İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Üniversitelerin fizik ve kimya bölümlerinden lisans düzeyinde mezun olanlar, teknik öğretmenler, mimar, teknik elemanlar ve iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları iş güvenliği uzmanı olabilir. Bu kişiler iş güvenli eğitimlerine katılıp; sınava tabi tutularak aldıkları dereceye göre sertifika aldıkları takdirde iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilirler.

İş Güvenliği Sertifikası almak için eğitim kurumlarına aşağıdaki belgeler ile başvuru yapmak gerekmektedir.

- Başvuru yapılan eğitim kurumuna hitaben adayın hangi iş güvenliği uzmanlığı eğitim programına katılacağını belirten ve T.C. kimlik numarası ile iletişim bilgilerini içeren başvuru yazısı.

- Adayın eğitim durumunu belgeleyen diploma veya mezuniyet belgesi.

- A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitim programına katılacaklar için B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ve bu belgeyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını gösteren belge.

- B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitim programına katılacaklar için C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ve bu belgeyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını gösteren belge.

- İş güvenliği uzmanlığı yenileme eğitimine katılacaklar için geçerli mevcut belge.

- Yukarıda belirtilen belgelerin aslı ve örneğinin getirilmesi halinde eğitim kurumları tarafından tasdiki yapılır. Başvuru sırasında gerçeğe aykırı belge ve beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları kabul edilmez. Bu durumun sonradan ortaya çıkması halinde bile eğitim, sınav ve belgeleri geçersiz sayılır.

- Başvuru esnasında adaylardan katılacakları programın gerektirdiği şartları karşıladığını gösteren belgeleri istemek eğitim kurumlarının zorunlulukları arasındadır. Ayrıca bu belgeleri beş yıl süreyle her bir aday için açılan dosyada saklamakla yükümlüdürler. Bu konuda, Yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen hükümlere aykırı işlemlerden doğacak sorumluluk eğitim kurumuna aittir.

- Yurtdışından alınan iş güvenliği uzmanlığı veya eşdeğer belge sahipleri, bu belgelerinin yeterliliklerini Bakanlığa onaylatarak eğitim kurumlarına başvuru yapabilirler.

- İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve eğitimleri Hakkında Yönetmeliğinde belirtilen çalışma sürelerinin tespitinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları, diploma veya mezuniyet belgelerinin doğruluğunun tespitinde Yüksek öğretim Kurulu kayıtları esas alınır.

Eğitim programları

- Eğitim kurumları Bakanlıkça belirlenen müfredatı esas alarak hazırlanan ve eğitim verilecek konulara uygun eğiticilerin ve iki yedek eğiticinin yer aldığı teorik eğitim programını eğitimin başlangıç tarihinden en az on iş günü önce, eğitime katılacakların listesi ile birlikte Bakanlığa yazılı ve elektronik ortamda bildirirler.

- Ayrıca bakanlığa pratik eğitimin yapılacağı işyerlerinin listesi ve eğitim tarihlerini yazılı ve elektronik ortamda bildirirler.

- Eğitim kurumları, mücbir nedenlerle eğiticilerde değişiklik olması halinde eğitimin başlamasından önce Genel Müdürlüğe yazı, faks veya e-posta yoluyla bilgi verirler.

- Bakanlıkça onaylanmamış programlarla eğitime başlanamaz.

- Teorik ve uygulamalı dersler haftanın günlerine dengeli olarak dağıtılır. Adayların, teorik eğitimin %90’ına ve uygulamalı eğitimin tamamına katılımı zorunludur. Eğitim kurumlarınca, eğitimin sonunda adayların derslere devam durumunu gösteren çizelge düzenlenir.

Eğitim ve Sınavlar

Bakanlıkça belirlenecek teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olmamak kaydıyla eğitime tabi tutulur.

- İş güvenliği uzmanları, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitimine katılmak zorundadırlar. Bu eğitimin süresi otuz saatten az olamaz.

Eğitim katılım belgesi

- Eğitimi tamamlayan adaylara eğitim kurumları tarafından, örneğe uygun eğitim katılım belgesi düzenlenir. Bu belgeler, eğitimin tamamlanmasından itibaren en geç on gün içerisinde Bakanlığa gönderilir.

- Eğitim katılım belgesi Bakanlığa gönderilmeyen adaylar sınava katılamaz, yenileme eğitimine katılma zorunluluğu bulunanların ise vize işlemleri yapılmaz.

Sınavlar

Eğitim programlarını tamamlayan adaylar Bakanlıkça yapılan sınava tabi tutulur. İlk sınavda başarılı olamayan aday takip eden sınavlardan birine daha katılabilir. Ancak iki sınavda da başarılı olamayanlar yeniden eğitim programına katılmak zorundadırlar.

Sınavlarda 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılır, itirazlar sınavı düzenleyen kurum tarafından sonuçlandırılır. Hiçbir eğitim kurumu Uzmanlık Sertifikası düzenlemez. Sadece katılım belgesi düzenler. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce yapılan ya da yaptırılan sınavda 70 veya daha üzeri puan alanlar, uzmanlık sertifikası almaya hak kazanacakladır.
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Geçen sene arkadaşım iş güvenliği sertifikası almıştı.Dikkatle icra edilmesi gerekiyor.İşin önemini anlamadan veya itina göstermeden yapılan iş sözleşmelerinin sonucunda bazı güvenlik uzmanlarının caza aldıklarını görüyoruz.Aman işinizi ciddi yapınız kendinizi riske atmayınız.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Çerez dağıtılır gibi sertifikalar verildi özellikle bu yıl. Burada sertifikayı alanın çok büyük sorumluluk altında çalışması gerektiğini bilmesi çok ama çok önemli. Çalışanın sağlı ve güveni onun denetiminde olacak. Artı kanun ve yönetmelikleri iyi bolip ona göre bir denetmenlik yapması gerekecek. İyi bir pozisyon ama layıkıyla yapılır inşallah diyorum.
 
Top