlük C vitaminı ihtiyacını karşılayan kivinin, 1 kilo portakala denk olduğu belirtildi.
Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde üretimi oldukça yaygınlaşan kivinin, vitamin ve mineral yönden oldukça zengin olduğu belirtildi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, vitamin ve mineraller yönünden çok zengin olan kivinin günlük olarak tüketilmesini önerdi.
Karadeniz, yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretimi her yıl yaygınlaşan kivinin hasadının yapılarak satışa sunulduğunu söyledi.
Meyveler içerisinde kivinin vitamin yönünden zengin olan ürünlerin başında geldiğini belirten Karadeniz, "Kivi adeta vitamin zengini bir meyve. 50-60 gramlık küçük bir kivi yetişkin bir insanın günlük C vitaminini rahatlıkla karşılamaktadır" dedi.
Günlük en az bir adet kivi tüketilmesini tavsiye eden Karadeniz, "1 adet kivi 1 kilogram portakala denk. Dolayısıyla tüketilecek bir adet kivi günlük C vitaminimizi rahatlıkla karşılamaktadır. 7'den 70'e her yaş grubunun günde bir tane de olsa kivi tüketmesinde fayda var. Özellikle çocuklara kivinin faydaları aşılanmalıdır" diye konuştu.
Vücudun C vitaminine günlük olarak ihtiyaç duyduğunun altını çizen Karadeniz, "C vitaminini vücut kendiliğinden üretememektedir. Mutlaka dışarıdan alınması gerekmektedir. Bunun için C vitamini yönünden zengin olan kivinin günlük tüketilmesini, özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı da sık sık kullanılmasını öneriyoruz" ifadesini kullandı.
"SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK FAYDALI"
Dengeli beslenmek adına kivi tüketilmesini önemsediklerini vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti:
"Bu meyvenin lif oranı da oldukça yüksek. Kivi ayrıca bağırsakların çalışmasına katkı sağlıyor. Kabızlığı önlüyor. Özellikle bağırsak tembelliği yaşayan vatandaşlarımızın kivi tüketmesinde fayda olacağını düşünüyoruz. Genellikle bağırsak sorunu yaşayan yaşlıların düzenli şekilde kivi tüketmelerini öneriyoruz. Kivinin ayrıca tansiyon ve kolesterol düşürücü etkileri olduğu da bilinmektedir."
Kivinin her öğün tüketilmesini isteyen Karadeniz, "Türkiye'de son yıllarda kivinin faydalarını gören vatandaşlarımız kivi tüketimini bol miktarda yapıyor. Bu da sevindirici bir durum. Yine de ailelerin ve eğitim kurumundaki insanların, özellikle öğrenci ve çocuklara kivi tüketiminin sağlık açısından faydalarını aşılaması gerektiğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Karadeniz, C vitaminin yanı sıra A ve E vitaminlerini barındıran kivinin cildi de beslediğini sözlerine ekledi.
Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde üretimi oldukça yaygınlaşan kivinin, vitamin ve mineral yönden oldukça zengin olduğu belirtildi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, vitamin ve mineraller yönünden çok zengin olan kivinin günlük olarak tüketilmesini önerdi.
Karadeniz, yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretimi her yıl yaygınlaşan kivinin hasadının yapılarak satışa sunulduğunu söyledi.
Meyveler içerisinde kivinin vitamin yönünden zengin olan ürünlerin başında geldiğini belirten Karadeniz, "Kivi adeta vitamin zengini bir meyve. 50-60 gramlık küçük bir kivi yetişkin bir insanın günlük C vitaminini rahatlıkla karşılamaktadır" dedi.
Günlük en az bir adet kivi tüketilmesini tavsiye eden Karadeniz, "1 adet kivi 1 kilogram portakala denk. Dolayısıyla tüketilecek bir adet kivi günlük C vitaminimizi rahatlıkla karşılamaktadır. 7'den 70'e her yaş grubunun günde bir tane de olsa kivi tüketmesinde fayda var. Özellikle çocuklara kivinin faydaları aşılanmalıdır" diye konuştu.
Vücudun C vitaminine günlük olarak ihtiyaç duyduğunun altını çizen Karadeniz, "C vitaminini vücut kendiliğinden üretememektedir. Mutlaka dışarıdan alınması gerekmektedir. Bunun için C vitamini yönünden zengin olan kivinin günlük tüketilmesini, özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı da sık sık kullanılmasını öneriyoruz" ifadesini kullandı.
"SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK FAYDALI"
Dengeli beslenmek adına kivi tüketilmesini önemsediklerini vurgulayan Karadeniz, şunları kaydetti:
"Bu meyvenin lif oranı da oldukça yüksek. Kivi ayrıca bağırsakların çalışmasına katkı sağlıyor. Kabızlığı önlüyor. Özellikle bağırsak tembelliği yaşayan vatandaşlarımızın kivi tüketmesinde fayda olacağını düşünüyoruz. Genellikle bağırsak sorunu yaşayan yaşlıların düzenli şekilde kivi tüketmelerini öneriyoruz. Kivinin ayrıca tansiyon ve kolesterol düşürücü etkileri olduğu da bilinmektedir."
Kivinin her öğün tüketilmesini isteyen Karadeniz, "Türkiye'de son yıllarda kivinin faydalarını gören vatandaşlarımız kivi tüketimini bol miktarda yapıyor. Bu da sevindirici bir durum. Yine de ailelerin ve eğitim kurumundaki insanların, özellikle öğrenci ve çocuklara kivi tüketiminin sağlık açısından faydalarını aşılaması gerektiğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Karadeniz, C vitaminin yanı sıra A ve E vitaminlerini barındıran kivinin cildi de beslediğini sözlerine ekledi.