Türkiye’de Devlet

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Anayasa’da Belirtilen Özellikleriyle Devlet

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda şekillenmiş Atatürk Milliyetçiliğini ve Laiklik anlayışını benimsemiş bir anayasaya sahiptir.

Pratikteki Devlet: Alternatif Yaklaşımlar

Pratikteki devlet tüm halkı bir bütün halinde sarıp herkesi eşit bir şekilde koruyup saran mı? Yoksa belli bir zümrenin haklarını koruyup gözeten bir kurum mu? Olduğu hala tartışılmaktadır. Farklı ideolojik fikirlere sahip ve farklı etnik kökene sahip bireylerin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden her zaman farklı istekleri ve çıkarları olmuştur.

Türkiye’de Devletçi Zihniyet ve Birey


Türkiye’de Osmanlı’dan beri ileri gelen bir devletçi zihniyet vardır. Türkiye’de devlet milletten bağımsız onun gücüne ihtiyacı yokmuşçasına işler ve ilerler.

Geçmişten Günümüze Türkiye’de Devlet ve Demokrasi
Türkiye’de demokratik hareketler Osmanlı Devleti döneminde başlamış. Meşrutiyet ve Anayasal hareketlilikler sonucu birçok sivil toplum örgütü ve siyasi oluşumlar ortaya çıkmıştır. Ama Cumhuriyet’in ilanıyla beraber tek partili düzene geçilmiş 1950’li yıllara kadar sivil toplum örgütleri ve siyasi oluşumlar bir şekilde engellenmiştir. Türkiye’de demokrasiye en büyük darbelerden birini de askeri darbeler vurmuştur. Darbeler sonrası Türkiye demokratikleşme atılımını devam ettirmiştir. Bu demokratikleşme adımı tartışmalı olarak hala devam etmektedir.
 
Top