• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Özgeçmiş Hazırlama

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Özgeçmiş nedir?

Özgeçmiş demek yerine iş yaşamında kısaca CV de kullanılır. CV, Curriculum Vitae’nin kısaltılmışıdır ve “hayatın yönü” anlamına gelir. Özgeçmişiniz, nerede çalıştığınıza, hangi okullara gittiğinize ve becerilerinize ilişkin bilgiler içerir. Bir anlamda, işverene, neler yapabileceğiniz ve ne tür deneyimlere sahip olduğunuz konusunda fikir verir.


Neden özgeçmişe ihtiyaç duyulur?

Özgeçmişiniz bir görüşmeye çağrılmanıza aracılık eder. İşverenler, herhangi bir pozisyonla ilgili ellerine ulaşmış özgeçmişleri inceleyerek mülakata çağıracakları kişileri belirlerler. Özgeçmişiniz ne kadar iyiyse, başvurduğunuz pozisyonla ilgili mülakata çağrılma şansınız o kadar yüksek demektir.


Özgeçmişte hangi bilgiler yer almalı?


  • İsim, adres, telefon numaralarınız ve e-posta adresiniz (varsa)
  • Geçmiş iş deneyiminiz (nerede, hangi pozisyonlarda çalıştığınız ve görevleriniz)
  • Eğitim durumunuz (okuduğunuz okullar)
  • Aldığınız herhangi bir ödül ya da sertifika (örneğin, çalıştığınız bir iş yerinde “ayın elemanı” seçildiyseniz bunu belirtin)
  • İşverenin ilgisini çekebilecek bazı becerileriniz

Özgeçmişinizi hazırlamaya başlamadan önce bir örnek cv incelemeyi unutmayın!


Özgeçmiş nasıl hazırlanır?

Bu çok basit bir süreç. İyi bir özgeçmiş hazırlama konusunda şu önerileri dikkate almalısınız..

Kısa tutun: Bir ya da en fazla iki sayfa olsun
En son çalıştığınız iş yerini en önce listeleyin: İş deneyiminizi son çalıştığınız iş yerinden başlayarak listeleyin.
Her iş ile ilgili temel bilgiler verin: İş yerinin adı, çalıştığınız zaman aralığını, ünvanınızı ve sorumluluklarınızı belirtin.
Her işte elde ettiğiniz önemli başarılardan söz edin: Örnegin, “ayın elemanı seçildim”, “günde 60 çagrıya yanıt verdim” gibi cümleler kullanabilirsiniz.
Eylem sözcüklerini kullanın: Oluşturmak, yönetmek, idare etmek, yanıtlamak gibi eylem sözcükleri kullanmaya gayret edin.
Ödüllerinizi sıralayın: Okurken aldığınız ödülleri belirtin.
Diğer deneyimlerinize yer verin: Henüz fazla iş deneyiminiz yoksa, gönüllü olarak yaptığınız işleri yazın.
Sahip olduğunuz becerileri seviyeleriyle belirtin: Bildiğiniz yabancı diller, bilgisayar programları, kullandığınız teknolojik makinalar ve/veya uzmanlık alanlarınızı zayıf/orta/iyi/çok iyi gibi seviyelendirerek belirtiniz.
Fotoğraf eklemeyi unutmayın: İyi çekilmiş bir fotoğraf çok etkili olacaktır.
İletişim bilgileriniz mutlaka güncel olsun: Oturduğunuz adres işverenin karar vermesi açısından çok önemlidir. Bir işe başvururken iş yerinin evinize uzaklığını hesaba katın.
İyi bir format belirleyin: Özgeçmişinizdeki başlıkları ve bölümleri belirginleştiren, yazdıklarınızın kolay okunmasını sağlayan bir format seçin. İşverenler çoğu kez onlarca, hatta yüzlerce özgeçmişi gözden geçirmek zorunda kalırlar. Net bir format kullanmanız hem kendi özelliklerinizi işverene aktarmanız açısından avantaj yaratacaktır, hem de işverenin dikkatini daha kolay çekmenizi sağlayacaktır.

Özgeçmişinizi göndermeden önce: İşverene hitaben yazdığınız, kendinizi tanıttığınız ve neden o şirket için çalışmak istediğinizi açıklayan bir önyazı ekleyin.



Özgeçmiş nasıl gönderilir?

Özgeçmişinizi başvuru yaptığınız iş yerine posta, faks ya da e-posta yoluyla gönderebilirsiniz. Hangi yolla ulaştırmaya karar vermeden önce, bu konuda o iş yerinin herhangi bir tercihi olup olmadığını kontrol edin. Günümüzde pek çok iş yeri -hız ve pratiklik açısından- başvuruların e-posta yoluyla yapılmasını tercih ediyor. Ancak başvurunuzu yaparken özgeçmişinizi mutlaka bir önyazı ekinde yollayın.

Önyazı Nasıl Hazırlanmalı?

Bir işe başvururken, özgeçmişinizi, işverene hitaben yazdığınız bir önyazı ekinde göndermelisiniz. Önyazı, hangi pozisyona başvurduğunuzu ve o iş için neden doğru kişi olduğunuzu açıklayan bir mektuptur.

Önyazıya Neden İhtiyaç Duyulur?

Önyazı, sizi işverene tanıtır ve özellikle başvuruda bulunduğunuz iş için yararlı olabilecek becerilerinizi öne çıkarır.


Önyazı Nasıl Yazılır?

  • Önyazı, başvurduğunuz işe ve şirkete uygun olarak yazılmış olmalı. Başvuru yaptığınız şirketlere aynı matbu yazıyı yollamayın.
  • Söz konusu iş için biçilmiş kaftan olduğunuzu gösteren özel becerilerinizi ve deneyimlerinizi vurgulayın.
  • Önyazı kısa olsun (bir sayfadan daha az yer kaplayacak şekilde üç ya da dört kısa paragraf)


Günümüzde pek çok işyeri iş ilanlarını çeşitli iş arama motorları aracılığıyla duyuruyorlar. Bu tür siteler, gelişmiş özgeçmiş ve önyazı yazma ya da siteye kaydetme programlarına sahip. Örneğin, bu tarz bir sitede başvurmak istediğiniz bir ilan gördüğünüzde, daha önceden elektronik olarak hazırladığınız özgeçmiş ve önyazınızı sitenin kaydetme aracılığıyla kaydedebilir ve doğrudan başvurunuzu yapabilirsiniz.


Özgeçmişinizi Hazırlarken Yardım Alın

İnternetten: Özgeçmişinizi, insan kaynakları web sitelerinin sunduğu özgeçmiş hazırlama araçları yardımıyla da hazırlayabilirsiniz. Ayrıca bu sitelerde başarılı bir kariyerle ilgili pek çok başka yararlı bilgiler bulmanız mümkün.
Şahsen: Özel istihdam büroları, iyi bir özgeçmiş hazırlamanız konusunda size yardımcı olabilir.
 
Top