Yerel rüzgarlar - Sıcak yerel rüzgarlar, Soğuk yerel rüzgarlar nedir?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Yerel rüzgarlar

Bu rüzgarlar günlük basınç farklılaşmaları sonucu oluşur.

Sıcak yerel rüzgarlar

Bu rüzgarlar Kuzey Yarım Küre'de genellikle güneyden eserler. Akdeniz çevresinde etkili olan sıcak rüzgarlar sirikko, hamsin, sam, lodos ve föndür. Fön rüzgarı taşıdığı nemli hava kütlesini bir dağ yamacı boyunca yükselirken bırakır, diğer tarafta kuru olarak geçer. Nemli iken yükseldikçe her 100 metrede 0,5o C soğur. Fakat kuru iken aşağıya doğru indikçe her 100 metrede 1o C ısınır. Alp Dağları'ndan inen bu sıcak rüzgara İsviçreliler föhn adını vermişlerdir. Ülkemizde ise bu rüzgar yaz mevsiminde, Batı Torosların İç Anadolu'ya bakan yamaçlarında, kış mevsiminde ise Doğu Karadeniz Dağlarının kıyı kesimlerinde etkilidir

Soğuk yerel rüzgarlar

Kış mevsiminde kuzey, kuzeybatı ve kuzeydoğudan esen soğuk ve kuru rüzgarlardır. Akdeniz çevresinde etkili olan soğuk yerel rüzgarlar karayel, poyraz, bora ve mistraldir.
Ekvator ve çevresinde basınç ve sıcaklık farklarının yüksek olmasından dolayı oluşan yerel rüzgarlar da vardır. Asya ve Avustralya'nın Büyük Okyanus kıyılarında oluşanlara tayfun (typhoon) denir. Atlas Okyanus'u ve Antil Adalarında oluşanlara Horikeyn (Hurrican), daha küçük çapta olanlarına hortum adı verilir. Bu rüzgarların hızı 300-500 km/saat'e ulaşabilir, can ve mal kayıplarına yol açabilir.
 
Top