Muhasebenin Fonksiyonları

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Kaydetme Fonksiyonu: Mali işlemleri belgelere dayanarak muhasebe sistemine göre muhasebe defterlerine kayıt yapılması aşamasıdır. Muhasebenin en önemli ve ilk fonksiyonudur. Muhasebe de kayıtlar doğru ve düzgün tutulmadan diğer fonksiyonların da bir anlamı kalmaz. Yapılan her işlem muhasebe sistemi içinde ilk olarak kayıt yapılmak zorundadır. Bu kayıtlarda belgelere dayandırılarak yapılır. Muhasebe sisteminde iki tür kayıt yöntemi varddır. Tek taraflı kayıt ve çift taraflı kayıt.

Sınıflandırma Fonksiyonu: Kaydedilen bilgiler belirli zaman aralıklarında derlenip niteliklerine göre gruplara ayrılır. Böylece farklı nitelikteki ve gruplardaki işlemleri birbirleri ile karıştırmadan farklı sınıflarda incelenebilir. Sınıflandırma işlemleri muhasebe sistemi dahilinde muhasebe defterlerinden büyük defterlere (defteri kebir) yapılmaktadır.

Özetleme Fonksiyonu: Sınıflandırılan işlemler dönem sonlarında toplanarak daha kolay sonuçlar çıkarabilmek ve yapılan kayıtların kontrolünü sağlamak için özetlenir. Dönem sonlarında işletmeler yüzlerce belki binlerce işlem yapmış olurlar. Bu işlemeleri teker teker incelemek çok uzun zaman alacağından, aynı nitelikteki işlemleri özetleyerek görmek kişilere daha fazla yarar sağlamaktadır. Muhasebe sisteminde özetleme fonksiyonu muhasebe tablolarından mizan kullanılarak yapılır.

Raporlama Fonksiyonu: En son olarak raporlama fonksiyonunda kaydedilen, sınıflandırılan ve özetlenen işlemler mali tablolar aracılığı ile sonuç aşamasına gelir. Bu sonuç aşaması da raporlamadır. Raporlama muhasebe sisteminin en son aşaması ve yorum yapma aşamasıdır. Muhasebenin en önemli fonksiyonlarındandır. Raporlarda işletmelerin her türlü sonuçları ortaya çıkarılarak işletme hakkında bilgiler ve yorumlar yapılmaktadır. İşletme bu raporlar sayesinde geleceğine karar vermekte ve yeni kararlar almaktadır. Raporlama aşamasında muhasebe tabloları kullanılır ve bu tabloların en önemlileri bilanço ve gelir tablosudur.

Muhasebe bu fonksiyonları sırasıyla yerine getirerek işletmelerin mali işlemleri hakkında sonuçlar çıkararak; hem işletmeyi, hem devleti hem de üçünçü kişileri bilgilendirmektedir. Kısaca muhasebe böyle bir sistemdir ve Ülkemizde 26.12.1992 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Muhasebe Sistemi gün geçtikçe önemini artırmaktadır.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Muhasebenin tanımı içinde verilen fonksiyonları ise şöyle açıklanabilir:

Bilgilerin
toplanması
Mali nitelikteki işlemlere ait bilgilerin belgelendirilmesi ve
bir araya getirilmesini ( toplanmasını) ifade eder.
Bilgilerin
sınıflandırılması
Muhasebe bilgilerinin gerek kaydedilmesi gerekse de
ayrıştırılması açısından aynı nitelikte olanlarının aynı sınıf
ve gruplarda yer alacak şekilde belirlenmesi ve
düzenlenmesi işlemidir.
Bilgilerin
kaydedilmesi
Bilgilerin toplanması fonksiyonu gereği belgelere dayalı
olarak toplanmış olan muhasebe bilgilerinin muhasebe ilke
ve kurallarına uygun olarak ilgili defter ve belgelere
yazılmasını ifade eder.
Bilgilerin
özetlenmesi
Belgelere dayalı olarak sınıflandırılmış ve kaydedilmiş
muhasebe bilgilerinin anlamlı bir şekilde kısaltılması ve
temel mali tablolar ile ek mali tabloların hazırlanmasını
ifade eder.
Bilgilerin analiziÖzetlenerek mali tablolar aracılığıyla sunulan bilgilerin ne
anlama geldiğinin ifade edilmesini ve bu bilgiler ışığında
hangi tür tahminlemelerde bulunulabileceğine ilişkin
fikirler geliştirilebileceğini ifade eder.
 
Düzenleyen yönetici:

Top