Sivrisineğin Yaşam Döngüsü

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Sivrisineğin Yaşam Döngüsü

Sivrisinekler Diptera (Gerçek Sinekler) takımının Culicidae ailesine ait küçük kırılgan böceklerdir. Sivrisinekler baş, göğüs ve karın olmak üzere üç vücut parçasından oluşurlar. Algılayıcılar sivrisineğin başında bulunurlar; iki birleşik göz ve kimyasallar için antenler. Dişi sivrisineğin ağız kısmında bir delici-emme hortumu (proboscis) vardır. Erkek sivrisinekler tüylü bir antenlere sahiptirler ve ağız kısımları deriyi delmek için uygun değildir.

Dişi sivrisineği çeken farklı uyarıcılar vardır; karbon dioksit, vücut kokuları, hava akımı ve ısı. 30 milyon yıldan beri var olan sivrisinekler, geçen zaman içerisinde konakçılarını saptama yeteneklerini giderek arttırmışlardır.

Sivrisineklerin yaşam döngüsü
Sivrisinekler tam başkalaşım (metamorfosis) geçirirler. Yaşam süreleri boyunca dört farklı forma dönüşerek gelişirler: Yumurta, pupa, larva ve erişkin.

Yumurta: Kan emdikten sonra dişiler, durgun yada çok yavaş akan suya 40-400 arasında küçük beyaz yumurta bırakır.

Larva: Larvalar (kurtçuk diye de adlandırılır) bir hafta içerisinde yumurtadan çıkarlar. Larvalar su yüzeyinin üzerine uzattıkları hortumları aracılığı ile solurlar. Larvalar yüzen organik maddeleri ve birbirlerini yiyerek beslenirler. Gelişme sürecinde larva dört kez deri değiştirir. Dördüncü deri değiştirmeden sonra pupa olarak adlandırılır.

Pupa: Pupalar da (hacıyatmaz olarak da adlandırılır) su yüzeyine yakın yaşarlar. Pupalar sırtlarındaki boynuz benzeri iki tüp (sifon olarak adlandırılır) aracılığıyla solurlar. Pupalar beslenmezler.

Erişkin: Pupanın derisi birkaç gün sonra çatlar ve içinden erişkin sivrisinek çıkar. Erişkinler sadece birkaç hafta yaşarlar.

Bir sivrisineğin doğadaki yeri nedir?
Sivrisinekler, tüm diğer türler gibi, doğanın yaşam döngüsü içerisinde belirli bir rol oynarlar. Hem erişkin sivrisinek hem de larvası hayvanlar aleminde diğer hayvanlar için besin kaynağı olarak kendi rolünü oynar. Peygamber devesi, kız böceği, balıklar, su yengeci gibi hayvanlar larvaları ile; kertenkeleler, kuşlar, örümcekler, kurbağalar erişkinleri ile beslenirler.

Sivrisinekler sıklıkla çiçek nektarları ile beslendikleri için, çiçekten çiçeğe polenleri taşıyarak, tıpkı arılar gibi, tozlaşmayı sağlarlar.

Sivrisinekler neden problem olarak görülürler?
Bizleri sokup kaşınmamıza neden olmanın dışında, sivrisinekler bazı insan ve hayvan hastalıklarının taşıyıcısıdırlar.
 
Top