Ülkeden Ülkeye Kahvaltı Keyfi

_nehir_

Schrödinger'in Kedisi ♕
Özel üye
TÜRKİYE’DE KAHVALTI
Geleneksel Türk mutfağında kahvaltının apayrı bir yeri vardır. Türk kahvaltı sofrasının vazgeçilmez lezzetleri arasında; mis gibi kokan kızarmış ekmeği, beyaz peyniri, sahanda yumurtayı, siyah v yeşil zeytini sayabiliriz. Tulum, dil, çerkez ve kaşar peyniri de Türk kahvaltı sofrasının lezzetine lezzet katar. Sucuk ve pastırmamızın tadına ise doyulmaz.
Reçelleri de unutmamak gerekir. En çok tercih edilen gül, bergamut, kayısı, vişne, şeftali, turunç ve portakal reçelleri, aynı anda dört mevsimi birden yaşayan ülkemize yakışır bir çeşitlilik sergiler. Reçelin yanı sıra, bal ve kaymak da kahvaltı sofralarına baş döndürücü lezzet katar. Demli çay ise, Türk kahvaltı sofrasını tamamlayan en önemli unsurdur.

İSPANYA’DA KAHVALTI
İspanyada bölgeler arasındaki coğrafi ve kültürel farklılık yemek tariflerine de yansımıştır. İspanyol mutfağı çok çeşitli lezzetleri bir arada barındırır. Füme salam, balık, zeytin ve sarımsak ise, her İspanyol’un vazgeçilmezleri arasındadır. Kahvaltıda da “Iberia”(zeytinli ekmek) ya da “Bocadillo con tomate”(domatesli ekmek) İspanyol tarzı kahvaltının simgesidir. Bu muhteşem lezzetleri, “cafe con leche”(sütlü kahve) ve bir fincan “cortidoé(bir çeşit espresso) tamamlar.

FRANSA’DA KAHVALTI
Sanatın beşiği olarak kabul edilen Fransa’da, yemek yapma da adeta sanat olarak nitelendirilmektedir. Hafta içi günlerde bile, öğle ve akşam yemeklerinde Fransızlar birçok çeşidi bir arada bulundururlar. Kahvaltı ise, diğer öğünlere oranla oldukça sadedir. Fransızların kahvaltı sofralarından hiç eksik etmedikleri iki şey vardır: birbirinden değişik reçel ve ekmek çeşitleri… Gevrek kruasan, taze bağdat ekmeği ya da “pain comlet”(bir çeşit tahıllı ekmek) ve Fransız reçel çeşitlerinden son derece lezzetli bir kahvaltı hazırlanabilir. “cafe au lait”(bol sıcak sütlü kahve)ise, en çok tercih ettikleri içecektir.

İNGİLTERE’DE KAHVALTI
İngiltere denilince akala ilk gelen kuşkusuz “5 çayı”dır. Kahvaltı da en az onun kadar popüler bir öğündür. Hatta geleneklerine bağlı İngilizlerin; öğle ve akşam yemeklerinden vazgeçebilecekleri, ama kahvaltıdan asla vazgeçemeyecekleri söylenir. Brunch da İngiliz mutfak kültürünün önemli bir parçasıdır. Çeşitli reçel ve marmelatlar, özellikle ünlü buruk portakal marmeladı, başrol oyuncusudur. Yumurta ise, pişmiş ya da rafadan, çırpılmış ya da tavada; jambon ya da sosis ile kızarmış tost ekmeklerinin yanında yenir.

HOLLANDA’DA KAHVALTI
Hollanda denildiğinde akla ilk gelenler arasında kuşkusuz yel değirmenleri, lale ve tahta ayakkabılardır. Nakışlı örtülerle bezenmiş dolapların bulunduğu ve tahta figürlerin kullanıldığı lokantaları da dünyaca ünlüdür. Hollanda, birbirinde leziz peynirleri ile de anılmaktadır. Ringa balığı da bu ülkeye adeta damgasını vurmuştur. İnce kesilmiş salam ve Hollanda peynirlerinin yanında, kahvaltı sofrasında bile ringa balığı ikram edilir. Hollanda usulü bir kahvaltı sofrasının en önemli tamamlayıcı unsurları ise, çay veya kahvedir.

RUSYA’DA KAHVALTI
Rusya’da çarlık döneminde olduğu gibi bugün de havyar, lakerda ve balık ürünleri kahvaltı sofralarına lezzet katmaktadır. Ayrıca Rus mutfağında bol baharat kullanılır. Marmelat gibi tatlı çeşitleri ise pek rağbet görmemektedir. Güne başlarken kalorisi yüksek balık, et ve yumurta çeşitlerini tercih eden Rusların “Rus Yumurtası” ve lakerdalı esmer ekmek “Wolga-Schnitte”si tüm dünyada ünlüdür.
 

AHSEM

....EnDl-LeS....
eyy türkiyemm ;;T
insanı bol oldugu kadar çeşidi de çook
diğer mutfaklarda fena değil ama
insan alışkanlıgından yinede vazgeçemiyoo
devam sucuk peynir ve unutulmaz reçellere gg3)
 
Top